Un număr de 8 sesizări cu privire la incidente electorale au fost depuse duminică, până la ora 15:00, la Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în urma acestor sesizări fiind întocmite și două dosare penale.
Potrivit unui comunicat de presă al Poliției, la toate cele 8 sesizări de incidente electorale au intervenit angajații Ministerului Afacerilor Interne, care au luat măsurile prevăzute de lege.
”Dintre cele 8 incidente sau fapte ilegale sesizate, 5 nu s-au confirmat. În celelalte cazuri au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în cuantum de 3.800 de lei. Totodată, au fost întocmite 2 dosare penale pentru posibile infracțiuni”, precizează IPJ Bistrița-Năsăud.
Purtătorul de cuvânt al instituției, Crina Sîrb, a precizat că ambele dosare penale întocmite vizează infracțiunile de amenințare și lovire sau alte violențe.
”Astăzi, 9 iunie, un candidat la funcția de consilier al unei comune din județul Bistrița-Năsăud, a sesizat prin S.N.U.A.U. 112, faptul că a fost agresat și amenințat cu fapte de violențe, de către un alt cetățean. În urma primelor verificări efectuate, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au întocmit un dosar penal pentru amenințare și lovire sau alte violențe. Totodată, a fost aplicată o sancțiune contravențională, conform Legii 61/1991, în cuantum de 1.000 de lei. Tot astăzi, 9 iunie, o femeie a sesizat prin S.N.U.A.U. 112, faptul că a fost amenințată cu fapte de violențe de către un candidat la funcția de primar al comunei unde aceasta locuiește. Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au întocmit un dosar penal cu privire la infracțiunea de amenințare”, a precizat Crina Sîrb.
De la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.
Pe parcursul acestei zile, toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.
Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.