Peste 700 de pensionari bistrițeni care au muncit în condiții grele, fiind încadrați în grupele I și II de muncă, vor primi pensii mai mari, dată fiind recalcularea acestor drepturi în baza unor amendamente depuse și votate anul trecut la legea 263/2010 privind sistemul de pensii.
”721 de bistrițeni care au lucrat în grupa 1 și 2 primesc pensii mai mari, în medie cu 800 de lei, iar procesul de recalculare continuă și pentru cei care au ieșit la pensie după 2011. Toate deciziile cu pensiile recalculate au plecat prin poștă lunea trecută către beneficiari astfel încât 400 de foști mineri din Șanț și Rodna au primit și vor primi pensiile mărite, alături de alți conjudețeni care au lucrat în condiții grele de muncă”, a transmis vicepremierul Daniel Suciu, sâmbătă dimineața.
Recalcularea pensiilor a început la 1 octombrie, procesul fiind estimat că va dura circa un an, majorările urmând însă să fie aplicate încă de la data începerii recalculării, chiar dacă pensionarii primesc deciziile abia în acest an.
La 1 octombrie, fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că, în urma recalculării din oficiu a aproximativ 100.000 de pensii, acestea vor creşte, în medie, cu o treime.
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) anunţa că recalcularea pensiilor va dura până la data de 30 septembrie 2019, şi vizează două categorii de persoane:
– cele care vor solicita deschiderea drepturilor de pensii începând cu luna august 2018, atât din punct de vedere al reducerii vârstei standard de pensionare, cât şi din punct de vedere al stagiului complet de cotizare care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual;
– anumite categorii de pensionari cu drepturi în plată, care vor beneficia de recalcularea acestor drepturi prin utilizarea – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel utilizat iniţial.
Potrivit CNPP, sunt avute în vedere:
I. persoanele care au realizat un număr determinat de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă (anterior datei de 01.04.2001) şi în condiţii speciale de muncă, pentru care vârsta standard de pensionare se reduce cu 1 până la 12 ani, în funcţie de numărul de ani de stagiu de cotizare realizaţi în aceste condiţii, sub rezerva realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de legea nr. 263/2010;
II. anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiţii speciale de muncă şi care beneficiază de o reducere mai mare de 12 ani a vârstei standard de pensionare, precum şi de un cuantum majorat al pensiei prin utilizarea – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general; sub rezerva realizării unui anumit număr de ani lucraţi în aceste locuri de muncă;
III. pensionari care au beneficiat de majorarea prevăzută la art.169`1 şi care – până la data de 31.12.2015 – au avut drepturi stabilite sau recalculate prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, datorită unor reglementări cu caracter special sau a dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti;
IV. pensionari cu drepturi deschise între data de 01.01.2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi şi care au desfăşurat un număr determinat de ani în condiţiile speciale prevăzute la art. 30 alin.1, lit. d). e) şi f) din Legea nr.263/2010.