VIDEO: PRO TV-ul a dat o știre că la Colibița, dejecțiile de la pensiunile turistice se varsă direct în LAC! MANIPULARE ordinară: de fapt, țevile filmate reprezintă evacuarea apelor FILTRATE prin fosă, lucru perfect-normal!

Lacul de la Colibița scade treptat și odată cu retragerea apelor, pe unii versanți ai malurilor se pot vedea țevi de scurgere care deversează în lac. Reporterii PRO TV au realizat un reportaj în care au filmat câteva țevi de polipropilenă iar cele 3 persoane intervievate au speculat că ar fi vorba de rețele de canalizare improvizate, de la pensiunile din zonă, care se varsă direct în lac… fără să fie filtrate prin fosă. (lucru ne-probat).Ă

În realitate, țevile filmate reprezintă evacuarea apelor uzate, după ce  inițial au fost tratate în fose. (în filmare se observă canalul de vizitare al foselor. Deci NU se deversează DIRECT în lac.. așa cum a prezentat PRO  TV-ul! Cel puțin, în cazul de față!

 

Sisteme de canalizare cu fosa septica

Neexistand in zona un sistem de canalizare public la care sa se lege, cei care si-au construit locuinte in aceste arii au fost nevoiti sa-si asigure un sistem de canalizare individuala prin  montarea unei fose septice: un recipient care se ingroapa in sol, urmand ca in interiorul acestuia sa fie deversate apele menajere produse de locuinta. Fosa poate fi construita din diverse materiale – beton, fibra de sticla, polietilena.

Aceste dispozitiv este format de obicei din mai multe compartimente interioare, fiecare avand un rol bine definit. De exemplu, primul dintre acestea are rolul decolmatarii, ne referim la separarea fecalelor şi a reziduurilor grele.

HTTPS://VID2.STIRILEPROTV.RO/2019/03/05/62026421-2.MP4

Cei care vor sa-si monteze o fosa septica care sa functioneze corespunzator trebuie sa stie ca in aval de aceasta trebuie sa fie construit un camin care sa poata fi vizitat. Prin intermediul acestuia se verifică functionarea fosei.

Sistemul functioneaza in modul urmator: materiile solide se strang pe fundul fosei, lucru datorat greutatii lor; apa menajera este curatata in primul compartiment dupa care trece în al doilea compartiment, unde se continua curatarea.  De notat insa ca apa rezultata nu este potabila. Dupa o perioada de aproximativ trei zile ea va fi evacuata printr-un sistem de drenare subteran, alcătuit din nisip şi pietriş mediu, care funcţionează ca un filtru natural.

Foarte probabil ca acest sistem de evacuare să fi fost filmat de reporterii PRO TV, sub prezumția că se deversează DIRECT în lac! 

 

Din imaginile filmate se vede CLAR că țevile reprezintă de fapt evacuarea apelor tratate în fosă… ca dovadă canalul de vizitare al fosei. La Colibița există aproximativ 300 de cabane, iar filmarea PRO TV-ului ar face referire la 2-3 cazuri izolate, în cel mai nasol caz, nicidecum nu descrie un fenomen generalizat.

VIDEO:

Știrea PRO-TV-ului a folosit câteva cadre în care erau prezentate câteva țevi de evacuare a apelor tratate și pe baza a 3 mărturii au împachetat o știre despre pensiunile care deversează DEJECȚII direct în lac, caz ne-demonstrat în cazul de față! 

 

NU există finanțare pentru proiectul de apă-canal, la Colibița!

Zona Colibița a fost numită stațiune de interes local, dar NU există rețele de apă-canal! Master-planul de apă- canal (etapa 2) este în întârziere, dar oricum, zona Colibița NU este eligibilă! În consecință, autoritățile locale și județene caută soluții de finanțare pentru proiectul de apă-canal: stație de tratare, epurare, pompe etc! Până la implementarea unui astfel de proiect, toate cabanele și pensiunile din Colibița și-au amenajat fose septice!

„În urma scăderii apei, putem controla ceea ce nu am putut controla în aceşti ani şi anume: dacă sunt deversări de dejecţii sau dacă sunt persoane care îşi asigură alimentarea locuinţelor din lac necontorizat.″ a declarat Ovidiu Frenț, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud.

La sfârşitul verii, reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor vor să înceapă lucrările de consolidare a barajului construit în 1977, iar pentru acest lucru apa din lac va fi scoasă aproape în totalitate. Problemele au început deja să apară: sunt tot mai dese alunecările de teren, pereţii pensiunilor încep să se crape, iar pontoanele stau să se dărâme. Din cauza lucrărilor, foarte mulţi turişti au început să îşi anuleze vacanţele.

Zona Colibița – Tihuța are un potențial enorm și odată cu atestarea ca stațiune turistică locală ar putea atrage investiții nerambursabile. Marea problemă o reprezintă rețelele de drumuri, apă și canal. Administrația Radu Moldovan a reușit abia la al II-le mandat să finalizeze modernizarea mult-promisă a Drumul Blajului în tip ce al II-lea tronson, din Colibița, pe baraj prin localitatea Bistrița-Bârgăului până la intersecția cu DN 17 se flă în lucru.

Implementarea marilor proiecte (rețele de apă-canal, drumuri) se desfășoară cu dificultate deși sunt obligatorii pentru susținerea turismului și dezvoltarea zonei care a fost atestă ca stațiune turistică de interes local, dar NU are canalizare.

5 comments

  1. In urma cu cativa ani , CJ impreuna cu Primăria Bistrița Bârgăului au facut demersuri pentru declararea Colibiței – stațiune de interes local, desi la capitolul turism lucrurile lasa mult de dorit. Desi Colibița a fost numită stațiune de interes local, aici NU există rețele de apă-canal! Master-planul de apă- canal (etapa 2) este în întârziere, dar oricum, zona Colibița NU este eligibilă! În consecință, autoritățile locale și județene caută soluții de finanțare pentru proiectul de apă-canal: stație de tratare, epurare, pompe etc! Până la implementarea unui astfel de proiect, cabanele și pensiunile din Colibița fie și-au amenajat fose septice, fie ca deverseaza dejectiile direct in lac!

    În Colibița, loc în care pe timpul verii în fiecare weekend ajung mii de turiști, sunt doar trei restaurante care pot să ofere mâncare doar pentru câteva sute de oameni. Pe lângă cele trei restaurante , mai sunt și aproximativ 400 de pensiuni care oferă cazare turiștilor, dintre care 35 sunt construite prin fonduri europene. Deși multe dintre aceste pensiuni au în contract statut de agropensiuni, adică trebuie să asigure și o parte din alimentație oamenilor care se cazează acolo, foarte puține îndeplinesc și această condiție. Pe scurt, oamenii vin, plătesc, dar se întâmplă să nu aibă ce să mănânce, restaurantele fiind pline ochi. Resursele umane fiind puține, unii patroni neavând bucătari, se așteaptă ore în șir până când mâncarea este pusă pe masă. La acestea se mai adauga si lipsa totala a ofertei de servicii turistice. Practic, turiștii care merg la Colibița nu știu ce pot să facă, ce activități pot să desfășoare odată ajunși acolo. Aceasta este consecinta lipsei de implicare a autoritatilor locale si judetene. Prin urmare, in loc sa fie o statiune de interes local, Colibita a ajuns mai degraba o „statiune de interes personal”.
    Proprietarii de vile din Colibita au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul lacului. Cel mai grav lucru este insa deversarea dejectilor direct in lac, astfel incat lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. De aceea, trebuie trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului. De asemenea in anii trecuti se discuta ca autoritatile jidetene negociază achiziția unui teren în zona lacului, pentru amenajarea de campinguri însă pana acum nu s-a facut nimic concret. Cel putin acum cu ocazia golirii lacului , este un bun prilej pentru a intra in legalitate .

    Vezi: http://www.mesagerul.ro/2016/10/03/ziduri-de-beton-construite-pe-malul-l

  2. Trebuie să fii ultimul idiot ca sa crezi ca exista asemenea fose septice ecologice pe malul Colibitei. Ori un mincinos ordinar, mult mai probabil.
    Dar ce spun eu? Romanii au fose mai performante ca in Suedia. Absolut toti. Apa este filtrata cristal, poti bea direct de la teava de scurgere. Iar agentii de mediu isi fac datoria exemplar (se vede in filmarea mincinoasa de la PROTV ce profesionisti sunt, cat de bine sunt pregatiti de teren, ce tocuri cui adecvate au). Si nimeni nu incearca ascunderea adevarului despre proprietarii cinstiti de cabane, vile si pensiuni de pe malul lacului Colibita.
    De aia merge Romania atat de bine!
    Bravo, Cosmin ! De mult nu mi-a facut cineva atata greata !

  3. Chiar credeți ca aceste fose sunt realizate conform standardelor? Într-o lume ideală poate, nu la noi!

  4. Poate ca sunt fose septice, dar ce ar fi mai interesant de vazut este daca aceste fose sunt realizate conform standardelor, daca curata sau nu apa cum ar trebui sa o faca.

  5. ProTV minte foarte mult in „stirile” lor!

error: Content is protected !!