Autoritățile din Bistrița-Năsăud au început acțiunile de control la stațiile de carburanți și GPL, în județ existând peste 40 de astfel de stații, potrivit informațiilor prezentate în ședința din luna august a Colegiului Prefectural.
Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, a precizat că vor fi verificate 43 de staţii de distribuţie carburanţi și o stație GPL, controalele urmând să fie efectuate etapizat, pentru a nu bloca activitatea agenţilor economici.
”Misiunile de control nu vor fi făcute centralizat, pentru că nu vrem nici să dăm peste cap activitatea acestor unităţi. Vă daţi seama, dacă merg 11 instituţii în acelaşi moment, deja perturbăm activitatea şi nu ne dorim acest lucru. O să fie un grafic de control pe fiecare instituţie în parte, deja unele instituţii au început controalele. Ulterior, se va face o centralizare de la toate cele 11 instituții care merg în control și vom comunica rezultatele controalelor în cel mai scurt timp”, a spus prefectul.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a completat că în timpul acțiunilor de control se va verifica dacă aceste stații respectă toate condiţiile legale de funcționare.
Una dintre instituțiile care a demarat deja verificări la stațiile de carburanți și GPL este Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud.
La această oră, echipe mixte formate din inspectori de muncă cu atribuții de control în domeniile relații de muncă și securitate şi sănătate în muncă verifică angajatorii care dețin astfel de stații.
”Inspectorii de muncă verifică în teren modul în care sunt respectate cerințele pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor și efectuează verificări legate de modul de respectare a prevederilor legale privind încheierea modificarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfășoară activități în stațiile de distribuție a carburanților. Rezultatele controalelor vor fi făcute publice în cel mai scurt timp”, precizează Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud.
Controale la stațiile de carburanți din județ au mai fost efectuate și în trecut, de către reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, fiind descoperite mai multe nereguli.
”Anul trecut au fost controlate toate staţiile de distribuţie carburanţi. Skid-urile GPL, de regulă, le găsim în interiorul staţiilor de carburanţi, avem unul singur care nu este într-o staţie de carburanţi. Anul trecut au fost desfăşurate 38 de controale, evident s-a lăsat şi cu sancţiuni în urma unor nereguli constatate. Și anul acesta am desfăşurat trei controale, dar mai departe vor fi efectuate aceste controale mixte și din nou vor fi controlate toate stațiile respective”, a declarat col. Cristian Bucur, prim-adjunct al inspectorului șef al ISU Bistrița-Năsăud.
Întrebat ce nereguli au fost constatate în urma controalelor efectuate în trecut, col. Cristian Bucur a adăugat: ”Principala neregulă a fost cea privind folosirea unor recipienți neomologați, dar pe lângă aceasta noi am mai constatat fumatul în locuri nepermise, respectiv instalaţii electrice cu improvizaţii și aici mă refer la cabina de distribuție. Ar mai fost vorba despre marcaje neconforme sau neafișate. În mare parte cam acestea au fost”.
De asemenea, întrebat dacă are cunoștință să existe stații de carburanți fără autorizație de mediu, şeful Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, Sever Roman, a precizat că, din datele pe care le deţine, majoritatea staţiilor de carburanţi au astfel de autorizaţii. Totodată, potrivit acestuia există și stații care sunt în curs de autorizare, obligaţia de a solicita autorizarea revenind agenţilor economici.
La acțiunile de control ce se desfășoară la stațiile de carburanți și GPL participă reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice care au atribuții legale în această privință: ISCIR și CNCIR pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune; ISU pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni cu carburanți; ITM pentru respectarea obligațiilor privind contractele de muncă; Agenția Națională de Mediu pentru respectarea obligațiilor de mediu; Poliția pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică; ARR și ISCTR pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport; ANAF și Vamă pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală.
Controalele se fac la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, în urma tragediei de la Crevedia.