Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud a fost prezent la Bistrița, unde a susținut o conferință despre sfinți și eroi și a vorbit cu CURAJ despre istoria Basarabiei și tentativele de rusificare a pâmântului dintre Nistru și Prut.
Evenimentul a avut loc în Biserica de la Coroana, fix la 101 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă și a fost organizat de Clubul Transilvania (condus de prof. Florin Bojor) , în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Bistrița.
După Parastasul oficiat în memoria eroilor neamului, Episcopul Veniamin a avut un discurs curajos, în care a amintit de Unirea din 1918 și a făcut o incursiune prin istoria recentă a României, cu accent pe dezlipirea Basarabiei de ruși. Ierarhul a avut un discurs naționalist și a amintit despre spiritul românesc de peste Prut și despre jerta eroilor pentru țară.
Profesorul Florin Bojor a reamintit celor prezenți că Unirea cu Basarbia se va putea realiza doar prin Biserică, nicidecum cu meritul politicienilor, moment delicat pentru oficialităție prezente.
Episocpul Veniamin, despre sfinți și eroi!
„Sfinții ca modele a creștinilor vor să-i urmeze lui Hristos, iar eroii ca modele pentru cei care fac parte dintr-un neam și cei care au avut capacitatea și dragostea desăvârșită de a se jertfi pentru neamul lor. Fiindcă fără acești eroi, fără acești sfinți, poate România nu ar fi existat. Noi tindem spre sfințenie, și e firesc acest lucru fiindcă Dumnezeu ne îndemană să fim sfinți și noi. Pe calea vieții suntem tentanți să facem ecuația vieții noastre, convenabilă nouă, uitând de idealul spre care tindem. De aceea, zice Mântuitorul: mulți chemați, puțini aleși. Mulți sunt care pot să devină sfinți…însă devin sfinți doar cei care se ostenesc mult, cei care fac faptele credinței… Iar aici, pământul românesc e plin de sfinți… din punctul meu de vedere, pământul românesc e plin de sfinți… pentru că nu toți sfinții au fost proclamați sau canonizați…. „ – a declarat PS Veniamin.
PS Veniamin a vorbit despre politicile bolșevice și grupurile de partizani existente în teritoriu, care au încercat bolșevizarea Basarabiei, au distrus publicațiile în limba română, înainte de Unirea din 1918. S-a ajuns la arderea cărțior de cult , în limba română, dar mișcările dinaintea Unirii au fost învinse de rezistența spirituală care s-a desfășurat prin clerici și astfel s-a înfăptuit Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, în 1918.
În discursul său, PS Veniamin a vorbit despre episcopul Dionisie, unul din făuritorii Unirii, canonizat de Biserica Ortodoxă din Republica Moldova!
La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai administrației locale și județene. Angajații Centrului Cultural Municipal, care au interpretat cântece patriotice .
Poezia INTERZISĂ, scrisă de Nicolae Feier!
Preotul Niclae Feier a recitat o poezie , pe care a scris-o în tinerețe… „Ia-o și ascunde-o că încă nu e de citit!”, i-ar fi spus tânărului preot, un duhovnic ce a văzut poezia pentru prima dată.
Eminescu, la mormânt!
Lucefărul bătuse în ale Putnei porți
Cântându-i nemurirea, slăvind-o pentru morți
Și când cu fața blândă, adie adâncu- i somn
Trezește -n miez de noapte un chip măreț de Domn
Și-i zice steaua tristă, în față prosternată:
– De ce, mărite Doamne, ții fruntea-așa plecată
Și-n față se citește un necuprins suspin ?
Ștefan cel Mare: – Cum v-am lăsat Moldova, iubitul meu Hotin,
Orheiul si Soroca și altele… Osalva, Șiureni și Ismailul , până-n Cetatea Albă…
Și astăzi printre veacuri când stau și le privesc
Și văd în altă lume, pământul românesc
În suflet simt durere , asemeni fie vouă
Iubita mea Moldova au împărțit-o-n două
Plecat-au vouă capul, ca să mi-l plec și eu
Dar cum v-am dăruit-o…. v-o deie Dumnezeu!
Săgeți către Iohannis… președintele care-n opinia lui Dorel Cosma și a unor PSD-iști se luptă cu propriu popor!
Directorul centrului Cultural Municipal , Dorel Cosma a amintit despre dezbinarea actuală a clasei politice și a făcut trimitere la președintele Iohannis care a ajuns să lupte împotriva propriului popor, în opinia sa. Reamintim că președintele României a afirmat că Unirea celor două țări se va face când vor dori cele două popoare… gafă speculată la maxim de propaganda PSD-istă, care susține că președintele dezbină cu astfel de afirmații despre două popoare, care în fapt reprezintă același popor.
În plan politic, în Republica Moldova există 3 curente de opinie: pro-rușii, Unioniștii și stataliștii – cei care vor ca Republica Moldova să fie stat unic-stătător, fără a se uni cu România și fără a depinde de polticile moscovite.
Episcopul Veniamin a amintit de textul Unirii: „se unește pe veci și pentru totdeauna… deci cei are au făurit Unirea s-au gândit la consecințele … la efectele Unirii, pe termen lung, conștientizând prin ce au trecut și dorind ca țara lor, ca țara noastră, de fapt pentru că vorbim de România Mare, să fie o țară puternică, iar populația să NU mai treacă prin ce a trecut în secolul al 19-lea.” – a încheiat Episcopul Veniamin.
Episcopul Venimin al Bsarabiei de Sud este un apropiat al Patrarhului Daniel, absolvent de Teologie, Drept și Științe Politice, a fost înscăunat în 2018 și păstorește 30 de parohii.