Asociațiile de proprietari din mai toate zonele din municipiul Bistrița au adunat semnături și au depus documentele necesare la Primăria Bistrița în speranța că blocurile pe care le reprezintă vor putea fi reabilitate termic prin accesarea de către administrația locală a unor fonduri europene.
Dacă unii dintre locatarii din blocurile pentru care s-au făcut aceste demersuri au primit răspunsuri pozitive și unele imobile chiar au fost reabilitate energetic, alți locatari așteaptă de ani de zile ca proiectele să le fie aprobate. Însă, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a explicat, într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV, că în unele cazuri au fost întâmpinate probleme.
Din cauza unor balcoane construite ilegal la parter, unele blocuri nu pot fi reabilitate până nu se intră în legalitate.
22 de astfel de blocuri pentru care Primăria Bistrița a întocmit deja proiectele sunt în această situație. Dacă nu intră în legalitate nu vor putea obține finanțare.
”Există anumite probleme în ceea ce privește balcoanele care s-au făcut la parterul blocurilor și care nu sunt autorizate, adică sunt mai late și mai lungi decât cele de la etajele superioare. Cine a vrut să își facă balcon la parter nu a avut nicio problemă, doar că trebuia să respecte verticala blocului, deci balconul să aibă aceleași dimensiuni cu cele care sunt la etajele superioare. Din păcate sunt unele care nu respectă acest lucru. Avem 22 de blocuri în această situație, dar noi sperăm ca și acelea să se rezolve. Șansa de a le reabilita este doar dacă acele balcoane vor fi autorizate, asta dacă se poate. Dacă nu trebuie să fie demolate și adusă suprafața respectivă la forma inițială astfel încât să mergem înainte cu această lucrare” a declarat primarul Ovidiu Crețu.
Până în momentul de față, începând din anul 2010 și până în prezent, în municipiul Bistrița au fost reabilitate termic 56 de blocuri cu 3.082 de apartamente.
În plus, alte 50 de blocuri cu 2.260 de apartamente se află în proces de execuție și lucrările vor fi realizate în acest an. Totodată, pentru încă 24 de blocuri au fost depuse proiectele în vederea obținerii de finanțare europeană, iar Primăria Bistrița așteaptă să primească un răspuns de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest după ce vor fi analizate. Aceste 24 de blocuri ar putea fi reabilitate cel mai târziu anul viitor.
Primarul Ovidiu Crețu spune că Bistrița este oraș campion din acest punct de vedere. ”Suntem campioni la acest lucru, în afară de Sectorul 1 din București și municipiul Constanța, care au realizat aceste lucrări din bani proprii” a declarat primarul, care a mai completat că până în 2020, Primăria Bistrița și-a propus să aibă, în total, circa 7.000 de apartamente reabilitate termic.
FOTO: arhivă