Să fie CLAR pentru toți pescarii din Bistrița-Năsăud! Tot ce trebuie să știți despre apele concesionate și cotizațiile pe 2018!

Asociația Județeana a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bistrita-Năsăud este singura asociație contractoare a apelor din Bistrița – Năsăud. La finalul anului trecut, Asociația avea 2.960 de membri pescari. Încă din primele zile ale anului 2018 pescarii bistrițeni au fost prezenți pe malurile apelor din județ iar AJVPS vine în sprijinul lor și face câteva precizări privind reglementările acestui domeniu.

Până în 2020 AJVPS dictează pe apele din județ! Lista cu apele contractate de pe raza județului!

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură prin ACTUL ADIȚIONAL nr.3/03.03.2015 a dat în folosință AJVPS BN bazinele piscicole din apele colinare și de șes din judetul Bistrița Năsăud, pentru pescuit recreativ, incluzând aici Bazinul Somesului Mare cu afluenții principali: râul Șieu, râul Bistrita Ardeleană, afluenții pârâului Budacului , Lechinței, Meleș, Roșua, Sălauța și toate pârâurile afluente în acest bazin.

Contractul este valabil până în martie 2020 și pescarii care vor să pescuiasă pe aceste ape trebuie să fie membri AJVPS BN cu cotizația plătită la zi, ori să fie membri a unei alte asociații cu care AJVPS BN are încheiate protocoale de reciprocitate AJVPS MM, AJVPS SV, AJVPS MS, AJVPS CJ , AVPS CJ. În urma acestor protocoale, membri AJVPS BN pot pescui în toate apele administrate de parteneri.

Începând cu 2017 ANPA transformă permisele pentru pescuit în PERMISDE PESCUIT RECREATIV, încurajând o participare largă la pescuit. Astfel, pescarii pot reține pestii de dimensiuni legale și în cantitate de 5 kg. Dacă un pește depășește această greutate poate fi reținut legal numai dacă specia respectivă NU trebuie eliberată conform legislației.

Pescarii care NU au achitat contribuția la AJVPS BN și sunt prinși la pescuit pe apele gestionate de această asociație riscă o amendă de 600 de lei!

Despre repopulările cu caras și crap!

În 2017 AJVPS BN a făcut două repopulări, una cu 2.700 Kg pește și una cu 415 kg pește, ambele perfect legale și autorizate de autoritățile in drept, conform Planului de Management aprobat de ANPA. Conform contractului de concesiune, ANPA solicită AJVPS BN o repopulare cu pește în fiecare an, cantitatea și speciile fiind prevăzute în Planul de Menagement și avizate anual de autoritățile abilitate.

 

Asociațiile-fantomă denigrează AJVPS-ul, singura Asociație care deține ape în județ!

Facem cunoscut că propaganda negativă legată de repopulare nu are un fundament legal. AJVPS BN face toate acțiunile de repopulare cu respectarea legalității și cu o prealabilă consultare a specialiștilor de drept în piscicultură , mediu, ihtiofaună, vânătoare si pescuit. În ce privește infrastructura, AJVPS BN are angajati șapte paznici de vânătoare și pescuit, cu atestate și avize în acest domeniu, cu drept de port armă de pază, pistol și un director în persoana ing.Valer Negrusa și el cu competență totală în acest domeniu.

AJVPS BN vine în sprijinul pescarilor!

Tot acest sistem este pus în slujba pescarilor nu impotriva lor astfel că nu încurajam braconajul, reținerea peștilor sub dimensiuni dar în acelasi timp NU avem ca prioritate sancționarea pescarilor, ci încercăm conștientizarea și participarea proactivă a acestora la activitatea de pescuit. Pornim cu prezumția de bună credință a tuturor pescarilor și orice neajuns va fi tratat individual, nu punând o anatema pe toți pescarii.

– încurajăm pescuitul recreativ, nu suntem împotriva reținerii peștilor în mod legal permis, pe cei care doresc participarea la concursuri ca si Pescari Sportivi sub cupola AGVPS ROMANIA îi susținem, încurajăm menținerea curățeniei malurilor și îi rugăm pe toți pescarii să nu lase în urma PET-uri, folii sau alte reziduri care nu sunt biodegradabile.

– încurajăm sesizarea către AJVPS BN a aspectelor negative vazute de pescari pe malurile apelor și promitem escaladarea acestor probleme la autoritățile în drept în urma sesizării de către pescari la AJVPS BN. Cu permisul ANPA distribuit de AJVPS BN se poate pescui și în Lacul Colibita și pe toate apele de munte din judetul Bistrița-Năsăud care sunt în acest moment administrate de ANPA.

La Bistrița se plătește cotizația cea mai mică din Transilvania!

Pentru 2018 AJVPS BN a menținut o plată a cotizației mai mică decât alte asociații din zonă în ideea de a facilita pescuitul recreativ în Bistrița Năsăud. În acelasi timp s-a introdus și o CONTRIBUȚIE PENTRU POPULARE de 30 lei pentru fiecare membru, repopularea fiind prevazută și obligatorie prin contractul cu ANPA .

Astfel un pescar plătește cotizație de

– taxă membru 70 Lei + 30 Lei CONTRIBUTIE PENTRU POPULARE.
– femeile, pensionarii, copiii între 14 si 18 ani, studentii și elevii până la 25 ani, vânătorii membri AJVPS BN, plătesc 35 Lei cotizatie + 30 Lei CONTRIBUTIE PENTRU POPULARE
– copii sub 14 ani pot pescui fara taxa, în cazul lor dacă doresc sa fie membrii pescari se aplica o reducere de 75% a cotizatiei.

Unde NU-i încheiat protocol de reciprocitate pescarii AJVPS beneficiază de 50% reducere, dacă vor să pescuiască în alte județe! Așa-i statutul!

Conform statutului Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor, orice pescar din România care plătește contribuția integrală la o asociație județeană beneficiază de 50% reducere din cotizația cerută de orice altă asociație afiliată la AGVPS.
În Transilvania este celebru cazul AJVPS Sălaj, asociație care REFUZĂ să semneze protocoale de reciprocitate cu celelalte asociații din țară. În acest caz, pescarii ce au achitat cotizația la asociația județeană unde domiciliază, pot achita doar jumătate din contravaloarea cotizației solicitate de AJVPS Sălaj, spre exemplu!

Unde se pot plăti taxele?

– în Bistrița pe str.Gheorghe Șinacai se poate plăti cotizația la Magazinul Vânătorul și Pescarul sau la sediul AJVPS BN Bistrița pe str. Făzănariei lângă pădurea Schulevald.
– în Beclean la Ocolul Silvic la secretarul filialei Beclean și Paznicul de vânătoare și pescuit Doru Marcan.
– în Năsăud, la Ocolul Silvic Nasaud ,Filiala de Vânătoare, respectiv la secretarul și paznicul de vânătoare și pescuit inginerul Zaharie Gavriloaie.

Cei nominalizați mai sus oferă orice informații suplimentare! 

Controale pe ape, la cererea insistentă a pescarilor !

La cererea membrilor pescari s-a început activitatea de control pe ape pentru pescuit în acest sens există parteneriate cu Jandarmeria Bistrița, Poliția Bistrița și ANPA Filiala Transilvania Cluj în perioada prohibiției și Garda de Mediu are competente de control la pescuit. Există în studiu și problema cormoranilor pentru care avem un material înaintat la factorii decidenți din minister. În ce privește curățenia malurilor, acest aspect intră în competența autoritățile locale din zonă ,primăriile din raza localităților respective.

Reprezentanții AJVPS BN sunt deschiși oricăror sugestii care privesc activitatea de pescuit recreativ, urmând să reclame autorităților competente și să urmărească demersul până la soluționare.

VICE-PRESEDINTE AJVPS BN cu probleme de pescuit
Ing. Emil Iustian Alexandru

2 comments

  1. Anpa albastu e sfant astep un proces verbal de la ajvps ca trebuie sa fi membru cuiva numai asa va arat precedent !cei 30 repopulare e trecut sponsorisare de fapt acei bani sant pt anpa plata redeventa! Vreti mai mult???

  2. Anpa albastu e sfant astep un proces verbal de la ajvps ca trebuie sa fi membru cuiva numai asa va arat precedent !cei 30 repopulare e trecut sponsorisare de fapt acei bani sant pt anpa plata redeventa! Vreti mai mult???

error: Content is protected !!