Cu toate că viceprimarul Gelu Muthi afirma că a realizat o analiză în privința dosarelor depuse de bistrițeni pentru o locuință ANL și a constatat că există puține persoane interesate, primarul Ovidiu Crețu îl contrazice și susține că lucrurile nu stau deloc așa.
Ba mai mult este chiar concurență, până acum, fiind două dosare pentru o singură locuință.
”Informația este una falsă. Noi am avut anul trecut un număr de apartamente însemnat pentru că s-au finalizat cele trei blocuri (n.r. – din Subcetate) și, în plus, am avut și locuințe care au fost predate de foști chiriași și, este adevărat că anul trecut nu au fost cereri pentru toate. Dar atunci a fost și lipsa de încredere a solicitanților pentru locuințele ANL pentru că au trecut câțiva ani buni de când nu au mai fost date locuințe ANL. Erau foarte multe cereri pentru locuințe sociale, chiar tineri care aveau dreptul și la locuințe ANL. Ei nu și-au mai făcut cerere acolo pentru că au văzut că ani la rând am tot dat locuințe sociale” a explicat Ovidiu Crețu, primarul municipiului Bistrița, într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV.
În privința situației actuale, primarul Bistriței spune că nici nu încape în discuție că ar fi puține cereri, mai ales că, până acum ar fi două dosare pe un singur loc.
”La ora actuală, avem circa o sută de locuințe, majoritatea garsoniere, și aproximativ 200 de solicitări. Deci cereri sunt în continuare pentru locuințe ANL și cred eu că acest proiect ar trebui să continue, sigur, găsindu-se o formă de a rezolva situația vechilor locuințe ANL. Inițial s-a pornit pe ideea că aceste locuințe pot fi folosite pe o perioadă de 10 ani, după care chiriașii își fac casă, își cumpără o altă locuință, deci se mută. În practică, lucrurile nu au stat deloc așa. S-a dovedit că după 10 ani, chiriașii stau în continuare în locuință sau chiar au achiziționat-o” a completat edilul Bistriței.
Reamintim că încă se mai pot depune cererile împreună cu documentele justificative pentru obţinerea unei locuinţe pentru tineri construită prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe pentru anul 2018. Termenul limită este data de 29 decembrie 2017, ora 12:00.
Cererea tip şi documentele justificative actualizate necesare întocmirii dosarului pentru locuinţă ANL, se pot obţine de la Primăria municipiului Bistriţa, Direcţia Patrimoniu, str. Gh. Şincai nr. 2 sau de pe site-ul primăriei: www.primariabistrita.ro, Anunturi si informatii – Acte necesare – Direcţia Patrimoniu.
Relaţii suplimentare se pot obține și la numerele de telefon 0263/232 391 sau 0263/223 923 int.255.
Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de Agenția Națională pentru Locuințe în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.
Potrivit ANL, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, este de 1.757,88 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.
Peste o mie de locuințe construite prin ANL în Bistrița-Năsăud
Până în prezent, la nivelul județului Bistrița Năsăud, ANL a finalizat, în cadrul programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, un număr de 1.216 unități locative în localitățile Bistrița, Năsăud, Beclean, Dumitra, Feldru, Maieru, Livezile, Lunca Ilvei. De asemenea, în anul 2016, au mai fost recepționate, în județ, 21 de locuinţe sociale pentru comunitățile de romi în satele Jelna (7 unități locative) și Budacu de Jos (14 unități locative) din comuna Budacu de Jos. Aceste locuințe au fost construite în cadrul programului-pilot „Locuințe sociale pentru comunitățile de romi”, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Agenția Națională pentru Locuințe.
FOTO: arhivă
Cum as putea face sa primesc și eu
Bună as dori și eu o locuință social sau anl dacă se poate