Primăria Bistrița dă înainte cu tupeu! Face proiectarea pentru un skate-park la Turnul Dogarilor!

Primăria Bistrița vrea să mute skate-park-ul existent acum în zona Sălii Polivalente, fix lângă Turnul Dogarilor! Instituția continuă documentațiile pentru această investiție și a demarat procedura de achiziție a proiectării. Obiectul contractului de servicii ce urmează a fi atribuit, constă în elaborarea documentaţiei tehnico-economice (pe faze de proiectare) a serviciilor de elaborare a documentaţiei  tehnico-economice necesare realizării obiectivului de investiţii   “AMENAJARE SKATE PARK”.

Amplasamentul studiat este situat in intravilanul municipiului Bistrița, zona Parcului Municipal in perimetrul centrului istoric, str. Dogarilor nr. 18 A. Zonă protejata situată in vecinatatea Turnului Dogarilor, monument istoric de categoria A.

65_big

turnul-dogarilor-1

 

 

 

 

 

 

 

Investiţia are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii sportive a tineretului prin accesul la echipamente de ultimă tehnologie în condiţii de siguranţă. Skaterii, BMX-rii şi rolerii pot exersa aici sau pot aici să-şi petreacă timpul liber urmărind evoluţia prietenilor sportivi, schimb de experienţă competiţională.

 

5.000 de euro – valoarea estimativă a proiectării skate-park-ului! Încă NU au avizul de la Cultură!

Primăria Bistrița face o selecție de oferte pentru atribuirea acestui contract, estimat la 4.500 de euro. Ofertele pot fi depuse până în 24.11 la sediul instituției. Zona este de categorie A, cu restricții în ce privește construcțiile.

Valentina Fechete a explicat că această investiție se realizează DOAR cu aviz de la Ministerul Culturii.

„Ne-am documentat și către Ministerul Culturii trebuie să prezentăm o documentație, să știm pentru ce dorim avizarea. Tocmai asta și facem, facem un studiu de fezabilitate, adică prima parte a documentației și în funcție de răspunsul lor și de solicitările care ni se impun, mergem mai departe cu fazele 2 și 3 cu proiectul tehnic și detaliile de execuție. Ăștia sunt pașii care trebuie urmați ” a declarat Valentina Fechete, directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Bistrița.

 

 

 

 

 

 

 

Turnul Dogarilor este singurul turn păstrat din vechea incintă a fortificaței medievale, iar interențiile în parcelarul Turnul Dogarilor se pot face numai cu avizul Ministerului Culturii/ Direcția pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Posibilele construcții edificate în această zonă trebuie să fie reversibile, iar revenirea la starea actuală să poată fi oricând făcută. Funcțiunile șanțului cetății trebuie să pună în valoare arhitectura medievală a zidului și a turnului prin destinații precum teatru de vară, expoziții ad-hoc, amenajări pentru recreere sau sportive. Vizual este interzisă obturarea sau o amenajare defavorabilă asupra ansamblului sau a elementelor de arhitectură.

Cerințe minime de proiectare:

Se va proiecta un Skate Park modern destinat celor care practică sporturi urbane precum  skateboardingul, rolele si BMX-ul. Arhitectura și designul skate parcului va fi condiționat de faptul că amplasamentul se află în imediata vecinătate a Monumentului Istoric de categoria A Turnul Dogarilor. Se vor elabora minim două scenarii tehnico-economice pentru amenajarea platformei de skateboarding, role si biciclete BMX, cu prezentarea avantajelor pentru scenariul recomandat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Se vor utiliza materiale cu rezistență mare la exterior și la cele mai înalte standarde în domeniul.

Skate Parkul va fi dotat cu rampe și balustrade specifice skate parkurilor, cu mobilier urban și alte echipamente specifice , astfel încât acestea să poată fi utilizate atât de începători cât și de cei experimentați. Accesul în zona skate parkului se face din pasajul amenajat, prin poarta lăsată în zidul amenajat, fără a afecta lucrările executate. Se   vor respecta toate normele de functionare specifice activităților sportive, precum si normativele si stasurile (actualizate)in vigoare la data predării documentațiilor, iar la finalizarea lucrărilor executate în baza proiectului vor putea fi date în folosință si exploatare.

Aceste propuneri sunt orientative. Proiectantul nu le va considera restrictive sau limitative, iar  in elaborarea studiului de fezabilitate va consulta beneficiarul, Municipiul Bistrita, pentru stabilirea funcțiunilor și dotărilor.

Având în vedere că amplasamentul propus este situat în Centrul istoric al municipiului Bistrita,  zonă protejata, proiectantul va cuprinde în documentația economică si costurile pentru incheierea unui Contract de supraveghere arheologică.

NOCTURNĂ în skate-park-ul ISTORIC!

De asemenea, pentru utilizarea acestui parc și pe timp de noapte se va prevedea un sistem de iluminat adecvat zonei, utilizând  stâlpi de iluminat specifici zonelor istorice și corpuri de iluminat cu leduri, iar pentru protecție tinerilor se va proiecta un sistem de supraveghere video a spațiului.

Investiţia are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii sportive a tineretului prin accesul la echipamente de ultimă tehnologie în condiţii de siguranţă. Skaterii, BMX-rii şi rolerii pot exersa aici sau pot aici să-şi petreacă timpul liber urmărind evoluţia prietenilor sportivi, schimb de experienţă competiţională. Un skate park amenajat le oferă tinerilor posibilitatea de a se exprima mai bine în peisajul urban.

Amenajarea acestui skate-park în Bistrița a fost contestată de o parte a societății civile printre care și profesorul Ioan Bojor, care a făcut mai multe interpelări și adrese către Ministrul Culturii solicitând punerea în valoarea a Turnului Dogarilor.

dezbatere-turnul-dogarilor-bistrita

 

 

 

 

 

 

 

„Acum, în tot oraşul numai palma de pământ a Turnului Dogarilor pare a fi neocupată de betonierele afaceriştilor politici. Şi atunci, soluţia de milioane: facem skatepark! Lovim doi iepuri deodată: închidem gura unor tineri şi ne umplem betonierele de bani. Dar cu turismul ce facem? Îl betonăm şi pe el?

Oare nu ar fi mai bine să transformăm Turnul Dogarilor dintr-un morman de pietre într-o piatră vie a oraşului nostru Cum ar fi să învăţăm din exemplul cetăţii Alba Iulia, unde zilnic un grup de oameni îmbrăcaţi ca în secolul al XVIII-lea fac schimbul de gardă sub privirea a zeci şi sute de turişti?

Cum ar fi ca Bistriţa să aibă propria gardă medievală şi zilnic să facă acest schimb de gardă într-un marş de la Biserica Evanghelică la Turnul Dogarilor?

Cum ar fi să învăţăm din exemplul oraşului roman Italica de lângă Sevilla, locul de naştere al împăratului Traian, unde elevii sunt îmbrăcaţi în haine romane ca să li se explice istoria locului?

Cum ar fi ca elevii din Bistriţa să fie îmbrăcaţi în haine medievale în cadrul unor evenimente menite să-i facă să cunoască istoria oraşului pentru a-l iubi? Cum ar fi să legăm Turnul Dogarilor şi activităţile turistice ce se pot face aici de mitul Dracula? Toate acestea doar ni le putem imagina, căci gândul partidelor politice este la betoniere…” a scris Bojor pe blogul său personal.

 

Ministerul Culturii se va pronunța în privința skate-park-ul din zona Turnul Dogarilor abia după întocmirea Studiul de Fezablitate (prima etapă a proiectării). În funcție de reglementările impuse în aviz, investiția va putea continua sau va fi stopată definitiv, caz în care Primăria Bistrița va trebui să găsească o nouă locație pentru amenajarea unui skate-park.

 

2 comments

  1. Cretu are fixurile lui idioate. Ce rost are sa fortezi lucrurile ca sa construiesti un Skate Park intr-o zona care este supusa unor restrictii si unde este necesar avizul Ministerului Culturii, cand in apropiere exista si alte solutii. Spre exemplu pe locul fostei baze sportive Metalul, din spatele salii de gimnastica din Parcul Municipal, care in urma cu cativa ani a fost desfiintata abuziv in pofida legii 69/2000, actualizata care prevede ca schimbarea destinatiei sau desfiintarea unei baze sportive nu este posibila legal decat prin Hotarare de Guvern si obligatoriu sub conditia construirii prealabile a altei baze sportive similare, indiferent de statutul proprietarului, autoritate publica sau entitate privata.

  2. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI.

    Il va da cultura autorizatie ca si acel post de sef tot politic este. Astfel vestitul monument medieval va trece in plan secund si chicizarea perimetrului se va produce sub obladuirea unei administratii cu un urbanism haotic. La estia nu le mai poti spune nimic. O tin ca mutu care da de-a dura rota. Dai in DOBA !

error: Content is protected !!