VIDEO: Preotul Liviu Șugar s-a pensionat! Ceremonie emoționantă la Biserica de pe Odobescu! Credincioșii au lăcrimat și i-au cântat „La Mulți Ani!”

liviu sugar

Preotul Liviu Șugar s-a pensionat duminică, în cadrul unei ceremonii de retragere oficiată imediat după Sfânta Liturghie!  La eveniment au fost prezenți mai mulți preoți din oraș, reprezentanți ai Bisericilor greco-catolice, reformate, evanghelice dar și mulți credincioși veniți special pentru acest moment special.

Preotul Liviu Șugar este unul din marii oratorii din județ, lucru recunoscut de credincioși dar în special de preoții care au luat cuvântul. În cuvântarea sa, părintele Liviu Șugar a amintit de copiii pe care i-a botezat, de tinerii pe care i-a cununat  și de momentele delicate de la înmormântări.

Vizibil emoționat, Liviu Șugar a amintit de cei 45 de ani de slujire, ca preot. I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru familie, pentru sănătate și pentru faptul că la 70 de ani e încă în putere.

„De obicei, pensionarea este însoțită cu regrete, nu este o Sărbătoare și poate în mod FALS este înțeles acest lucru! A ajunge la pensionare nu e motiv de tristețe, dacă ești creștin cu-adevărat, dacă știi cât de vremenici, cât de fragili și trecători suntem în această lume. Dacă privim contextul vieții actuale în care ne înscriem cu toții! Așa că am ținut neapărat să facem o pensionare mai atipică, NU numai cu regrete, ci și cu bucurii. De aceea l-am chemat pe protopopul nostru, i-am invitat pe conducătorii celorlalte culte. Au venit colegi și prieteni, ca să ne despărțim în mod sărbătoresc. Vă mulțumesc d-voastră, tuturor!” – a spus părintele Șugar.

Părintele Liviu Șugar, despre cele 2 mari iubiri ale sale: Biserica și Familia!

„Am legat biografia vieții mele de cele 2 mari iubiri: Biserica și Familia. Am iubit credința și de aceea, acum 45 de ani jumate am îmbrăcat haina preoției și am dorit să îmbrac jugul preoției pentru că l-am iubit pe Dumnezeu și am vrut să fac ceva pentru Biserică! Ce s-a făcut, se vede aici, s-a scris, se poate verifica. Vă spun din suflet: nu a fost pentru mine în toți acești ani un ideal mai scump decât să văd Biserica împodobită de sufletele d-voastră. Pentru asta, mulțumesc lui Dumnezeu, mulțumesc celor ce m-au însoțit, colegilor dinainte și colegilor ce mi-au înfrumusețat ultimii 11 ani și jumătate cu care am trăit o adevărată prietenie duhovnicească!” – a completat pr. Șugar.

Liviu Șugar: „NU ies la pensie pentru că m-a silit cineva! Din contră, Arhiepiscopul și Mitropolitul Anrdei este cel mai mare domn, care NU silește preoții să iasă intempestiv la pensie!”

„M-au întrebat mulți, pe stradă: părinte , de ce te pensionezi. Dumneata ești atât de necesar, știți d-voastră textul mai departe…. încă nu arăți a pensionar ș.a.m.d. Dar, vă spun 2 lucruri prin care mă justific. În primul rând vreau să spun… și-aici este părintele protopop, omul nostru de legătură cu Episcopia. NU ies la pensie pentru că m-a silit cineva! Din contră: Arhiepiscopul și Mitropolitul Andrei este cel mai mare domn, care NU silește preoții să iasă intempestiv la pensie! Dar am dorit să ies eu din 2 motive. Unul este cel din Sfânta Scriptură: Vreme este să te naști, vreme este să mori, vreme este să lucrezi, vreme este să te mai și pensionezi. (zâmbete în public). Să ai liniște, să te ocupi de copii, de grădina cu cireșe de care-mi place așa de mult să mă ocup. Așa că am multe lucruri de făcut și este vremea și pentru ele. ” – a spus părintele Liviu Șugar.

„Al 2-lea motiv este că, ca om credincios trebuie să gândim și la modul acesta. Viața nu este neapărat apanajul nostru. Este apanajul lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ne-a dat viață, să avem și gândul de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ce am primit de la El.  Eu nu pot să vă spun câte motive aș avea să-i mulțumesc lui Dumnezeu! Eu mi-am dorit de mic copil să fiu preot! Puteam să fiu altceva, nu am fost băiat prost! Dar asta a fost sădit în sufletul meu de părinții mei și mi-am dorit din toată inia să fiu preot. Am ales preoția într-o vreme când toată lumea fugea de preoți! Și școala preoției într-o vreme când se răbda crunt de foame la aceste școli care NU erau întreținute și ajutate în niciun fel de Stat. Am ales preoția și m-am dus pe drumul ei cu hotărâre pentru că asta am crezut că e idealul ce mi se potrivește cel mai bine. Și-acum, mărturia d-voastră va fi nota mea de caracterizare că nu mi-am greșit cariera.” – a transmis preotul Liviu Șugar.

Protopopul Vidican: „Iată că și noi, preoții plângem uneori, cu dumneavoastră….

„Lăsați lacrima dorului și a recunoștinței să vă brăzdeze obrazul! Pentru că părintele Liviu știa doar să se roage, să vă iubească pe dumneavoastră și să-și iubească familia! Un altar era aici în Biserică, un altar era-n sufletul lui pentru d-voastră și celălalt era altarul familie. Așa ne rămâne în suflet părintele Liviu.

Un cântec spune că și băieții plâng, uneori!  Iată că și noi , preoții plângem uneori! Cu dumneavostră! – a spus protopopul Alexandru Vidican, cu lacrimi în ochi.  Iată că și noi, preoții plângem uneori! Cu dumneavoastră….

„Și parcă privindu-l pe părintele Liviu, ne vedem noi astăzi, ne vedem noi, preoții de astăzi, copiii de ieri, de pe ulițele satelor, alergând și lăsând în urmă praful ulițelor neasfaltate pe atunci. Un copil dintr-o familie de credincioși. Buni, simpli. Că acolo unde este simplitate este și frumusețe. Ici colea născut și în cei 45 de ani de preoție și cu binecuvântarea ÎPS Teofil, care văzând că în persoana elevului Șugar Liviu strălucește un cărbune va deveni foc, încălzind sufletele credincioșilor.” – a spus protopopul Vidican, cu lacrimi în ochi.

Liviu Șugar: „Sunt de 46 de ani preot. În toți acești ani eu NU am știut ce înseamnă să stai pe un pat de spital! Ce dar mai mare să-i mai ceri lui Dumnezeu?”

„Apoi, vine o vreme când pentru toate trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru Sănătate! Dragi colegi, oameni buni,  sunt de 46 de ani preot. Nu am fost vreun forțos, nu am fost vreun sportiv, dar am fost dăruit de Dumnezeu cu sănătate. În toți acești ani eu NU am știut ce înseamnă să stai pe un pat de spital! Ce dar mai mare să-i mai ceri lui Dumnezeu? Am cerut lui Dumnezeu să-mi dea liniște, pace, familie unită. Și m-a binecuvântat cu o familie pe care cu modestie v-o spun: vă doresc din toată inima să aveți fiecare o astfel de familie unită. Îi salut cu drag pe soția mea, pe copiii mei și pe nepoata mea dagă și le mulțumesc că m-au înțeles cu toate frământările mele!” – a completat părintele Șugar.

liviu sugar

Ioan Pintea – un discurs pozitiv: Liviu îți spun doar atât: duminică, să NU uiți și să vii la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie!

Părintele Pintea și-a amintit de o seară petrecută cu Liviu Șugar în care au vorbit cu Nicolae Steindhart și cu un alt scriitor Mircea Horia Simionescu, moment de mare încărcătură sufletească petrecut în casa preotului Șugar.

Ioan Pintea le-a amintit tuturor că preotul Liviu Șugar va fi în continuare prezent alături de credincioși.

„Părintele Liviu este prezent și este mai departe, fără această povară administrativă, slujitorul acestei Biserici, pentru că a slujit atâția ani. Liviu, ca și noi preoții, are 2 case: e casa lui Dumnezeu, care este  Biserica și este Familia. Deci traseul acesta NU trebuie să-l uiți și trebuie să te ostenești pe mai departe : de la casa ta la casa lui Dumnezeu. De aceea , doresc tare mult să-l îmbrățișez din suflet, în Hristos … pe Liviu și pe Ștefan, pe părintele Ștefan pentru că într-adevăr, preot de vocație, preot cu o mare energie slujitoare și teologică, se așează după părintele Liviu în această parohie.

Vă îmbrățișez pe amândoi și Liviu îți spun doar atât: duminică, să NU uiți și să vii la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie! Amin!” – a completat părintele Ioan Pintea.

Preotul Ștefan Borodi va prelua parohia: „îi urez să mă depășească, ca vârstă și ca slujire la această Biserică!” – i-a urat părintele Șugar!

„Oameni buni, Biserica nu e a preoților! Biserica este a Celui care a murit pe cruce pentru Ea. Niciun preot nu-și lasă urmași că așa socotește el cui să lase parohia. Asta hotărăște Episcopia, conducerea Bisericii. Dar, Părinte protopop, din nou vă rog, spuneți-i Înaltului că-i mulțumesc din inimă că alegerea pe care am făcut-o e și după inima mea.” – a spus Șugar.

liviu sugar

Despre Ștefan Borodi, preotul noii generații!

Părintele Ștefan acum 11 ani când a venit, eu mă uitam la el, mă gândeam la Claudiu . Și i-am spus: părinte, ești de vârsta fiului meu . Și așa și este! Dar s-a și comportat, s-a și manifestat manierat, evlavios încât a cucerit credincioșii și pe noi doi, prietenii de slujire, pe părintele Pintea, poetul și pe mine, păcătosul (zâmbete în public). Așa că, părintele Ștefan este alegerea și a noastră! Îi dorim din inimă să ducă mai departe cu cinste duhul preoției și munca multă de 38 de ani la această Biserică. Și le doresc la amândoi, că Bunul Dumnezeu poate face minuni: să mă depășească, ca vârstă și ca slujire la această Biserică!

Gânduri bune către toți credincioșii!

„Prin glasul meu vreau să aduc recunoștiință și prețuire miilor de copii pe care i-am botezat, mulți dintre cei pe care i-am botezat, apoi i-am cununat și după aceea le-am botezat copiii. Și tuturor le port dragoste, respect și prețuire, acolo unde sunt: în țară și departe de țară îi îmbrățișez,  și aștept cu drag să ne revedem .

Firea mea așa a fost, așa m-a făcut Dumnezeu,  mai emotiv! Nu am putut să mă stăpânesc și la durerile d-voastră. Am plâns alături de d-voastră când i-am  condus pe cei drag pe ultimul drum! Acum, NU plec definitiv de-aici, Doamne păzește! Dumnezeu va hotărî când va fi aceasta! Dar vă promit tuturor că voi fi alături de Biserică, că voi fi alături de preoți, că voi fi alături de oricine îmi va solicita prezența. Tuturor vă spun, bistrițeni sunteți oameni minunați,  sunteți de multe ori prea buni pentru cât merităm  noi  să primim de la d-voastră. Sunteți niște oameni care meritați  laudele la superlativ. Vă mulțumesc și vă îmbrățișez!” – a transmis preotul Șugar, vizibil emoționat.

Părintele Ștefan Borodi : „Cred că ați lăsat în inimile credincioșilor o dâră de lumină care va lumina și care nu se va stinge nicicând!”

„Ați slujit bine lui Dumnezeu, ați slujit bine oamenilor. Știți cum zicea părintele profesor  Ioan Bunea, care ne e așa de drag nouă: e important ca noi preoții să lăsă o dâră de lumină. Cred că ați lăsat în inimile credincioșilor o dâră de lumină care va lumina și care nu se va stinge nicicând!” – a transmis Ștefan Borodi, NOUL paroh al parohiei Sfântul Vasile cel Mare.

stefan borodi

„Îi mulțumim părintelui Liviu pentru toți acești ani minunați de slujire pe care i-am trăit până acum și pe care-i vom trăi de-acum înainte! Așa cum au spus toți părinții, părintele Liviu se bucură de o familie excepțională,  de o familie minunată. E un mare dar. De o preoteasă deosebită, doamna Silvia care-i va face anii de pensie mai frumoși! Și care l-a pregătit pentru momentul acesta. E un moment crucial! Vă felicit părinte Liviu pentru felul în care ați organizat momentul. Nu a făcut nimeni în Bistrița cum ați făcut d-voastră!  Ați făcut din momentul de pensionare un moment de mare înălțare și de mare bucurie sufletească! De aceea Îl rugăm pe Dumnezeu să vă dăruiască o pensie îndelungată cu sănătate și cu bucurii alături de cei dragi!

Și să NU  ne uitați și pe noi. Biserica vă așteaptă aici, altarul Catedralei, vă așteaptă să-l îmbrățișați și să-l slujiți! – a spus Ștefan Borodi.

„Iar în ce mă privește, reiau cuvintele ce le-am spus în urmă cu 11 ani și jumătate. Sunt de fapt cuvintele care mă călăuzesc în viața mea pastorală. Și nu numai pe mine, ci pe toți preoții slujitori. Sunt cuvintele Sfântului Pavel din 1 Timotei cap. 5 vers 1-2. Când l-a pus episcop în cetatea Efesului i-a spus așa: pe bătrân să nu-l înfrunți, ci să-l îndemni ca un părinte! Pe cei tineri, ca pe frați, pe femeile bătrâne, ca pe niște mame. Pe cele tinere, ca niște surori. În toată curăția. Acesta este principiul relațiilor dintre păstori și păstoriții săi. Așa cum te comporți în mod firesc, cu părinții, cu frații, tot așa să existe o dragoste curată și sinceră! Este importantă această mențiune de la final: în toată curăția. Curăția este o virtute care ne face să pregustăm din Împărăția lui Dumnezeu! bunătatea, iertarea și toate celelalte. Cu toate aceste principii voi merge mai departe! – a spus parohul Ștefan Borodi.

Cel mai longeviv preot al Bistriței! Un excelent orator, Liviu Șugar e preot de la vârsta de 23 de ani! În Bistrița slujește din anul 1982 (de 38 de ani)

liviu sugar

La 21 noiembrie 1974 a intrat în preoţie, prin punerea mâinilor vrednicului de pomenire arhiepiscopul Teofil Herineanul. Avea doar 23 ani. A slujit la Buca, în județul Cluj!  În anul 1982, de Rusalii a intrat în viaţa bisericii bistriţene, la 31 ani! În timpul slujirii sale s-a pictat biserica Sfinții 3 Ierarhi, alături de Ioan Bartoș și Victor Făgăraș, după care a fost resfințită. În ultimii 38 de ani a fost preot slujitor la Biserica Sfinții Trei Ierarhi!

După 38 de ani de slujire la altarul Bisericii de pe Odobescu, la pensionare, preotul Liviu Șugar a avut parte de un moment înălțător, de mare încărcătură duhovnicească! Credincioșii prezenți în număr mare au lăcrimat alături de preoți și i-au cântat „La Mulți Ani” celui mai longeviv preot din Bistrița și unul din cei mai buni oratori ai județului….

Cosmin Botezat

One comment

  1. Un preot foarte valoros. Ma bucur de fiecare data ca il aud cum predica

error: Content is protected !!