Starea de vegetație a culturilor agricole din județul Bistrița-Năsăud este una optimă, potrivit șefului Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Ioan Nuțu Tabără. În ședința din luna iunie a Colegiului Prefectural, acesta a prezentat o serie de date cu privire la structura culturilor agricole însămânțate în toamna anului 2021 și a celor semănate în primăvara anului 2022, de la suprafeţe cultivate, până la producţiile estimate per hectar.
”Referitor la structura culturilor agricole însămânțate în toamna anului 2021, pot să spun că avem însămânțată cu grâu, secară și triticale o suprafață de 4.845 ha și estimăm niște producții de 5.000 kg/ha la grâu, de 4.200 kg/ha la secară și de 4.500 kg/ha la triticale. La orz avem o suprafață însămânțată de 200 de ha și estimăm o producție de 4.000 kg/ha. La orzoaică avem 113 ha, cu o producție estimată de 3.500 kg/ha, iar la rapiță avem 65 de ha și estimăm o producție de 3.000 kg/ha”, a spus Nuțu Tabără.
Directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud a adăugat că starea de vegetație a culturilor este una optimă.
”Din semnalele pe care le avem de la producătorii agricoli din județ, este posibil ca de la finalul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare să înceapă secerișul la foioase și sperăm ca producțiile să fie așa cum le-am estimat noi sau chiar și mai bune. Starea de vegetație este una optimă, având în vedere că și nivelul de umiditate pe care l-am avut la nivelul județului a fost aproape tot timpul optim. În ultima perioadă s-a mai degradat, în sensul că am intrat pe o secetă pedologică moderată. Însă, având în vedere că deja pe culturile astea se intră la seceriș, pe acest capitol o să fie bine. Urmează să vedem ce se întâmplă cu culturile din primăvara acestui an, dar marii producători agricoli folosesc, în special la floarea soarelui și la porumb, tehnologii performate și culturile ca atare au un sistem radicular pivotant care intră destul de adânc în pământ și atunci ele rezistă chiar în condiții de secetă. O să vină și ploi și sperăm să nu avem probleme nici la culturile de primăvară”, a completat Nuțu Tabără.
Referitor la culturile agricole semănate în primăvara acestui an, directorul Direcției pentru Agricultură a județului Bistrița-Năsăud a precizat că și în cazul acestora starea de vegetație este una optimă, iar suprafețele însămânțate se prezintă în felul următor:
Sursa citată a mai precizat că suprafața arabilă a județului este de circa 90.000 de hectare.
”Peste 40.000 de hectare sunt cultivate cu cerealiere și tot ceea ce cunoaște lumea, însă diferența până la 90.000 sunt plantele perene, anuale, furajere, spre exemplu lucernă, trifoi etc”, a mai spus Nuțu Tabără.