În atenția experților și atașaților de mediu a Comisiei Europene
Vizitarea României în timpul președinției românești a Consiliului Uniunii Europene
În primul rând, Partidul Verzilor din România dorește tuturor funcționarilor din domeniul protecției mediului o primire călduroasă în România. După cum am fost informați despre pregătirile autorităților române, mai ales cu privire la bugetele alocate, suntem siguri că oaspeții importanți vor avea un sejur informal excelent, de data aceasta în Bistrița și în zonele turistice frumoase din jur. Locurile au fost selectate cu grijă și au fost curățate cu atenție pentru a impresiona vizitatorii cu privire la performanțele autorităților în materie de mediu.
Cu regret trebuie să spunem autorităților române că organizând în acest fel vizita, scopul cunoașterii problemelor reale de mediu, cu care se confruntă cetățenii români în viața cotidiană, nu va fi atins. Din păcate, acest lucru ne aduce aminte despre perioada anterioară anului 1989, când vizita liderilor era aranjată mult în avans, curățând totul și prezentând cele mai frumoase locuri din țară, în funcție de agenda vizitatorilor. Toți aveau un singur scop, și anume să-i mulțumească pe liderii comuniști! Chiar și statisticile au fost falsificate de cele mai multe ori, cifrele prezentate au fost ridicol de fictive și faptele științifice au fost de multe ori total ignorate!
Speram că aceste vremuri au dispărut, dar se pare că nu este cazul!
Cu privire la vizitele oficiale a UE în timpul Președinției României a CE, lipsesc informațiile transparente despre activitățile și scopurile oficialilor UE. Participarea publicului nu a fost încurajată. Nu au fost invitați / acceptați reprezentanți ai ONG-urilor importante, specialiști în diferite domenii ale mediului, inclusiv pe schimbări climatice.
Pentru a corecta acest lucru, Partidul Verde România prezintă pe scurt situația generală pe această temă:
- Este deja cunoscut faptul că pădurile sunt reduse în mod dramatic, fapt observat nu numai de către verzii români și ONG-urile locale, ci și de colegii noștri din Partidul Verde European, de exemplu de la Verzii Austrieci, care au vizitat anul trecut zonele distruse.
2. În ciuda statisticilor și datelor prezentate de agențiile guvernamentale de mediu, care arată progrese, calitatea aerului este afectată dramatic, mai ales în orașele mari.Emisiile de CO2 datorate transportului greu, mașinile de mâna a doua cu efect de poluare ridicat sunt în continuă creștere. Este bine cunoscut faptul că anul trecut, CE a completat un proces la Curtea Europeană de Justiție împotriva României, din cauza faptului că autoritățile române nu au implementat corect măsurile reale de reducere a poluării. Numai la nivelul anului 2015, datele medicale indică faptul că peste 25 000 de persoane au decedat prematur din cauza poluării aerului (particulele PM 10 prezente în aer au un efect letal).
3. În domeniul gestionării deșeurilor, în ciuda numărului consistent al fondurilor UE obținute, „construcțiile” care rezultă din așa-numitele „Centre de gestionare integrată a deșeurilor” sunt, de fapt, contaminanți ai apei, aerului și solului, care prezintă un risc consistent de poluare.
4. Având în vedere legislația de mediu foarte permisivă (referindu-ne și la emisiile de CO2), combinată cu lipsa transparenței autorităților române și a încălcărilor flagrante ale Convenției de la Aarhus, ratificată și de România ca Legea 86/2000, investitorii străini, cum ar fi Kronospan Sebeș și recent Clariant Producs SRL la Podari, județul Dolj, în sudul României, dezvoltă sau încearcă să forțeze acordul de mediu pentru proiecte foarte poluante, având consecințe dramatice asupra sănătății populației și prezentând un impact negativ asupra mediului și a biosistemelor aferente.
5. Datorită unui nivel crescut de radioactivitate determinat de vechiul NPP Kozlodui (centrala termonucleară), situat la granița sudică a României, 23 localități precum Dăbuleni, Bechet, Calafat, Caracal, Valea Stanciului etc., inclusiv orașul Craiova (300 000 de persoane) sunt poluate agresiv, impactul asupra populației fiind unul catastrofal. Statisticile medicale recente în domeniul oncologiei pediatrice arată o creștere dramatică a numărului de copii (vârste cuprinse între 0-18 ani) diagnosticați cu diferite tipuri de cancer, inclusiv tiroidă și piele (asociate în mod clar cu efectele radioactivității!).
Extinderea duratei de viață a reactoarelor 5 și 6 la NPP Kozlodui a fost decisă în mod unilateral de Bulgaria, fără consultarea publicului din zonele afectate, conform convențiilor Aarhus și ESPOO.
6. Lipsa transparenței și a riscului de poluare radioactivă a fluviului Dunărea, asociată cu dezbateri publice, referitoare la depozitul de deșeuri radioactive (350 mii tone), planificată a fi construită la numai 4 km de fluviul Dunărea, a fost semnalată autorităților de către reprezentanții români și bulgari ai ONG-urilor precum și de către partidele verzi din România și Bulgaria. La 23 noiembrie 2018, la Berlin, EGP a adoptat o rezoluție propusă de Verzii români pentru „eliminarea treptată a energiei nucleare în Bulgaria”, așa cum a fost solicitată, de asemenea, de diferite țări din Europa de Vest pentru o „fază nucleară în Belgia” ( Anvers mai 2018).
Acestea sunt doar câteva probleme pe care România și românii le întâmpină în ceea ce privește mediul. Sperăm că, cu ajutorul și implicarea reală din partea instituțiilor europene, autoritățile române vor fi obligate să respecte dreptul constituțional al cetățenilor săi pentru o viață sănătoasă într-un mediu curat.
Schimbările climatice sunt un fapt și în România. În ultimii ani, datorită poluării, emisiilor de CO2, despăduririi intense, România se confruntă cu o creștere a temperaturii aerului și a secetei asociate și a deșertificării în toate zonele, dar în special în România de Sud.
Adi – Maria SIMOIU, Președinte Partidul Verde România
Cristian ȚETCU, Primvicepreședinte Partidul Verde România
Silviu DUMITRU, Secretar general Partidul Verde România
O intrebare pt. administratia romaneasca . Ati dat si un jinars ca lumea batar ?