Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.
Până în prezent, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a finalizat, în cadrul programului de construcții locuințe pentru tineri destinate închirierii, un număr de 1.216 unități locative în localitățile Bistrița, Năsăud, Beclean, Dumitra, Feldru, Maieru, Livezile și Lunca Ilvei. Cele mai multe – 773 sunt construite pe raza municipiului Bistrița.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), locuinţele pentru tineri pot fi chiar și achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.
”Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 3776 din 02 august 2017 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.600,20 lei/metru pătrat, inclusiv TVA” precizează ANL.
Astfel, la un calcul simplu, un apartament de 60 de metri pătrați poate ajunge la 96.000 de lei, adică circa 21.000 de euro.
Doar 10 la sută dintre chiriași au ales să cumpere apartamentele
În privința locuințelor vândute, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, numărul acestora este de 128, adică puțin peste 10 la sută din numărul total al locuințelor construite.
Potrivit raportului de evaluare al Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, cu toate că au existat inițial circa 266 de cereri venite din partea chiriașilor care s-au manifestat interesați să cumpere apartamentele, până acum s-au finalizat prin contracte de vânzare-cumpărare doar 128 de astfel de proceduri. Toate apartamentele vândute sunt situate pe raza municipiului Bistrița.
Se construiesc și locuințe destinate tinerilor specialiști în sănătate
În cadrul acestui program, se construiesc și locuințe pentru tineri, destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învăţământ şi din sănătate. După finalizarea lucrărilor de construcţie, aceste locuințe fac obiectul proprietăţii private a statului şi se administrează de către autorităţile care au solicitat realizarea acestora, respectiv de către autorităţile administraţiei publice locale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau de către autorităţile administraţiei publice centrale din domeniul învăţământului, respectiv din domeniul sănătăţii ori de către unele unităţi aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorităţi, după caz, în conformitate cu reglementările în vigoare.
Tinerii specialişti din învăţământ şi din sănătate sunt persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe construite prin programele ANL, destinate închirierii, şi care pot primi repartiţii în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste, angajaţi ai unităţilor din domeniile respective aflate pe raza unităţii administrativ-teritoriale în care sunt amplasate locuinţele, inclusiv medicii rezidenţi, şi care nu deţin o locuinţă în proprietate pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective.
Și la Bistrița, se construiesc astfel de locuințe. Este vorba despre două blocuri de locuințe cu câte 24 de apartamente, cu una și două camere situate pe strada Prundului din municipiu. Termenul de finalizare al lucrărilor pentru primul bloc pentru care au fost deja demarate lucrările este luna ianuarie 2019, însă autoritățile județene au mai speranțe că în toamna acestui an tinerii medici se vor putea muta în noile locuințe!