Livada TeTa din localitatea Pinticu și-a deschis, începând din acest final de săptămână, porțile pentru toți cei care doresc să mănânce mere pe săturate sau să culeagă și pentru acasă.
”Suntem la a treia ediție a evenimentului ”Porți deschise la mere”. Ne dorim să fie pentru toată lumea un moment de relaxare, de petrecere în mod agreabil a timpului liber. Cei care ne vizitează pot să mănânce pe săturate sau, în schimbul unui preț modic, pot să își culeagă singuri merele și să le ia acasă. Până acum au revenit la noi oameni care au fost și anii trecuți, dar observăm că sunt și oameni noi care ne vizitează, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a declarat Andrei Pântea, administratorul fermei pomicole de la Pinticu.
Anul 2023 a fost unul bun, iar producția de anul acesta este cu mult mai mare decât cea de anul trecut, mai adaugă Andrei Pântea.
”Anul trecut ne-am confruntat cu grindină extrem de puternică și cu un îngheț la fel de puternic, dar anul acesta avem noroc de o recoltă de cel puțin 5 ori mai mare ca anul trecut. Anul acesta estimăm o recoltă de 250 – 270 de tone, față de anul trecut când am avut un total de circa 70 de tone”, a completat tânărul administrator al livezii care se întinde pe aproximativ 8 hectare.
Primul soi pregătit pentru cules este Sirius, măr galben, caracterizat de o aromă florală și mărime impunătoare, urmând ca în scurt timp să fie cules și soiul Red Topaz, măr rosu, mărime medie spre mare și gust dulce acrișor.
”Recomandăm ca săptămâna aceasta și cea viitoare să fie recoltate merele galbene. Cele roșii nu au ajuns încă la maturitate din punct de vedere al gustului și al culorii”, a mai spus Andrei Pântea.
Livada TeTa poate fi vizitată zilnic, între orele 09:00 – 18:00. Intrarea și consumul la fața locului sunt gratuite, iar prețul pentru merele culese pentru acasă este de 2,8 lei/kg.
Cei care ajung la Livada TeTa și doresc să își culeagă singuri merele trebuie să respecte câteva reguli simple.
”Trebuie să culeagă frumos merele, în așa fel încât să nu cadă foarte multe pe jos pentru că în acest fel va fi mare pierderea și risipa. Noi credem că cel puțin 90% din mere sunt de calitatea I”, a mai menționat administratorul livezii.
Andrei Pântea estimează că porțile Livezii TeTa vor mai fi deschise încă cel puțin o lună, poate chiar o lună și jumătate și așteaptă ca tot mai mulți oameni să profite de această posibilitate de a își culege singuri merele.
În toamna anului trecut, mii de oameni de toate vârstele au profitat de porțile deschise ale Livezii TeTa, ferma pomicolă fiind situată în localitatea Pinticu din comuna Teaca.