Amplasamentul pentru construirea unui stadion în Complexul Wonderland din Unirea va fi predat Companiei Naționale de Investiții, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud urmând să aprobe un proiect de hotărâre în acest sens.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se va întruni în ședință ordinară pe data de 17 decembrie, pe ordinea de zi figurând proiectul care vizează predarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea realizării obiectivului de investiții ”Construire Stadion, localitatea Unirea, str. Aerodromului, nr. 33, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud”.
Potrivit proiectului, Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a adopat recent studiul de fezabilitate pentru noul stadion, valoarea estimată a investiției fiind de 196,7 milioane lei, adică circa 40 de milioane de euro. Arena sportivă va avea o capacitate de 12.388 locuri în tribune acoperite, inclusiv anexe sportive si tehnice aferente, piste de biciclete, zone verzi și alte investiții.
CJ Bistrița-Năsăud motivează că o astfel de investiție este absolut necesară întrucât stadionul din Parcul Municipal se află în avansată stare de degradare.
”Strategia de dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud susține crearea de noi
spații pentru desfășurarea evenimentelor sportive, recreere, evenimente
culturale, prin realizarea unui complex sportiv care va include un stadion, unde se vor putea desfășura sporturi multiple și competiții sportive la nivel național și internațional, activități culturale, concerte, simpozioane, expoziții. Județul Bistrița-Năsăud și municipiul Bistrița sunt recunoscute ca puncte de reper în sportul și fotbalul românesc prin evoluția echipelor și a sportivilor bistrițeni de-a lungul timpului. Județul Bistrița-Năsăud, prin echipa de fotbal Gloria Bistrița a avut rezultate notabile atât în competițiile interne, echipa fiind câștigătoare a Cupei României în anul 1994, a Cupei Ligii în anul 2000, finalistă a Supercupei României în 1994 și a evoluat cu rezultate notabile timp de 21 de sezoane în prima ligă națională de fotbal, din care 20 consecutive între 1990 și 2011. Tot echipa Gloria Bistrița a avut 10 sezoane în care a participat în cupele europene din care putem remarca finala Cupei UEFA Intertoto jucată în compania echipei Atletico Madrid, dar și alte meciuri alături de echipe precum ACF Fiorentina, Brescia Calcio, Lille OSC sau Real Zaragoza. În prezent, în municipiul Bistriţa există un stadion cu o capacitate de 7.800 de locuri aflat într-o stare avansată de degradare, care limitează desfăşurarea unor activităţi sportive de o anumită anvergură și posibilitatea pregătirii echipelor sportive de performanţă. Astfel, prin realizarea noului stadion se are în vedere asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea de activități sportive, posibilitatea organizării unor competiții internaționale și pregătirii echipelor sportive de performanță. Activitățile sportive se adresează în egală măsură copiilor, tinerilor și adulților, promovând întărirea stării de sănătate a populației, petrecerea timpului liber, performanța sportivă. Obiectivul specific al proiectului constă în realizarea unui stadion ce va deservi activității sportive și competiționale la nivel profesional, precum și activității socio-culturale și de agrement pentru publicul larg”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
În Complexul Wonderland din Unirea se lucrează și la ridicarea unei săli polivalente și tot aici va fi realizată și o bază sportivă de tip 1.
Un vechi proverb spune că “inteleptul invată din greselile altora, desteptul invată din greselile proprii, iar prostul nu invată niciodată.” Se pare că Radu Moldovan, pe care nu-l dă inteligenta afară din casă nu a invătat nimic din greselile primarului Cretu care a băgat o cărută de bani in pârtia de schi COCOS, desi l-a criticat pentru această investitie păguboasă si inutilă. Cu toate astea, chelnerul Răducu continuă si el să facă investitii la fel de inutile la poalele dealului COCOS din Unirea.Un exemplu de prostie este decizia de a construi încă o sală polivalentă la Unirea în conditiile în care Bistrita mai are una chiar in oras . In schimb Bistrita nu dispune de o sală de festivităti adecvată pentru un oras resedință de județ. Chiar si asa, din moment ce ai o sală polivalentă în oras de ce să mai faci una când eventual cu acei bani ai fi putut să faci un bazin olimpic acoperit sau chiar un patinoar artificial acoperit pentru diversificarea competitiilor sportive găzduite la Bistrița. Pe de altă parte, s-a dovedit că tot a lui Răducu este si ideea idioată a mutării stadionului „Jean Pădureanu” din parcul orasului pe păsunea din Unirea, desi la un moment dat, ca un laș el l-a scos în fată pe Cristian Niculale să facă anuntul si evident acesta a încasat reactiile de dezaprobare din partea bistritenilor scandalizati de această imbecilitate.
Nici macar Ovidiu Cretu cu ideile lui nastrusnice nu s-a gândit la mutarea stadionului in Unirea. Dimpotriva, Cretu avea in vedere pentru sporturi de vara amenajarea unor terenuri de tenis, baschet, teren de golf, hipodrom, pistă de karting, etc.
Asta nu inseamnă să nu se amenajeze un complex sportiv in Unirea care să includă doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului de masă si care să fie conceput dupa modelul Complexului Sportiv Gheorgheni din Cluj-Napoca, realizat de primarul Emil Boc, cu fonduri guvernamentale prin CNI tocmai in perioada guvernării PSD. Ca dovadă că dacă ai argumente se poate.