Primăria Bistrița și-a propus să reabiliteze energetic un număr de aproximativ 100 de blocuri din municipiu, care au în total circa 4.000 de apartamente.
Într-o intervenție pe care a avut-o la TVR Cluj pe tema reabilitării energetice a blocurilor, primarul Bistriței, Ioan Turc, a precizat că administrația locală are la dispoziție trei surse de finanțare pentru astfel de lucrări – fonduri guvernamentale, prin Ministerul Dezvoltării, bani alocați prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență și fonduri europene.
”Prin cele trei surse de finanțare – bani puși la dispoziție prin Ministerul Dezvoltării, prin PNRR și prin POR – vom reabilita energetic un număr de 100 de blocuri, însumând circa 4.000 de apartamente, cu o suprafață utilă de 250.000 de metri pătrați. Valoarea totală a lucrărilor se va ridica la aproximativ 400 de milioane de lei”, a spus primarul.
Edilul Bistriței a subliniat că municipalitatea a obținut deja finanțare pentru câteva din cele 100 de blocuri pe care și-a propus să le reabiliteze în perioada următoare.
”În momentul de față, lucrăm deja pentru reabilitarea energetică a 10 blocuri, printr-un program derulat prin Ministerul Dezvoltării. Am început prin schimbarea binalelor, pentru că oamenii își doresc ca în această iarnă să aibă un confort termic sporit, și vom continua în primăvară, de îndată ce vremea va permite, cu lucrările exterioare. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 23 de milioane de lei, dintre care 9 milioane de lei sunt bani pe care îi pune la dispoziție Primăria municipiului Bistrița în solidar cu proprietarii. Discut despre blocuri care au probleme, care nu au putut să intre pentru finanțare din bani europeni, pentru că de-a lungul timpului s-au făcut o serie de intervenții fără autorizații de construire. Mă refer în primul rând la balcoane, apoi la șarpante. Pentru proprietarii acestor apartamente, dar și pentru municipalitate, proiectul derulat prin Ministerul Dezvoltării reprezintă o oportunitate”, a adăugat primarul.
În ceea ce privește finanțarea alocată prin PNRR, municipalitatea are în plan să acceseze fonduri pentru reabilitarea a 36 de blocuri.
”Avem un număr de 36 de blocuri pe care intenționăm să le reabilităm energetic, valoarea totală a investiției fiind de circa 140 de milioane de lei. Este important să spun un lucru: cofinanțarea pentru aceste lucrări este zero. Nici autoritatea publică locală, nici proprietarii nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar. Pentru un prim lot de 14 blocuri am semnat deja, la București, contractul de finanțare, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Victoria. Repet, 14 blocuri urmează să fie reabilitate ca debut, urmând și celelalte”, a mai spus Ioan Turc.
Pentru alte 53 de blocuri din Bistrița, administrația locală va încerca să acceseze fonduri europene.
”În ceea ce privește intenția municipalității de a reabilita un număr cât mai mare de blocuri din municipiul Bistrița, suntem hotărâți să folosim absolut toate sursele de finanțare. Să nu uităm care sunt avantajele reabilitării termice a blocurilor: confort termic sporit pentru proprietari, reducerea poluării, îmbunătățirea esteticii urbane. Astfel, dorim să valorificăm și oportunitățile pe care ni le oferă Programul Operațional Regional 2021 – 2027. Un număr de 53 de blocuri, în valoare de circa 170 de milioane de lei, ar urma să fie reabilitate energetic prin POR. Practic, urmează să se lucreze în toate zonele orașului. În momentul de față avansăm pe cele 10 blocuri și începând de anul viitor sunt convins că vom începe la cele 14 pentru care deja am semnat contractele de finanțare. Vor urma și celelalte”, a menționat primarul.
În intervenția sa de la TVR Cluj, primarul a vorbit și despre intenția municipalității de a reabilita energetic și casele din centrul istoric al orașului.
”Nu ne limităm doar la reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe. Vom reabilita și estetiza și un număr important de case din centrul istoric al municipiului. Este o problemă pe care o avem, o problemă care trenează de foarte mult timp și căreia apreciez că i-am găsit, cel puțin în parte, rezolvarea. Anul trecut am avut o discuție cu domnul Marcel Boloș, pe atunci director al ADR Nor-Vest, și l-am rugat să găsim o soluție pentru ca din bani europeni să putem interveni și asupra caselor din zona istorică. Mă bucur că acest lucru s-a reușit și suntem astăzi în măsură să lucrăm la documentații pentru ca un prim lot de case să intre în reabilitare de pe componenta de regenerare urbană. Este un lucru esențial pentru Bistrița. Această inițiativă a plecat de la Bistrița. Adică propunerea ca prin bani europeni să poată fi estetizate și case, nu doar blocuri, a plecat de la mine. O spun fără emfază. Mă bucur că atunci când o inițiativă bună întâlnește un om care înțelege foarte bine fenomenul, așa cum este domnul Boloș, actualul ministru al Fondurilor Europene, se întâmplă lucruri bune”, a completat Ioan Turc.
Lucrările de reabilitare termică a 10 blocuri din Bistrița încep anul acesta