Trei amenzi aplicate de pompieri unor persoane care și-au curățat terenurile prin incendiere

La finalul săptămânii trecute, pompierii bistrițeni au aplicat trei amenzi unor persoane care și-au curățat terenurile prin incendiere, lucru care este interzis și pentru care sunt prevăzute sancțiuni.

Pompierii militari bistrițeni, prin Inspecția de Prevenire si structurile operative ale inspectoratului, au continuat misiunile de patrulare și la sfârșit de săptămână, fiind identificate trei persoane care au curățat terenurile prin incendiere. În aceste cazuri au fost aplicate trei amenzi contravenționale, în cuantum de 3.500 lei”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, interzisă

Pompierii reamintesc că la nivelul județului Bistrița-Năsăud este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Potrivit pompierilor, în majoritatea situațiilor de acest fel, persoanele care aleg să își curețe terenurile ilegal, prin folosirea intenționată a unei surse de aprindere, părăsesc parcelele incendiate, lăsându-le nesupravegheate, existând astfel riscul de extindere a focului la vecinătăți sau chiar zone împădurite.

Pompierii precizează că în perioada următoare vor continua acțiunile de patrulare, activitățile de monitorizare a situației din teren fiind sprijine și de autoritățile publice locale, prin serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Reamintim că sâmbătă, 2 martie, un bărbat de 81 de ani și-a pierdut viața îm urma unui incendiu de vegetație uscată scăpat de sub control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *