Județul Bistrița-Năsăud își propune să devină un județ-pilot în ceea ce privește evaluarea complexă a persoanelor cu dizabilități și pregătește un proiect prin care va veni în sprijinul celor aflați în dificultate, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Daniel Tămaș.
Invitat într-o emisiune la postul local de televiziune AS-TV, acesta a explicat că Asistența Socială este un domeniu important pentru administrația județeană. Din acest motiv, în perioada următoare, se va realiza o evaluare a activității Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud, urmând să fie regândit modul în care instituția interacționează cu beneficiarii.

”Asistența Socială este un domeniu foarte important pentru Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Facem o evaluare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și, împreună cu cei care lucrează acolo, vrem să regândim puțin modul de interacțiune cu comunitatea. Vrem să dezvoltăm un pic mai mult și centrele de recuperare, și cele de la Bistrița, și cele de la Năsăud și Beclean. Ne dorim să le restructurăm, să aducem un număr de terapeuți în plus față de structura existentă și să deservim o arie mai largă a celor care au nevoie de noi. În același timp, vedem că este o problemă cu vârstnicii, se renunță încet-încet la povestea că trebuie să stea în bucătăria de vară și să aibă grijă familia de ei. Oamenii nu mai au timp să se ocupe de bătrânii din familiile lor și atunci apelează la serviciile pe care și DGASPC și alte ONG-uri private din județul Bistrița-Năsăud le oferă, prin centrele de vârstnici. (…) Avem în vedere și violența domestică, un lucru puțin discutat la Bistrița, deși sunt multe cazuri. Ar trebui să gândim un adăpost pentru persoanele care se confruntă cu astfel de situații”, a spus Daniel Tămaș la AS-TV.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a subliniat că o atenție deosebită va fi acordată persoanelor cu dizabilități, pentru care se pregătește un proiect-pilot menit să le vină în sprijin.
”Facem această evaluare atentă a activității DGASPC Bistrița-Năsăud și vom veni cu un proiect nou, un proiect-pilot pentru județul Bistrița-Năsăud și pentru întreaga țară. Este vorba despre evaluarea complexă a persoanelor cu dizabilități. Pentru că în județ există foarte multe persoane încadrate în grad de handicap, vrem ca evaluarea să se facă și la domiciliu, dar și în câteva puncte din județ, astfel încât să nu îi mai purtăm pe acești oameni care au aceste probleme la Bistrița, să vină cu aparținători, cu cărucioare. Vrem să mergem noi spre ei și să deservim în câteva comune sau orașe, precum Beclean, Lechința, Prundu Bârgăului, Năsăud, Sângeorz-Băi. O să fie un lucru foarte benefic”, a explicat Daniel Tămaș, care a menționat că evaluarea activității DGASPC Bistrița-Năsăud va fi finalizată la mijlocul anului.
În județul Bistrița-Năsăud, aproximativ 21.000 de persoane sunt încadrate în grad de handicap.
Emisiunea de la AS-TV poate fi urmărită integral AICI.
Între timp poate aveți în vedere faptul că la nr de telefon afișate public de DGASPC pt relații cu publicul, se răspunde din hasti în Paști, dacă ai noroc și te ține psihicul. Apoi să nu mai zicem că avem program fizic cu publicul ,cel puțin pe un anumit serviciu, din 1in 20 ale lunii. Adică dacă am o problemă de rezolvat în 21 ale lunii, am bulit o pe românește, aștept până luna viitoare în 1 când reîncepe programul cu publicul. Serios?? Doamne ferește!