Directiva europeană privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului, care ar fi trebuit să intre în vigoare din data de 3 iulie 2021, va fi transpusă în legislația națională cel mai târziu la 1 septembrie, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. În urma acesteia, farfuriile, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu vor mai putea fi puse pe piaţă.
În cazul României, potrivit ministrului, proiectul de ordonanță de urgență privind transpunerea acestei directive în legislația națională este gata și va intra pe circuitul de avizare.
”Proiectul de ordonanță de urgență este gata și va intra pe circuitul de avizare. (…) A fost un proces complex de stabilire a efectelor împreună cu ministerele de resort. Anul trecut nu am axat procedura de elaborare așa cum ar fi trebuit, dar suntem gata și în câteva săptămâni o să intre în vigoare. (…) Suntem pe ultima sută de metri, adevărul este că noi am forțat puțin termenele și am grăbit ministerele, dar suntem în procedură de avizare și se aprobă în Guvern”, a spus ministrul într-o conferință de presă susținută la Bistrița.
Întrebat dacă poate să ofere un termen mai precis, demnitarul a completat că, având în vedere vacanța parlamentară și procedura de emitere a ordonanțelor simple și a ordonanțelor de urgență, data cea mai probabilă va fi 1 septembrie.
”S-ar putea să fie și mai repede, dacă procedura poate fi grăbită în Guvern și în Parlament”, a mai adăugat sursa citată.
Ministrul a completat că există foarte multe domenii afectate de această directivă, care prevede interzicerea punerii de piață a mai multor produse din plastic.
”Produsele care se interzic și a căror punere pe piață se interzice sunt tacâmurile, farfuriile, bețișoare le de urechi. (…) Interzicerea punerii pe piață înseamnă că stocurile care sunt la comercianți pot fi epuizate și pot fi vândute. Avem în cascadă efectul interzicerii practic a producției în România a acestor produse destinate pieței europene. Teoretic, producătorii de astfel de produce ar putea să le exporte în state terțe, dacă piața autohtonă nu mai poate să preia aceste produse. Avem ținte de reducere a ambalajelor și produselor din plastic. Este un alt capitol din directivă. De asemenea, filtrul din țigări devine un deșeu care trebuie gestionat, raportat separat și care implică responsabilitatea producătorilor de țigări în gestionarea acestui deșeu până la recuperarea din piață. Și avem, de asemenea, prevederi legate de capacele de sticle de plastic care trebuie atașate ambalajului sticlei. Și aceste prevederi trebuie implementate”, a mai explicat ministrul.
Întrebat dacă vor exista penalități ca urmare a întârzierii transpunerii directivei, Tanczos Barna a răspuns: ”Penalitățile pentru depășirea termenului probabil că nu vor fi, pentru că ne vom încadra în termenul rezonabil de transpunere. În schimb, vor fi penalități pentru cei care nu vor respecta aceste reguli, începând de la persoanele fizice sau juridice care comercializează astfel de produse după intrarea în vigoare a legii, până la producători care pun pe piață produsele și care nu vor respecta reglementările privind atașarea capacelor de sticle și așa mai departe”.
Potrivit ministrului, având în vedere că directiva este discutată încă din anul 2019, mulți dintre producători au trecut deja la soluții alternative.