VIDEO interzis celor slabi de inimă! Un vânător din Bistrița, acuzat că a împușcat 2 căței, fără niciun motiv! Fapta a avut loc în Sigmir, pe strada Stânelor! Legea e de partea vânătorilor și culmea-culmilor: proprietarii RISCĂ amendă, deoarece câniii NU aveau microcip!

Un cititor al Ziar de Bistrița susține că un vânător  a împușcat doi căței în vârstă de 4 luni. Fapta s-a produs pe un câmp din Sigmir pe strada Valea Stânelor și mai mulți martori susțin că vânătorul ar fi fost cel care a fi tras în căței, fără motiv! Fapta a avut loc în 13 februarie!

 

VIDEO:

 

„Animalele erau prietenoase și însoțeau persoanele pe care le întâlneau. NU poate fi vorba că speriau vânatul… erau căței care aveau câteva luni și din câte am aflat erau ai unei familii din Sigmir! Noi ne dădeam cu bicicletele și am văzut de la distanță o persoană care a coborât din jeep. Am auzit foc de armă și după aceea am găsit cățeii într-un tufiș! Am făcut poze… și la animale și la urma de bocanc și la roți, dar cred că proprietarul ar trebui să facă plângere sau să se sesizeze Poliția pentru că e un act de cruzime” – a declarat tânărul care a trimis pe adresa redacției fotografiile.

Cadavrele celor doi câini au fot ascunse sub niște crengi, la câțiva metri de drum. După cum se vede în filmare, animalele prezentau urme de cartuș în zona gâtului!

Legea e de partea vânătorilor! Aceștia pot ÎMPUȘCA fără motiv, câinii care pătrund nesupravegheați pe fondul de vânătoare!

În astfel de situații, vânătorii și paznicii de vânătoare au legea de partea lor! Câinii găsiți pe fondul de vânătoare pot fi împușcați fără drept de despăgubire.

Legea 407/2006 vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, actualizata la data de 15 mai 2011 clarifică situațiile în care câinii pot fi împușcați fără DREPT de despăgubire.

3) Pisicile hoinare și câinii sălbăticiți sau hoinari găsiți pe suprafețele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împușcă fără restricții și fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancționată.

(4) Pisicile și câinii care sunt în situația prevăzută la alin. (3) se împușcă de către personalul de specialitate al gestionarului fondului cinegetic sau de vânători cu ocazia vânătorilor autorizate.

f) câine hoinar – câine găsit liber în fondul cinegetic, care nu face parte din categoria câinilor de vânătoare și nu poartă semn distinct care să ateste acest fapt, al cărui stăpân nu poate fi identificat la acel moment;

În ce situații pot fi trași la răspundere cei care au ÎMPUȘCAT cățeii!

Paznicul de vânătoare care a împușcat câinii poate fi tras la răspundere doar dacă a comis fapta în zona de intravilan, aceasta fiind singura excepție de la Legea vânătorii! Dacă cel care a tras se dovedește a fi un vânător, pe lângă excepția privind intravilanul, acesta trebuie să fi avut autorizație de vânătoare (în caz contrar el fiind pasibil de braconaj).

Art. 23. –

(1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic:

lăsarea liberă a câinilor de vânătoare sau a celor însoțitori de turme sau cirezi în fondurile cinegetice, altfel decât vaccinați sau dehelmintizați;

  1. j) circulația persoanelor însoțite de câini fără a fi purtați în lesă, în afara căilor de circulație publice din fondurile cinegetice, cu excepția vânătorilor, polițiștilor, jandarmilor și îngrijitorilor de animale;
  2. k) permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie; în acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei;
  3. s) abandonarea câinilor și altor animalele domestice în fondurile cinegetice;

Art. 34. –

(1) În interesul protejării faunei și florei sălbatice, al conservării habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor daune importante, în interesul sănătății și securității publice sau pentru alte rațiuni de interes public major, pe suprafețele din perimetrul intravilan, aeroporturi, gări, unități militare, recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică, a pisicilor și a câinilor hoinari se realizează în condițiile prezentei legi și ale cotelor de recoltă aprobate de gestionarul fondului cinegetic limitrof pe baza unui contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice, la solicitarea consiliului local sau a administrației suprafeței împrejmuite, după caz, și cu acordul prealabil al proprietarului de teren.

Amenzi între 2.000 – 5.000 de lei pentru proprietarii care NU și-au microcipat câinii!

Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), toţi românii care au câini sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS). O dată cu înregistrarea în RECS, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru şi în carnetul de sănătate al animalului.

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001.

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei.

Ce zice Dumitru Charhaț – directorul Asociației de Vânătoare din zona Sigmir: „NU eu am tras, dar… „!

Dumitru Charhaț este vânător cu vechime și directorul Asociației de Vânătoare care gestionează fondul de vânătoare Sigmir!

 

„NU eu am tras… știu că am eliberat autorizație de vânătoare pe grupă restrânsă, acte care sunt valabile 30 de zile, deci orice vânător cu autorizație putea să tragă în acei câini dacă animalele se aflau pe fondul cinegetic iar din fond face parte orice teren liber și neîmprejmuit, inclusiv pășune! Inclusiv drumul de acces face parte din fondul de vânătoare, ca teren neproductiv! Doar dacă e pe intravilan NU se putea trage… așa e legea! Personalul de vânătoare are voie să împuște oricând, cu ordin de serviciu iar ordinul de serviciu e permanent… Cîinii trebuie să fie microcipați și înregistrați la registrul de câini… În fondul de vânătoare, câinele  trebuie purtat în lesă.

Acuma, eu nu știu unde s-a tras…  dar e un aspect important aici. Există obligații ale așa-zișilor proprietari de câini. Câinii trebuie micro-cipați și trecuți în registrul de câini… iar de cele mai multe ori oamenii refuză să facă acest lucru.  Ei sunt proprietari, doar când vine vorba de drepturi, dar când vine vorba de răspundere NU mai sunt proprietari. Dacă acel câine mușcă pe cineva sau omoară vânat în valoare de mii de euro, atunci proprietarii susțin că NU e câinele lor. În plus de asta, câinii NU au voie să pătrundă pe fondul de vânătoare decât însoțiți!

Repet… NU eu am tras și dacă proprietarii ar fi sunat la 112, riscau să fie amendați cu 2.000 de lei dacă animalele NU aveau microcip! Acuma eu vă întreb: de ce NU au sunt la 112?… Vânătorii sunt acuzați că împușcă anumiți câini, dar proprietarii acestor câini au obligații și de cele mai multe ori ei sunt în culpă și NU respectă legile în vigoare!” a declarat Dumitru Charhaț.

Incidentul din Sigmir reprezintă un fenomen la nivelul întregii țări, prin care vânătorii sunt acuzați că împușcă fără motiv câinii pe care-i găsesc în zone de vânătoare. Asociațiile iubitorilor de animale duc o luptă permanentă pentru stoparea acestor situații pe care le consideră IMORALE, dar care în fond, sunt reglmentate de legile în vigoare.

2 comments

  1. Mai este un criminal de animale la Unirea langa Valea Rusului la nr 79 parca, care tine 3 caini de rasa in niste conditii de nedescris, nu au vase cu apa nu au custi, cand e noroi nu i recunosti din noroi. Poate se sesizeaza Asociatiile pentru animale, Directia veterinara nu face mai nimic. Faceti ceva pentru animalele astea. Proprietarul se cheama Lacatus .Va multumesc anticipat

  2. Criminalul de animale. Sa se ia masuri impotriva acestui tiran. Omul asta fara suflet impusca azi maine oameni.

error: Content is protected !!