Primarul Ovidiu Crețu a depus în ultima săptămână din campania electorală de azi-vară documente pentru reabilitarea unui număr record de 52 de blocuri. Șefii de scară au fost mobilizați, administratorii, la fel și toată lumea a semnat frenetic pentru modernizarea blocurilor: termosistem și termopane. Lucrările de reabilitare termică sunt suportate în proporție de 50 la sută de Guvern, 35 la sută de primărie și 15 la sută reprezintă contribuția proprietarilor.
„Roșia” mecanică a funcționat ceas în operațiunea „termopane de campanie!”
Practic a fost o manevră electorală de mobilizare a electoratului pe ultima sută de metri și o verificare temeinică a structurilor de partid ale PSD care funcționează mecanic și sunt atent-organizate la nivel de zonă-cartier-scară de bloc.
Titlurile de propagandă anunțau că Bistrița e primul municipiu din țară care a depus documentațiile pentru modernizarea blocurilor din bani europeni. Doar că documentațiile încropite pe genunchi și depuse spre finanțare doar de ochii lumii au fost respinse.
I-au respins finanțarea pe 95 de blocuri! Avându-l pe Vasile Dâncu la Ministerul Dezvoltării, Crețu dă vina pe tehnocrații lui Cioloș!
„Noi am depus pentru finanțare 95 de blocuri, în varinata cunoscută. După cum am reabilitat 50 de blocuri înainte… era teren bătătorit…nu era ceva nou, am finalizat poiectele și ne imaginam că în coninuare se va merge pe experiența anilor trecuți. Toate au fost respinse pentru că s-au schimbat normativele.” a declarat Crețu.
După ce a pierdut finanțarea, Primăria Bistrița a depus documentațiile re-făcute pentru 53 de blocuri. Iar încă 23 de blocuri intră pe etapa a doua de finanțare din ianuarie.
19 blocuri au fost descalificate din start deoarece NU au autorizație de construcție pentru balcoane, acoperiș etc
Crețu: „NU mai semnez pentru lucrări pe timp de iarnă!” Domnu primar, majoritatea blocurilor din Bistrița au prins iarna!
Crețu e optimist și crede că iunie 2017 se va semna finanțarea europeană, după care vor începe licitațiile, pe loturi de maxim 10 blocuri. Chiar dacă s-ar obține finanțare pentru blocuri, procedurile pentru desemnarea firmei câștigătoare ar putea dura până în iarna din 2017.
„Începând din luna noiembrie, eu nu mai semnez contracte de reabilitare termică, deoarece ne creează probleme mari. lucrările făcute în luna noiembre-decembrie au probleme din cauza frigului, a ploilor. S-ar putea ca și aceste proiecte să le împingem până în 2018, lucru care NU era de conceput în 2015.” a declarat Ovidiu Crețu.
În 2015, lucrările de modernizare pentru 15 blocuri au întârziat și Primăria Bistrița a plătit 321.000 de lei de la bugetul local, deși această sumă putea fi plătită din bani europeni dacă termenul era respectat.
În unele cazuri, calitatea lucrărilor este îndoilenică (apar denivelări la nivelul fațadelor), iar cromatica NU se integrează în peisajul urban. Organizarea de șantier a provocat numeroase neplăceri locatarilor (mizerie pe perioada desfășurării lucrărilor, pete pe asfalt), dar principale problemă o reprezintă valoarea lucrărilor, care au prețuri destul de ridicate (valoare triplă față de aceeași lucrare realizată în regie proprie de asociația de locatari).