Peste 2.400 de persoane din Bistrița-Năsăud au fost diagnosticate, anul trecut, cu tulburări mentale și de comportament, alți peste 1.800 de bistrițeni au descoperit că suferă de diabet zaharat și aproape 1.200 au aflat că au cancer, reiese dintr-un raport al Direcției de Sănătate Publică (DSP) cu privire la starea de sănătate a populației.
În ceea ce privește afecțiunile psihice, potrivit raportului DSP, anul trecut au fost raportate 2.408 cazuri noi de persoane care suferă de tulburări mentale și de comportament.
”Avem o incidență foarte mare, de 743/100.000 locuitori, peste media țării (358,5/100.000 locuitori) din acest punct de vedere. Aici intră și tulburările de comportament. Eu cred că acest lucru se datorează faptului că medicii noștri pun un diagnostic și înregistrează cazurile care apar. Nu știu dacă la nivel de țară se acționează la fel, dar ai noștri pun diagnostic. Sigur că multe dintre cazuri au fost supravegheate, tratate și astfel prevalența este 3,8/100 locuitori, puțin peste media țării (3,3/100 locuitori)”, a explicat joi, într-o ședință de Colegiu Prefectural, dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud.
Sursa citată a vorbit și despre cele mai frecvente diagnostice înregistrate la acest capitol. ”Multe sunt tulburările de comportament și aici intră și consumul de alcool, droguri. Avem și copii diagnosticați cu ADHD sau cu cerințe educaționale speciale. Avem și pacienți cu boli cronice sau cu depresie, anxietate”, a mai spus dr. Anca Andrițoiu.
În ceea ce privește afecțiunile oncologice, anul trecut au fost înregistrate în județ aproape 1.200 de cazuri noi.
”În ceea ce privește boala canceroasă, am de făcut niște comentarii. Incidența cazurilor de cancer a fost de 368,3/100.000 locuitori, aproape similară cu media țării (371,1/100.000 locuitori). Prevalența a fost de 1,84/100 locuitori, sub media țării (2,9/100 locuitori). Au fost 1.192 de cazuri noi în 2023, mai multe decât în anul precedent. Numărul lor a crescut progresiv și asta are legătură și cu faptul că la noi în județ s-a desfășurat un program de screening pe cancerul de col uterin și în paralel un program de screening pentru cancerul de sân. De aceea a crescut numărul de cazuri, dar un lucru îmbucurător este acela că acest lucru nu s-a reflectat și în numărul din decese. Cazurile depistate prin screening sunt de obicei cazuri în fază incipientă și acestea pot fi tratate. Sperăm ca în continuare să meargă înainte programele de screening pentru că sunt de foarte mare ajutor. Ca și tipuri de cancer, pe primul loc se află cancerul colorectal, urmat de cancerul de sân, bronhopulmonar, de col uterin”, a mai explica dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud.
Anul trecut s-au înregistrat și 1.842 de cazuri noi de diabet zaharat, iar incidenţa a crescut la aproape 570 de cazuri la suta de mii de locuitori.
Câți au fost tratați, câți s-au vindecat