Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) și Compania Națională de Investiții (CNI) au în derulare o serie de investiţii la nivelul întregii țări, inclusiv în județul Bistrița-Năsăud, potrivit secretarului de stat Monica Săsărman, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Joi, într-o conferinţă de presă, Monica Săsărman a prezentat o situație cu privire la investițiile care se derulează prin intermediul celor două instituții care funcționează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Situația investițiilor derulate prin ANL
În ceea ce privește Agenția Națională pentru Locuințe, Monica Săsărman a explicat că aceasta realizează investiții prin intermediul mai multor programe.
Unul dintre programele ANL este și cel de construire de locuințe destinate tinerilor, lansat încă din anul 2001.
”La nivel naţional, anul trecut, ANL şi-a propus să construiască prin acest program 5.182 de unităţi locative, dintre care 1.621 sunt obiective noi, care se vor derula în 68 de unităţi administrativ-teritoriale din țară. Dintre acestea, 228 sunt pentru tinerii specialişti din 11 unități administrativ-teritoriale. Tot la nivelul anului 2023 au fost recepţionate şi predate autorităţilor publice locale 562 de unităţi locative, pentru alte 445 s-au trimis notificările pentru recepţia lucrărilor, iar peste 2.092 de unităţi locative se aflau în diferite stadii de execuţie. Noi apreciem că acest program este unul bun, cu un impact deosebit pentru comunitățile cărora li se adresează”, a declarat Monica Săsărman.
Sursa citată a menționat că și în județul Bistrița-Năsăud se derulează investiții în baza acestui program.
”La nivelul județului, pe acest program sunt 16 unități locative în execuție în orașul Năsăud, cu o valoare de peste 6 milioane de lei, 96 de unităţi locative sunt în promovare și 288 de unităţi locative sunt obiective nou propuse de către administraţiile din judeţul nostru. În ceea ce privește obiectivele aflate în promovare, acest lucru înseamnă că au fost transmise solicitările. Ele se evaluează și, acolo unde este cazul, acestea se completează. Ulterior, când toate documentele sunt complete, se va trece în etapa următoare, cea a promovării, în care se adoptă indicatorii tehnico-economici şi proiectele tehnice”, a precizat secretarul de stat Monica Săsărman.
Un alt program al ANL vizează construirea de locuințe de serviciu. Potrivit secretarului de stat, la nivel naţional, anul trecut au fost promovate proiecte pentru 616 unităţi locative. Dintre acestea 74 au fost recepţionate, 316 sunt în diverse stadii de execuţie și pentru 60 au fost demarate procedurile de achiziție publică pentru execuția lucrărilor.
”În baza acestui program, în județul Bistrița-Năsăud se află într-un stadiu avansat, respectiv se verifică proiectul tehnic, un obiectiv de investiţii propus de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Acest obiectiv vizează 12 unităţi locative și ne arată implicarea domnului președinte Emil Radu Moldovan în crearea condițiilor propice pentru exercitarea activităților de către specialiștii de la noi din județ și, de ce nu, în atragerea de noi specialiști”, a adăugat Monica Săsărman.
Cel de-al treilea program al ANL se referă la locuințele sociale pentru comunitățile de romi. ”Acest program a fost o componentă experimentală a unui program mai mare care vizează incluziunea romilor în România. În perioada 2020 – 2023, potrivit datelor furnizate de ANL, au fost finalizate 50 de unităţi locative“, a mai spus Monica Săsărman.
Până în prezent, în județul Bistrița-Năsăud, ANL a finalizat circa 1.300 de unități locative, situate în localitățile: Bistrița (797), Năsăud (58), Beclean (275), Dumitra (12), Maieru (24), Livezile (18), Lunca Ilvei (32), Feldru (32), Bistrița Bârgăului (16), Prundu Bârgăului (16) și Lechința (16).
Situația investițiilor derulate prin CNI
În ceea ce privește Compania Națională de Investiții, Monica Săsărman a afirmat că, în 2023, instituția a lansat procedurile de achiziţie publică pentru 508 obiective de investiţii, unele noi, altele care necesită lucrări suplimentare, cu o valoare totală de circa 5,7 miliarde lei. Este vorba despre investiţii în creşe, săli de sport, şcoli, grădiniţe.
”În judeţul Bistriţa-Năsăud, la nivelul anului 2023, am avut obiective de investiţii cu o valoare de 116,6 milioane lei. Această sumă se adaugă la sumele deja investite în judeţul Bistriţa-Năsăud pe alte componente derulate de Ministerul Dezvoltării. În această sumă am inclus şi valoarea pentru pavilionul pentru Penitenciarul Bistriţa care este în procedură de achiziţie publică. Este îmbucurător faptul că începutul anului 2024 ne aduce încă trei obiective de investiții. Avem deja publicate în SEAP anunțurile pentru achiziția publică a lucrărilor care vizează modernizarea și reabilitarea Școlii Generale Dorolea și sunt în pregătire documentele pentru achiziția publică a lucrărilor pentru Dispensarul Medical din Tiha Bârgăului şi sala de sport din localitatea Josenii Bârgăului”, a mai declarat secretarul de stat.
Sursa citată a subliniat că autoritățile își doresc ca aceste obiective de investiții să se realizeze cât de repede și, de asemenea, să fie promovate și alte investiții.