Primarul Paul Știr a pregătit un super-eveniment la Căianu Mic! Spectacol cu Furdui Iancu și Vlăduța Lupău, a 2-a zi de Rusalii! La ora 12 e „Înstruțatu’  Boului”, obicei agrar de pe vremea Imperiului Roman!

Comuna Căianu Mic e-n sărbătoare! A 2-a zi de Rusalii va avea loc un spectacol folcloric cu Furdui Iancu și Vlăduța Lupău!

În program:

  • Orele 10.00 – 12.00: Sfânta Liturghie
  • Orele 12.30 – 14.00: ”Înstruțatu’ boului” la Căianu Mic și Căianu Mare
  • Orele 14.00 – 15.00: Expoziție de fotografie ”Povești din Căian”, la Căminul Cultural din Căianu Mic, despre: ”Înstruțatu’ boului”, ”Povestea clopotelor din Căian”, ”Muzeul vine la tine”
  • Orele 15.00 – 16.00: ”Biblioteca acasă la tine” – raftul cu cărți
  • Ora 16.00: Premierea familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie
  • Ora 16.30: Concert folcloric – Ansamblul Folcloric ”Roua Țibleșului” din Căianu Mic, Grupul Folcloric ”Glanetașul” din Târlișua, soliști vocali ai Văii Țibleșului (Viorica Telcean, Sofia Boca, Olimpia Deneș, Dorin Rus, Daniel Rațiu), Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” (Domnica Dologa, Mirela Petruș, Anuța Motofelea, Cristina Retegan, Oana Matei Coruți, Nicolae Cioancă, Ioachim Spân, Veronica Bălan, dirijor: Horațiu Cigu, coregraf: Adrian Pașcu).
  • Invitați speciali: Nicolae Furdui Iancu, Vlăduța Lupău și Rapsozii Maramureșului.

Premii pentru cuplurile longevive!

Într-un cadru festiv, primarul Paul Știr va oferi premii cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie. În total, 32 de cupluri din Căianu Mic vor fi premiați cu această ocazie!

Înstruțatul Boului, obicei agrar de pe vremea Imperiului Roman!

Acţiunea începe după ora 12:00, după ce oamenii ies de la biserică. Boul este împodobit cu pături şi ştergare tradiţionale şi are pe cap o cruce din lemn decorată cu flori sălbatice, în special trandafiri sălbatici.

Boul este purtat prin întreg satul de către fete şi băieţi în straie populare. Aceştia sunt însoţiţi şi de câţiva ceteraşi, dar şi de mai mulţi tineri costumaţi în draci care-i sperie pe cei care încă privesc de pe margine cu fascinaţie acest obicei cu rădăcini păgâne.

 Întreg alaiul este condus de câţiva draci călare. Alaiul are nevoie de mai bine de o ore să parcurgă cei doi-trei kilometri până în centrul comunei, asta pentru că la fiecare 400-500 de sute de metri grupul se opreşte şi organizează ad-hoc câte o horă chiar în mijlocul drumului.

Potrivit etnologului şi cântăreţului de muzică populară Alexandru Pugna, care este şi el fiul al comunei Căianu Mic, acest obicei are rădăcini precreştine şi se practică încă din perioada ocupaţiei romane, fiind închinat zeiţei Cibele, a fertilităţii pământului şi înfloririi trandafirului sălbatic, https://rachatvotrevoiture.com/ rachat véhicule accidenté, comment vendre une voiture en panne en quelques clics motiv pentru care crucea de pe capul boului conţine şi aceste tipuri de flori.


error: Content is protected !!