VIDEO: Cum ar putea arăta fostul cinematograf Omnia / 23 August după restaurare

Fostul cinematograf Omnia / 23 August de pe Bulevardul Republicii din Bistrița ar putea primi o nouă înfățișare.

Municipalitatea face demersuri pentru restaurarea acestei clădiri, iar primarul Ioan Turc a postat luni un videoclip în care prezintă viziunea administrației locale cu privire la reabilitarea imobilului:

Anul trecut, Primăria Bistrița a reușit să preia de la RADEF clădirea fostului cinematograf Omnia, iar în urma expertizării acesteia au fost identificate numeroase probleme structurale. De asemenea, în urmă cu două luni, clădirea a fost clasată ca monument istoric.

După restaurare, în această clădire își va desfășura activitatea Teatrul Municipal, o entitate pe care Primăria Bistrița o va înființa pentru a veni în întâmpinarea dorinței bistrițenilor de a avea în oraș un teatru autonom.

One comment

  1. În legătură cu clădirea care a găzduit cinematograful 23 August (fostul Omnia cum era cunoscut până în anii 40) au existat mai multe controverse. După cum se stie, intentia primarului Ioan Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, numai că acest lucru nu este posibil. Legea nr.303/2008, in baza căreia s-a facut transferul catre primăria Bistrita prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Asadar, conform legii primarul Ioan Turc nu avea altă alternativă decât să reabiliteze clădirea cu destinatie pentru scopuri culturale, inclusiv proiectarea de filme. Astfel, cu ocazia perfectării actului de transfer a clădirii în domeniul public al orașului Bistrița, primarul Ioan Turc a confirmat că va păstra destinația inițială a clădirii.
    De fapt, chiar el a identificat ca destinatie pentru clădirea fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată, aceasta să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita. Totusi, pentru ca fostul „Cinema 23 August” să devină un teatru functional cu dotări la nivelul cerintelor actuale pentru arta spectacolului, pe lângă lucrările de consolidare si reabilitare a clădirii vechi este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, pe locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire nouă pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. Armonizarea verticală a clădirii anexă pentru scenă inevitabil mai înaltă cu volumul arhitectural al sălii de spectacole poate fi realizată foarte simplu. In acest sens, pentru a se integra în arhitectura zonei, „turnul scenei” ar putea fi imaginat astfel încât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier amplu pentru public prevăzut si cu spatii pentru garderobă.
    Astfel, anexele din spatele clădirii, de pe strada Lupeni, care se află acum în stare avansată de degradare, ar trebui demolate de urgentă si demarate lucrările de construire a turnului scenei si a cabinelor pentru actorii viitorului teatru municipal ”Liviu Rebreanu” Bistrița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!