Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ministrul Mediului, a fost prezentă astăzi în județ și a avut o întâlnire cu primarii ALDE, în special și cu reprezentanții instituțiilor de mediu din județ.
După ce a întârziat o jumătate de oră, Grațiela Gavrilescu a prezentat o situație total FALSĂ a gestionării deșeurilor din județ, spre uimirea multor jurnaliști prezenți.
„Mâine-dimineață o să merg să și vizitez SMID-ul ca atare pentru că mi se pare normal, fiind aici la Bistrița pentru că, chiar îmi doresc să dau exemplu Bistrița-Năsăud și îmi doresc ca în momentul când finalizăm implementarea legislativă prin care vrem să implementăm tarif diferențiat în sensul că plătești cât produci deșeu , acesta să-l implementăm prima dată și să-l lansăm aici, la Bistrița-Năsăud ca și metodă de nota zece, de felicitări bonus pentru comunitatea care a reușit să fie campioni și la absorbție fonduri europene, dar și la construcția și funcționarea SMID-ului ca atare” (Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor)! – a declarat Grațiela Leocadia Gavrilescu.
Ministrul Mediului: – Bistrița face parte dintre SMID-urile care a reușit să finalizeze lucrările…
jurnalist: – Păi, domnul președinte spunea mai-nainte că a găsit un dezastru!
Ministrul Mediului: (isteric) – … care să finalizeze astăzi, domnule… dacă vorbiți limba română! În ce limbă vreți să vorbim ca să înțelegeți? Față de ceilalți care nici măcar NU au mișcat un ac. V-am spus: versus Cluj! Și din momentul acesta vă spun la revedere și vă mulțumesc!
jurnalist (ironic): – O primăvară frumoasă!
Reacția deplasată a ministrului a fost luată în râs de toți cei prezenți, dar mai degrabă jurnaliștii prezenți și-au pus întrebări referitor la lipsa de informare elementară a vicepremierului României, asupra unor chestiuni de mediu de care răspunde, în fond!
Cu un ton apăsat, dar fără să cunoască noțiunile elementare despre Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, a explicat tuturor că va lăuda județul nostru peste tot în țară, pentru faptul că avem un sistem ecologic funcțional. Ministrul Mediului susține că va face informare pentru ca locuitorii să știe să colecteze selectiv. A amintit de taxarea diferențiată pe deșeuri și de faptul că va inaugura această inițiativă legislativă aici, la Bistrița.
VIDEO: DE ce s-a CRIZAT „ministra?” Pentru că i s-a spus verde-n-față că proiectul NU funcționează!
În mod repetitiv, Graţiela Leocadia Gavrilescu a comparat situația noastră cu cea din județul Cluj, deși la noi există un Sistem de Gestionare al Deșeurilor, pe când în Cluj NU există așa ceva. La Bistrița, marea-problemă o reprezintă faptul că acest sistem NU este funcțional și sunt mari erori pe întreg lanțul de colectare – depozitare… ceea ce Ministrul Mediului se pare că NU știa!
La un moment dat a intervenit Radu Moldovan și a spus că el a preluat un DEZASTRU în 2012, referindu-se la acest proiect. În realitate, proiectul era finalizat la momentul când Moldovan a devenit președinte al Consiliului Județean (gropile neconforme erau închise, depozitul de la Tărpiu era realizat), iar licitația privind colectarea era în desfășurare.
Practic, ADI Deșeuri a preluat un proiect nou-nouț pe care NU l-au știut gestiona, iar după 5 ani, situația la nivelul județului e următoarea:
– NU are loc o colectare selectivă (deșeurile sunt colectate la grămadă)
– NU are loc o depozitare selectivă (la Tărpiu, depozitul este full în proporție de 70%).
– NU există variante de extindere a depozitului care se umple în fiecare zi (se vehiculează extinderea depozitului în pădurea din apropiere).
– factura la colectare s-a triplat: de la 3.5 lei/pers./lună se plătește 9.9 lei/pers./lună!
Gestionează de 5 ani proiectul și-acum au găsit vinovatul! În opinia LOR, cei care au gândit proiectul sunt vinovați, deoarece NU au prevăzut o stație de tratare mecanico-biologică!
Supuși unui tir de întrebări, reprezentanții administrației județene și naționale s-au contrazis elementar în afirmații: Radu Moldovan a spus că a în 2012 a preluat un DEZASTRU, în timp ce Ministrul Mediului susținea că va lăuda județul peste tot în țară pentru gestionarea și implementarea acestui proiect !
Deși ministrul (totodată vicepremier ALDE) fost invitatul lui Țintean, Radu Moldovan NU s-a răbdat, s-a băgat în discuție și a vorbit despre un viitor-proiect de completare, respectiv cumpărarea unei stații de tratare mecanico-biologice, care va crește rata de selectare a deșeurilor înainte de depozitarea de la Tărpiu.
Codul Silvic s-a modificat și Doina Pană (numită Ministru al Apelor și Pădurilor) se laudă că a rezolvat problema lemnului de foc, dar NU zice că în județul ei se va construi un depozit de deșeuri FIX în pădurea din Tărpiu! Asta pentru că au strecurat un amendament “la comandă!”
„Ne gândim la cele mai bune soluții… de-asta am gândit și varianta în pădure: pentru că acolo putem lăsa o perdea forestieră de 25 de metri… să NU mai sufle vântul să NU mai ducă mirosuri nicăieri… sper să NU fiu înțeles greșit… nu vreau să vă dau lecții pentru că NU sunt genul. Noi acum 5 ani când am venit aici am luat proiectul de undeva din spatele Clujului și suntem funcțional cu el parțial, NU în totalitate NU avem noi nicio vină Cei care au gândit proiectul NU au gândit o stație de tratare mecanico-biologică.. în acel proiect. În momentul de față așteptăm deschiderea finanțării pentru a putea cumpăra și monta stație de tratare mecanico-biologică, care ne scoate undeva la peste 50% din deșeu și le selectează și ajungem acolo doar cu partea de fracție umedă, care se depozitează. Țintele U.E sun ca până în 2020 să ajungem cu 20% acolo. Suntem pregătiți cu fiecare lucru. Deci, acum 5 ani am preluat un dezastru. Am reușit să facem ce putem… e normal ca lumea să Nu fie mulțumită!” – a declarat Radu Moldovan.
Această stație urmează a fi cumpărată prin fonduri europene și Consiliul Județean a făcut primele demersuri pentru accesarea finanțării.
În opinia lui Moldovan și Țintean, cantitatea de deșeuri reciclate va crește semnificativ în urma acestei achiziții.
Scurt istoric al proiectului de care Ministrul Mediului HABAR nu avea!
În 2012, groapa de la Tărpiu a fost inaugurată, dar lucrările NU s-au sincronizat cu licitația de colectare selectivă, care s-a încheiat un an mai târziu. Într-un final, VITALIA a preluat atât colectarea cât și depozitarea, prin două firme-surori: VITALIA Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor și Vitalia SRL. Operatorul VITALIA a renunțat la contractul pe colectare și de un an jumate, colectarea are loc ne-selectiv în tot județul.
În județ, în ultimii 5 ani au fost 3 poluări accidentale cu levigat, un miting de protest, o amendă de 60.000 de lei pentru operatorul care gestionează depozitul, tarif triplu către fiecare cetățean pe factura de gunoi, colectare ne-selectivă de un an jumate și procese de milioane de euro între fostul operator pe colectare și ADI Deșeuri. Cu toate astea, Ministrul Mediului laudă administrația care a gestionat acest proiect.
Se pare că Ministrul Mediului HABAR NU avea că la Bistrița e cod roșu, iar proiectul deșeurilor e NEFUNCȚIONAL: groapa e plină în proporție de 70%, iar colectarea e la grămadă!
Una peste alta, staff-ul de comunicare de la Ministerul Mediului NU și-a făcut datoria și a lăsat-o pe doamna vicepremier pe mâna celor din teritoriu care i-au spus doar partea roz a lucrurilor, iar în plus de asta, Grațiela Gavrilescu NU a reușit să poarte o discuție pe argumente cu reprezentanții presei locale, care i-au expus o altă fațetă a problemei deșeurilor.
Citiți și:
DEZASTRU pe bani europeni! O radiografie a managementului defectuos pe deșeuri!