Alianța Dreapta Unită, formată la nivel național din PMP, USR și Forța Dreptei, s-a constituit și la nivelul județului Bistrița-Năsăud, însă doar din reprezentanți ai PMP și USR. Liderii județeni ai celor două partide, Ionuț Simionca (PMP) și Lorand Toth (USR), au vorbit vineri, într-o conferință de presă, despre obiectivele acestei alianțe.
Liderul PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, s-a arătat ferm convins că această alianță va funcționa și va performa.
”Cred că este mai clar ca oricând că România are nevoie de o alternativă, o alternativă serioasă. Alianța Dreapta Unită este alternativa pentru România, alternativa care va lupta cu stânga comasată PSD-PNL sau cu extrema rusofilă AUR și SOS. Alianța Dreapta Unită PMP-USR-Forța Dreptei este opțiunea care va veni în fața românilor decent, onest și cu bune intenții, cu programe clare pentru a salva România din situația în care se află”, a spus Ionuț Simionca, liderul PMP Bistrița-Năsăud.
La rândul său, președintele USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth, a menționat că această alianță va avea candidați, la alegerile locale din 2024, în toate cele 62 de unități administrativ-teritoriale din județ.
”Astăzi dăm semnalul că suntem o alternativă la stânga comasată PSD și PNL și la partidele extremiste AUR și SOS. (…) Recent, prin comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, ni s-a demonstrat încă o dată că actuala clasă politică nu se dezminte și că este interesată doar de funcții și mai puțin de electorat și de oameni. Așa cum a zis și Ionuț Simionca, noi suntem alternativa liberală, atât la nivel național, cât în special la nivel județean. În toate unitățile administrativ-teritoriale vom desemna candidați, atât în comune, cât și în orașe și în municipiul Bistrița. Practic, alternativa Alianța Dreapta Unită va avea candidați la primării și liste de consilieri locali. Sunt mai multe lucruri pe care ne dorim să le implementăm la nivel județean în perioada următoare. Cât de repede o să dăm și numele candidaților”, a spus Lorand Toth.
De asemenea, viceprimarul USR din Primăria Bistrița, Călin Stan, a punctat: ”Dreapta Unită s-a născut ca o alternativă la actuala guvernare. Dreapta Unită susține egalitatea, democrația, statul de drept, libertatea și drepturile omului ca și valori non-negociabile. Ne aflăm la mai bine de 30 de ani de comunism, la 17 ani de când am reușit să intrăm în Uniunea Europeană, dar noi încă suntem la poarta Uniunii și nu am reușit să ne integrăm în spațiul de circulație liberă. (…) Ne dorim să avem o dreaptă unită, cu oameni ai PMP, USR și Forța Dreptei care să ne reprezinte atât la nivel european, cât și la nivel național și local. În plan local, o să avem candidați în fiecare unitate administrativ-teritorială, în cele 58 de comune, trei orașe și municipiul Bistrița. Scopul nostru este să vadă românii și bistrițenii că suntem o alternativă la actuala guvernare și că putem să reprezentăm orice clasă socială din România. Îndemn oamenii ca în 9 iunie să meargă la vot, să se uite cu grijă peste listele propuse de fiecare partid și alianță și să voteze cu încredere”.
Totodată, consilierul municipal Nicolae Pavelean de la USR a precizat. ”Eu am ajuns la concluzia că PSD-ismul este o boală molipsitoare și din păcate PNL-ul a luat-o de foarte mult timp și nu mai poate scăpa de ea. În momentul de față, în PNL mai sunt doar 5-6 liberali, restul sunt molipsiți de PSD-ism. Practic, în PNL nu a mai rămas aproape nimic din liberalismul pe care îl știm noi. Asta înseamnă că alternativa pentru stânga unită, așa cum se numesc ei acum, este una singură – Alianța Dreapta Unită”.
Consilierul USR a mai adăugat că, în opinia sa, decizia de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale este greșită și a explicat și de ce crede acest lucru.
”În primul rând avem alegeri pentru primar într-un singur tur, ceea ce este clar un dezavantaj pentru democrație. În al doilea rând avem la dispoziție aproximativ 3 luni ca să ne prezentăm candidații, să spunem oamenilor ce vrem să facem la nivel local și, colac peste pupăză, trebuie să mai spunem și ce vrem să facem la nivel european. Asta înseamnă că o să îi bulversăm total pe oameni în aceste trei luni”, a mai adăugat Pavelean, care la finalul intervenției sale a menționat că intenționează să ofere doi trandafiri galbeni liderilor PNL, în semn de condoleanțe pentru că liberalismul a murit. ”Poate îi folosesc și ca să își schimbe sigla, că deja au trecut pe trandafiri”, a mai spus Pavelean.
O intervenție a avut și vicepreședintele PMP din cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ciprian Kecskes Simionca, subliniind că are încredere că această alianță va performa. ”Eu sunt optimist și am încredere în această alianță. Organizația PMP este extrem de puternică la nivel județean, cu oameni aplicați, care știu să își reprezinte cetățenii. Sunt convins că împreună cu colegii de la USR vom munci de dimineața până noaptea pentru a duce mesajul Alianței către cetățenii județului”, a spus Ciprian Kecskes Simionca.
Liderii PMP și USR au fost întrebați de ce de la conferința de presă lipsesc reprezentații de la Forța Dreptei, iar Lorand Toth a răspuns: ”Încă așteptăm să vedem care sunt liderii județeni ai acestei formațiuni”.
În ceea ce privește alegerile locale din acest an, în perioada următoare Alianța Dreapta Unită va prezenta și candidații de la nivel județean.
”Când s-a decis această alianță la nivel național, am făcut o numărare și am ajuns la concluzia că noi, PMP și USR, suntem complementari în 85% din UAT-urile din țară. (…) Această alianță va funcționa. (…) La nivelul județului Bistrița-Năsăud, în perioada următoare vom avea întâlniri și vom pune la punct toate detaliile. PMP are candidați în 58 de UAT-uri, iar colegii de la USR cred că au în 50 și ceva de UAT-uri. Vom suprapune listele, vom merge în fiecare comună, ne vom asigura că vom găsi cel mai bun candidat pentru a combate acest pol de stânga comasat PNL-PSD. (…) Avem responsabilitatea de a da o alternativă serioasă și corectă și de a găsi în toate comunitățile oameni care pot să câștige și care pot să aducă bunăstare comunităților. Nu o să avem discuții în contradictoriu. În mare parte sunt mapate comunele și nu cred că avem nicio comună în care să nu funcționeze lucrurile. Partea bună e că avem consilieri activi, avem președinți activi de organizații și vom avea candidat la primărie în fiecare comună și oraș, precum și liste complete de consilieri. Alianța va fi responsabilă și vom aduce candidați responsabili”, a mai adăugat Ionuț Simionca.
”Chiar de la prima întâlnire pe care am avut-o, ne-am gândit cam la același candidat la primărie. Noi o să punem la punct echipele din comune și orașe, astfel încât atât candidatul la primărie, cât și lista de consilieri locali să fie o alternativă viabilă la oferta electorală a celorlalte partide”, a mai adăugat și Lorand Toth.