S.O.S – Opriți RISIPA! Vezi câți bani se cheltuie vara asta pentru spectacole „de circ”, pe Pietonal! Te sperie suma!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Primăria Bistrița finanțează vara asta o serie de spectacole, începând cu târgurile meșterilor populari, până la spectacole medievale, folclorice sau de altă natură. Rețeta e cam aceeași de mai mulți ani, însă anual sumele cresc considerabil.

Cultura de prost-gust cu care tandem-ul Cosma-Crețu defilează în fiecare vară, risipește aproximativ 7 MILIARDE – (700.000 de lei) în 3 luni

1610779_682249578536932_4548816388091387551_nSăptămânal se desfășoară câte un eveniment pe Pietonal, însă niciunul de răsunet, ci mai degrabă e un copy-paste al agendei de anul trecut. Majoritatea spectacolelor sunt organizate la întâmplare, de o echipă de amatori, încropită de Dorel Cosma la care se mai lipesc 2-3 funcționari din primărie. Fără feed-back, fără marketing, cultura bistrițeană e demult depășită, uzată și incapabilă să iasă din niște tipare impuse de Pavel Popescu, primarul orașului din anii 1996-2000, totodată primul organizator al Zilelor Bistriței.

Iată o listă cu circul de pe Pietonal, din vara asta și sumele EXORBITANTE care se alocă acestor evenimente pseudo-culturale:

 • Pentru Serbările Bistriței Medievale s-au alocat 80.000 lei. Cu 15.000 de lei mai mult ca și anul trecut. Chiar dacă bugetul a fost mai mare, la aceste manifestări a fost puțină lume, iar organizatorii trebuie să regândească o  strategie pentru edițiile viitoare. De data asta, rețeta NU a mai ținut și impactul a fost sub așteptări. Bistrița Medievală a coincis cu Electric Castle, cu Zilele Becleanului și cu prima ediție Celtic Festival. S-a resimțit monotonia unui eveniment desfășurat pe aceeași rețetă de câteva ediții încoace, fără inovații.
 • Pentru organizarea Zilelor Municipiului Bistrița (august) s-au alocat 295.000 lei. Cu 65.000 de lei mai mult ca anul trecut.

10616484_682266525201904_8633793281695421679_n - CopyFestivalul Internațional de folclor ,,Nunta Zamfirei” – ,,Mai aproape de folclor” ediția a XX a (iulie) – 80.000 lei: un festival exorbitant, ce se desfășoară pe aceeași rețeră de ani buni: ansambluri folclorice de amatori, veniți din diferite țări. Aceste trei evenimente sunt capul de afiș al petrecerilor de oraș finanțate de primărie.

 

 

 

 • Muzica Tradițională Europeană „Mesaj de pace si de prietenie” – Din Balcani spre Europa– Proiect comun cu țările balcanice Bulgaria, Serbia, Turcia, Grecia, România (iunie) – 20.000 lei.
 • Festivalul Etniilor ,,Pfingstfest”- editia a XV-a, 2015 (iunie) – 35.000 lei. Cu 10.000 de lei mai mult decât în 2014.
 • Târgul meșteșugarilor – Promovarea artei populare prin participarea unor creatori populari din toate zonele țării (iulie – august) 30.000 lei. Mai scump cu 10.000 de lei față de anul trecut.
 • Festival Bistrița Rock (august) – 30.000 lei.
 • Festivalul tradițiilor țigănești (august) – 30.000 lei.

Cadrul culturii locale e grotesc de-a dreptul: un Pietonal plin de cerșetori, insalubru, cu pasaje blocate de 2 ani. Viziunea administrației Crețu e lipsită de orizont și risipește banul public pe evenimente monotone care produc repulsie bistrițenilor, dar care sărăcesc bugetul local.

Citește și: http://www.ziardebistrita.ro/te-doare-sufletu-cand-vezi-cum-se-scurg-banii-nostri-dorel-cosma-are-pe-mana-22-de-miliarde-pentru-sub-cultura-pe-2015/

One comment

 1. Fagarasan Marin Olimpiu

  Asa se fura an de an banii nostrii. Parca s-a prostit toata lumea. Pana cand? Asta este intrebarea. Nu se sesizeaza nimeni, Curte de conturi, DNA, organe de control ale statului, oamenii nu se revolta, stau impasibili, la prostii si hotii. Ici colo cate unul razlet LATRAM la Luna.
  Nu se modernizeaza nici o strada, vreun trotuar, vreo vale de-a Bistritei, retele edilitare, nimic. Parca am fi in Epoca de Piatra. Unde sant promisiunile facute in zgomotoasele campanii electorale. A doua zi totul se uita, se sterge cu buretele. Un simplu exemplu, modernizarea Bulevardului DECEBAL si al altor strazi. Banii se prapadesc pe nimicuri. Totul ramane acelasi, vechi si urat. parca din ce in ce mai urat si murdar. Nimic nu vad edilii nostrii din plimbarile, costisitoare, prin Europa. Sant dezgustatori. Gandul lor este unic: ce sa mai facem sa putem fura, sa ne imbogatim, Festivaluri, Sarbatori aiurea, Struti, Mere, Cruci, orice din care se poate fura ceva, nimic pentru urbe si localnici, numai pentru buzunarul lor. Parca vad la anul ce gospodari vor fi, ce caramizi in piept isi vor trage. Cate ceva doar din patru in patru ani. Sant multe de spus, dar……

error: Content is protected !!