Partidul Verde a organizat astăzi o conferință de presă în care au abordat problema depozitului de la Tărpiu. Verzii au reacționat la inițiativa Consiliului Județean care intenționează să transforme o pădure din vecinătatea depoziului în groapă de gunoi! Celula numărul 1 este plină în proporțe de 60 la sută în 3 ani de funcționare și se caută variante pentru celula numărul 2 și implict restul celule, în număr de 5
Verzii apără pădurea și merg în judecată, dacă-i musai!
Marius Bălan transmite mesaje dure către conducerea Consiliului Județean și către Prefectura BN. Cer acestor instituții să găsească alte variante sau să mute șandramaua de la Tărpiu într-o nouă locație.
„Domnul Radu Moldovan făcea remarca… că populația este deranjată de mirosurile celulei 1. Sigur că este deranjat, dar când politicul și-a băgat coada treburile NU au mers conform normativeor europene, ori acuma să deranjă pe cineva? Să deranjăm pădurea și pe cei care locuiesc într-însa. Nu știu dacă cei din Comisia Europeană o să fie înștiințată de ceea ce se vrea la Bistrița, dar noi vom toate demersurile necesare, și mă gândsc chiar la instanță în plan local și dacă Consiliul Județean va iniția acest proiect, sub ncioformă NU vom sta pasivi. Este inacceptabil ca județul meu să devină al II-lea punct la mai puțin de 100 de km de Pasul Mestecăniș județul Suceava … și-acolo s-a făcut o mare porcărie: un depozit în inima munților, pe un traseu excepțional… tocmai în Pasul Mestecăniș, zonă turistică. Sunt indignat și vă rog să transmiteți conducerii Consiliului Județean, dar și prefectului că Partidul Verde și eu personl NU sunt de acord ca celua 2 să se construiască în pădure!” a declarat Marius Bălan, președintele Partidului Verde pe municipiu.
Pericol pentru toată pădurea: de fapt miza NU e pe celula doi ci pe un NOU depozit care va funcționa încă 15 ani în inima naturii!
Cristian Țetcu a mirosit că manevra Consiliului Județean este aceea de a construi un întreg depozit în pădure… iar dacă obțin cadrul legal favorabil celelalte celule vor fi realizate în pădurea din apropiere!
„Dacă trecem de celula a doua este clar că acolo totul va fi un deastru, acolo va fi punctul zero al nenorocilor din acest județ. Să NU uită că pe partea cealaltă este Someșul, NU foarte departe… să NU uităm că este Șieul alimentat de pârăurile aferente… comunitățile din zona respectvă NU mai au nicio șansă în dezvoltare, nici în agricultură și nici în ceea privește turismul deși zona se pretează și pentru una și pentru alta.” a completat Cristi Țetcu.
Depozitul de la Tărpiu este administrat pe 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care plătește o redevenţă trimestrială Consiliului Județean. De asemenea operatorul va constitui un Fond pentru închiderea și urmărirea post închidere a depozitului, suma minimă cu care va trebui alimentat Fondul fiind echivalentul a 2.407.553 euro fără TVA (suma estimată pentru lucrările de închidere şi suma aferentă cheltuielilor de monitorizare postînchidere).
După 3 ani și jumătate de la inaugurare, cei implicați susțin că de fapt ei NU sunt specialiști, că este vorba de un proiect-pilot și că vor remedia problemele din mers. Contractul pentru depozitul de la Tărpiu a fost încheiat în martie 2013. La fel ca în cazul colectării, pentru DEPOZITAREA la Tărpiu tariful perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL a crescut de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA.
Pădurea cu deșeuri este următorul pas al Consiliului Județean în cadrul acestui program de management al deșeurilor, preluat la cheie și cu grave probleme de funcționare pe toate palierele în numai 4 ani de gestionare. Radu Moldovan a sugerat modificări ale Codului Silvic pentru proiecte de interes regional , iar dacă propunerile sunt acceptate, în următorii 15 ani, deșeurile vor fi depozitate în pădurea de la Tărpiu.