Vacanța de vară se apropie de final, noul an școlar urmând să înceapă pe 11 septembrie. Pentru a îi putea primi pe elevi în condiții bune, toate unitățile de învățământ din Bistrița-Năsăud fac în această perioadă pregătiri, spune șeful Inspectoratului Școlar Județean, Cristian Nicula.
În ședința din luna august a Colegiului Prefectural, Cristian Nicula a prezentat o situație cu privire la noul an școlar.
Potrivit acestuia, rețeaua școlară în anul 2023 – 2024 va fi formată din 309 unități, atât cu personalitate juridică, cât și arondate celor cu personalitate juridică, dintre care 301 sunt unități de învățământ.
Cristian Nicula a mai anunțat că noul an școlar vine cu o noutate – aceea că vor funcționa șapte grupe noi de creșă în localitățile Feldru, Ilva Mică, Tiha Bârgăului, Lechința, Susenii Bârgăului, Rodna și Căianu Mic.
În ceea ce privește numărul de elevi, la data de 11 septembrie, clopoţelul va suna pentru aproximativ 49.500 de copii, număr cu circa 1.500 mai mare decât cel din anul școlar anterior.
Referitor la manualele școlare, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud a menționat că 99% din acestea au fost deja distribuite în școli, fiind vorba despre peste 100.000 de manuale.
În ceea ce privește posturile didactice, există un număr de 3.637 de posturi, ocupate cu 3.604 profesori calificați și 33 de profesori necalificați.
În noul an școlar, 38 de școli din județ vor folosi catalogul electronic, număr dublu față de cel de anul trecut.
La ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud a participat și dr. Ioan Suciu de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Acesta a prezentat o situație cu privire la autorizația sanitară de funcționare (ASF) a unităților școlare.
Dr. Ioan Suciu a prezentat și o situație cu privire la asistența sanitară asigurată prin intermediul cabinetelor medicale din unitățile de învățământ.
”Începând cu luna septembrie 2023 va intra în vigoare noul Ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Educatiei nr.2508/4493/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind asigurarea asistentei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unitățile de învătământ preuniversitar şi studentilor din institufiile de învătămănt superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivitătilor şi pentru promovarea unui stil de viată sănătos, care înlocuieşte ordinul în vigoare la ora actuală. Asistenta medicală şi stomatologică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor se asigură în cabinete medicale şi stomatologice din unitățile de învătământ preuniversitar şi instituțiile de învătământ superior. Acolo unde nu există cabinete medicale şi cabinete medicale stomatologice în unitătile de învătământ preuniversitar, asistența medicală se realizează prin medicii de medicină de familie/generală şi medicii stomatologi din localitătile respective sau din localităti apropiate. Unilățile de învăţămănt preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior particulare autorizate/acreditate respectă prevederile prezentului ordin şi asigură inclusiv încadrarea personalului medical şi dotarea cabinetelor medicale, conform baremelor. Noutatea acestui ordin este introducerea categoriei de antepreşcolari, deoarece, în conformitate cu Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar, creşele şi grădinitele, ca unităţi de educaţie timpurie, fac parte din sistemul național de învătământ preuniversitar, iar personalul medical de specialitate din creşele publice din unitătile de învătământ preuniversitar va fi preluat în structura de personal medical, angajat de autorităţile administrației publice locale, cu avizul Ministerului Sănătătii. Această procedură este în curs de derulare”, a spus dr. Ioan Suciu.
Totodată, col. Cristian Bucur, prim-adjunct al inspectoratului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, a prezentat situaţia unităţilor şcolare din judeţ privind deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu (ASI).
Potrivit acestuia, în judeţ sunt 451 de clădiri în care funcționează unități de învățământ. Dintre acestea, 215 clădiri dețin autorizație de securitate la incendiu, 222 sunt imobile care nu necesită autorizație de securitate la incendiu, iar 14 nu dețin această autorizație.
”Din cele 14 clădiri care nu dețin autorizație de securitate la incendiu, 8 clădiri au obținut avize de securitate la incendiu pentru intrare în legalitate (Școala Gimnazială “Dariu Pop” Măgura Ilvei – lipsă ferestre de desfumare – cu posibilitatea de a fi finalizate până la începerea școlii (în momentul actual este depus proiect prin PNRR pt. Reabilitare energetică – acesta este în analiză), Școala clasele I-IV Rodna (proiect depus pe AFM – acesta se află în evaluare), Grădinița Șanț, Grădinița Mureșenii Bârgăului, Școală Miceștii de Câmpie, Grădiniţacu program prelungit Feldru (sunt finalizate lucrările – nu s-a depus pt. autorizare), Școala Rebrișoara clasele I-IV, Clubul Școlar Sportiv – (internat). O clădire depune direct pentru autorizare, având documentație întocmită, însă neavizată (Școala Bozieș – com. Chiochiș). Două clădiri au proiectul în curs de elaborare pentru intrare în legalitate (Grădiniță Urmeniș și Școala Budacu de Jos – cereri de eliberare a avizului respinsă). O clădire a fost inclus pe lista sinteză a subprogramului “unități și instituții de învățământ de stat” aprobată prin Ordinul MDLPA nr. 4004/27.10.2020 (a fost întocmită documentația pentru modernizare și extindere școală) Şcoala Sânmihaiu de Câmpie. O clădire, conform adresei nr. 640 din 16.02.2023 emisă de Primăria Comunei Zagra, a fost cuprinsă în bugetul de venituri și cheltuieli al comunei Zagra cu obiectivul ,,Lucrări de reabilitare pentru obținerea autorizației ISU la Școala Gimnazială Poienile Zagrei – acesta este depus pt. finanțare prin PNRR – eficientizare energetica (momentan se află în evaluarea ministerului MDLPA). O clădire – Școala Gimnazială Ocnița – are realizată rețeaua principală de alimentare cu apă cu posibilitatea finalizării acesteia până la începerea anului școlar”, a precizat col. Cristian Bucur.
Noul an școlar va fi structurat în felul următor:
• Cursuri: 11 septembrie 2023 – 27 octombrie 2023
• Vacanță: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
• Cursuri: 6 noiembrie 2023 – 22 decembrie 2023
• Vacanță: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024
• Cursuri: 8 ianuarie 2024 – 9/16/23 februarie 2024
• Vacanță: o săptămână, în perioada 12 februarie 2024 – 3 martie 2024 (vacanța pentru elevii din județul Bistrița-Năsăud este programată în intervalul 12 – 18 februarie)
• Cursuri: 19/26 februarie/4martie 2024 – 26 aprilie 2024
• Vacanță: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024
• Cursuri: 8 mai 2024 – 21 iunie 2024.