USR îi cere lui Marcel Ciolacu să elimine prin OUG pensiile speciale pentru aleșii locali

De la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare pensiile speciale ale aleșilor locali, foști primari și viceprimari, ori foști președinți și vicepreședinți de consilii județene. Este vorba de mii de noi pensii speciale pentru foști baroni.

USR îi cere lui Marcel Ciolacu să elimine, imediat, prin OUG aceste pensii speciale!

”Nu avem nevoie de o nouă categorie de privilegiați. Nu avem nevoie de noi pensii speciale. PSD și PNL îi răsplătesc pe aleșii locali, deși mare parte dintre acești foști primari și președinți de consilii județene au ținut orașele și județele noastre în subdezvoltare. USR îi cere lui Marcel Ciolacu să elimine imediat pensiile speciale pentru primari. O poate face prin OUG”, spune deputatul Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

Din 2019, de când PSD a modificat Codul administrativ prin OUG și până astăzi, articolul legat de pensiile speciale ale primarilor și baronilor locali a fost prorogat la presiunea USR. În 2021, USR a depus un proiect legislativ de eliminare a pensiilor speciale ale aleșilor locali, dar acesta este ținut la sertar în comisiile din Senat.

În plus, USR a propus eliminarea articolului legat de pensiile speciale de fiecare dată când a ajuns în Comisia de administrație un proiect de modificare a Codului administrativ.

Și de fiecare dată PSD și PNL au respins propunerea, protejându-și noii privilegiați.

One comment

 1. Motto:

  “Aceşti imbecili care ne guvernează”

  (Andre Santini – fost ministru si vicepreşedinte al Adunării Naţionale a Franţei)

  Titlul cărţii lui Andre Santini este valabil si in cazul guvernanţilor nostri de astăzi.
  Dupa cum se stie, toate jaloanele şi ţintele pentru Cererea 3 de plată din PNRR trebuiau realizate până la 15 octombrie. Printre acestea se numără reforma pensiilor speciale care trebuie trecute pe sistemul de contributivitate, așa cum se aplică în cazul cetățenilor care nu beneficiază de pensii speciale. Fără acest jalon se blochează orice șansă a României de a accesa în acest an cererea de plată numărul 3 din PNRR, şi pierderea acestei tranşe în valoare de 3,14 miliarde de euro.
  Cu toate astea, pe 2 august 2023, Curtea Constituţională a României (CCR), acest „cimitir al elefantilor” a demonstrat încă odată că este o institutie puternic politizată care îsi apără propriile privilegii, prin prin decizia de neconstituţionalitate a legii privind eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor si trecerea lor pe contributivitate .
  La aceasta se adaugă ipocrizia si duplicitatea coalitiei de guvernare PSD-PNL care se pronuntă formal pentru eliminarea pensiilor speciale, fără să facă acelasi lucru cu pensiile speciale ale primarilor si alesilor locali care au fost introduse prin Codul Administrativ în timpul guvernului Dăncilă în anul 2019. Chiar dacă pensiile speciale ale primarilor nu au intrat niciodată în plată, legea fiind prorogată pe termen limitat, urmând ca după expirarea termenului de amânare să producă efecte. De aceea si in acest caz este nevoie de abrogarea legii in parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *