Situație disperată în rândul angajaților din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud. Sătui să mai aștepte să își primească salariile, aceștia au ieșit în stradă pentru a își cere drepturile. Majoritatea afirmă că trăiesc din acești bani, au rate, au copii și fiecare zi de întârziere este o povară pentru ei și familiile lor.
Un protest spontan au declanșat angajații Centrului pentru Protecția Copilului Bistrița din cadrul DGASPC Bistrița-Năsăud.
Potrivit liderului de sindicat din acest centru, Dan Atănăsoaie, angajații unității nu și-au primit salariile pe luna octombrie, întârzierea fiind de mai mult de o săptămână. În plus, aceștia susțin că banii nu vor ajunge la ei nici în următoarele 14 zile.
”Motivația acestui protest spontan este că noi nu ne-am primit salariile. Niciunul dintre noi nu a primit niciun ban. Doar promisiuni avem. Luni, marți, miercuri, tot așa ne amână. Așteptăm rectificare bugetară, se vor da, acestea sunt răspunsurile de la Ministerul Muncii, dar până acum doar promisiuni. Noi sperăm să se rezolve, dar dacă nu se va rezolva o să trecem mai departe la proteste în stradă. Singura noastră revendicare este legată de drepturile salariale. Nu avem cu ce trăi, aici e problema. Plata salariilor a întârziat din data de 9 noiembrie. Acum suntem în 17 noiembrie și cred că o să mai dureze cel puțin încă 14 zile. Am ajuns la capătul răbdării. Acum 11 zile am fost la Prefectură, am depus un memoriu cu revendicările nostre. Nu ne-a băgat nimeni în seamă. Nu am primit niciun răspuns”, a declarat Dan Atănăsoaie.
La rândul său, contabila centrului, Camelia Velican, a explicat că salariile nu sunt mari în unitate, dar angajații trăiesc din acești bani și întârzierea plății îi afectează.
”Nu sunt salarii grozave în instituție. Spălătoreasa are 1.900 de lei – cel mai mic salariu, infirmierele și asistentele medicale ajung undeva la 2.500 – maxim 3.000 de lei, dar trebuie să ținem cont de faptul că aici se lucrează non-stop, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Lipsa acestor bani este cumplită. Vă spun și eu personal că am rată. Am fost sunată de la bancă de două ori deja. Este și credit ipotecar, deci riscul de a părăsi locuința este mare. Toată lumea are o familie acasă, toate lumea are de pus mâncare pe masă, are de plătit facturi de utilități, toți suntem în această situație”, a subliniat contabila centrului.
Potrivit acesteia, bugetul lunar de salarii la Centrul pentru Protecția Copilului Bistrița este de 300.000 de lei și angajații s-au mai confruntat cu situații de acest fel și în trecut.
”Anul acesta am avut alocat buget doar pe trei luni, apoi s-au mai dat bani pe încă o lună, apoi pe încă două luni. Deci niciodată nu am avut bugetul alocat în așa fel încât să cuprindă tot anul, adică să cuprindă toate cele 4 trimestre. Cam din vara acestui an se tot întârzie cu plata salariilor. Și anul trecut am avut această situație. Atunci am ieșit în stradă, la Consiliul Județean. Domnul președinte Emil Radu Moldovan ne-a promis că nu se va mai întâmpla și dacă se va întâmpla își va da demisia și uitați că s-a tot întâmplat. Eu am impresia că sunt și niște jocuri politice. Aruncăm pisica din curtea unuia în curtea altuia”, a mai spus contabila centrului.
Totodată, aceasta afirmă că l-a contactat în această dimineață pe prefectul județului, Stelian Dolha, care i-a cerut un răgaz pentru a se interesa despre această situație, cu promisiunea că va reveni cu un răspuns. Până acum nu l-a primit.
La Centrul pentru Protecția Copilului Bistrița lucrează 71 de angajați, circa 20 dintre aceștia fiind prezenți la protestul organizat marți.
Nemulțumiți de situația în care sunt puși, angajații amenință că vor continua protestele dacă nu se vor lua măsuri și nu își vor primi salariile.
”Dacă nu vor avea bunăvoința să ne achite drepturile noastre, vom ieși în stradă, în fața Prefecturii, a Consiliului Județean, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a adăugat Dan Atănăsoaie.
La începutul acestei luni, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a atras atenția că instituția pe care o conduce nu mai are resurse pentru a plăti salariile angajaților Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud. La acea vreme, Moldovan acuza Guvernul că nu își face datoria și că nu asigură fondurile pentru funcționarea unor instituții care se ocupă de oameni și copii cu handicap foarte grav.