Radu Moldovan crede că ne-a prostit! Cu Suciu, ministru, Radu se lăuda cu PSD-ul ce dă pensii speciale foștilor primari! Pe astea le vrea în plată, dar acum NU mai vrea pensii speciale! Dacă NU le taie, „PSD pleacă în viteză, ca o rachetă după PNȚCD!”

Pe actuala legislație, Radu Moldovan ar beneficia de 3 pensii: pensia de drept + pensia de parlamentar (2 mandate ) + pensia de președinte CJ (de 3 mandate).

Șeful PSD a zis în emisiunea Claudiei Andron că susține eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

3 MILIARDE de euro ar risca România să piardă, dacă NU elimină pensiile speciale, lucru asumat prin PNRR. Deocamdată NU este clar ce înseamnă pensie specială!

În ce privește pensiile speciale, șeful PSD, Marcel Ciolacu dă vina pe fostul guvern, inclusiv pe ministrul Apărării de la momentul respectiv, Nicolae Ciucă, pentru obiectivele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență privind jalonul care prevede reforma pensiilor speciale.

În 2019, PSD a acordat Pensii SPECIALE pentru primari și președinții de Consiliu Județean! Au făcut-o prin Ordonanță de Urgență, după ce Curtea Constituțională a respins Legea!

După rezultatul dezastruos de la europarlamentare, PSD-iștii au forțat la maxim conservarea puterii și revenirea în pragul alegerilor locale. Tocmai de aceea au ales adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență.

Reamintim că proiectul privind pensiile speciale ale aleșilor locali a fost respins de Curtea Constituțională, într-o fază inițială. Proiectul a fost reluat și după adoptarea prin Ordonanță de Urgență, prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate şi, de asemenea, că puteau avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

Vicepremierul Daniel Suciu sustinea la acel moment ca impactul bugetar pentru pensiile speciale ale primarilor, cuprinse in proiectul Codului Administrativ, este intre 100 si 150 de milioane de lei pe an.

Pensia specială se acordă cu condiția ca persoana respectivă să fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean, iar în calcul se iau maximum trei mandate. De asemenea, pensia specială se cumulează cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normală, și se plătește din bugetul ministerului responsabil cu administrația publică.

2021: Ce zicea Radu Moldovan, despre pensiile speciale făcute cadou de PSD, foștilor primari: ”Cu tot hate-ul de rigoare, eu sunt pentru a da aceste indemnizații”

Aceste pensii speciale au fost introduse în timpul Guvernului Dăncilă, prin ordonanţă de urgență pe Codul Administrativ.

Momentan, Legea pensiilor pentru foștii-primari este în vigoare. Guvernul Orban ți Câțu au suspendat-o de la plată și în continuare a rămas așa. Coaliția PSD și PNL au amânat pentru a patra oară punerea în plată a pensiilor speciale pentru aleșii locali.

„În primul rând, nu sunt pensii speciale. Nu există astfel de pensii pentru primari sau președinți de consilii județene. Sunt niște indemnizații care vor fi asigurate din bugetele locale, pentru ca oamenii aceștia să aibă un minim de viață decentă după zeci de ani în slujba comunității. PSD este cel care și-a asumat această decizie, cu Daniel Suciu viceprim-ministru care a promovat Codul Administrativ „- a declarat Radu Moldovan în 2021.

Despre pensiile speciale ale militarilor, Radu o dă cotită și zice că NU-s speciale: am vorbit cu Dâncu și mi-a spus că pestet tot în NATO acestea sunt pensii ocupaționale!

„Aici va trebui să fie o discuție foarte seriosa între Guvernul României și Comisia Europeană : unde se încadrează pensiile militare? Din ceea ce am citit și din ceea ce am văzut că a spus și primul ministru României și președintele PSD, și fostul ministru Dâncu…. chiar am avut o discuție cu profesorul Vasile Dâncu pe acest pe acest subiect și mi-a spus că peste tot în țările Nato pensiile militarilor sunt Pensii ocupaționale și că sunt foarte multe argumente în acest sens… „- a spus Radu Moldovan.

Pe vremea lui Dragnea, PSD a promis o reformă a pensiilor! După 7 ani sunt la aceleași povești!

În 2016, Liviu Dragnea a început un proces de creștere a pensiilor, când Olguța Vasilescu era Ministru al Muncii. Pe alocuri, pensiile s-au majorat, dar s-au păstrat aberațiile pe care Radu Moldovan acum le contestă!

În ultimii 7 ani, PSD a fost la Guvernare timp de 5 ani!

În perioada 2016 – 2023, PSD a lipsit de la Guvernare 1 an, pe timpul Guvernului Câțu, și aproximativ 1 an, cu Ludovic Orban. Coaliția PSD – PNL a început în noiembrie 2021.

„Sunt foarte multe aberații care s-au întâmplat de-a lungul timpului și care trebuie corectate. Cine-și va permite să NU respecte lucrul ăsta, dispare. Dacă PSD-ul din care eu fac parte de 23 de ani îți permite, pleacă în viteză, ca o rachetă după PNȚCD.” – a transmis Radu Moldovan!

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost ANULATE prin Lege și RE-CÂȘTIGATE!

Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului adopta cu 357 de voturi „pentru” și 30 de abțineri abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. La momentul adoptării acesteia, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă.

În mai 2022, Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Parlamentarii s-au grăbit, au votat-o într-o singură zi, constată CRR.

Peste 70 se foști deputați și senatori au atacat la instanțele din țară anularea pensiilor speciale și au ridicat excepții de neconstituționalitate. Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara au trimis dosarele spre competenta soluționare judecătorilor constituționaliști.

Pensiile SPECIALE cheltuie pe an, mai mult decât Ministerul Pădurilor + Ministerul Turismului la un loc: 11 MILIARDE lei pe an ! Despre pensiile SPECIALE ale parlamentarilor, militarilor și primarilor! 

Concret, foștii parlamentari și-au recuperat pensiile speciale tăiate în timpul Guvernării Câțu, pensiile militarilor sunt în discuție dar considerate pensii ocupaționale și pensiile primarilor (momentan sistate de la plată) sunt considerate indemnizații și sunt în vigoare…. 

Despre reforma administrativă, reforma instituțională și pensii speciale, PSD continuă același tip de discuții de propagandă, însă fără acțiuni asumate!

 

Impactul actual în 2023, partea suportată din bugetul de stat pentru pensiile speciale este de circa 1,4 miliarde, în bugetul ministerului Muncii iar pensiile militare, care se acordă unui număr mult mai mare de beneficiari, se plătesc din bugetul ministerului de Interne, Apărării, SRI, şi însumează 11,1 miliarde lei.

Deci: pensiile speciale cheltuie cât Ministerul Mediului și Pădurilor + Ministerul Turismului la un loc. Alința de Guvernare are termen până-n aprilie să se pronunțe asupra pensiilor speciale. În caz contrar, România riscă să piardă 3 MILIARDE de euro din PNRR.

 

Citiți și:

Ce vrăjeală slabă! Daniel Suciu s-a pozat c-un pensionar ce-a prins pomana de 700 lei: „Badea George îi ia și nu-i are de dat!”

Au dat Ordonanță pe Codul Administrativ! PSD-iștii se pot lăuda cu PENSII SPECIALE pentru primari, ca să intre motivați în alegeri! Cum încearcă Daniel Suciu să mascheze șmecheria!

Emil Radu Moldovan, despre pensiile speciale pentru aleșii locali: ”Cu tot hate-ul de rigoare, eu sunt pentru a da aceste indemnizații”

error: Content is protected !!