Daniel Suciu a semnat ordinul de alocare bani europeni pe microîntreprinderi: 200.000 de euro/proiect, bani nerambursabili! Surpriză: zona Nord-Vest NU e pe listă!

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a publicat ordinul de aprobare și ghidul specific pentru obținerea finanțărilor nerambursabile în cadrul POR, obiectivul specific 2.1.A – microîntreprinderi. În acest progra de re-alocare, supriză: zona Nord – Vest NU e pe listă, deși reprezintă un important pol de dezvoltare a țării. Autoritățile de implementare a fondurilor europene au demonstrat că că dețin capacitate de absorție iar până acum, pe aceeași axă au reușit să tragă 100% din fondurile puse la dispoziție.

 

Ce se finanțează?

– lucrări de construire/ extindere/ modernizare a spaţiilor de producţie/prestare de servicii ale microîntreprinderilor, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI);

– achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe;

– achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare

– achiziția de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare

– investiții în realizarea de instrumente de comercializare on-line a serviciilor/ produselor proprii ale solicitantului. Aceste instrumente au ca scop crearea unui magazin virtual (e-shop).

Se pot obține 200.000 de euro/proiect, bani nerambursabili! Județul Bistrița – Năsăud NU e pe listă!

În cadrul apelului pot fi depuse proiecte de către microîntreprinderile existente în Regiunile Nord – Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Vest și Centru. Fiecare solicitant poate obține până la 200.000 euro, contribuția fondurilor nerambursabile fiind de 90% din valoarea proiectului.

Proiectele se depun în perioada 8 iulie 2019 – 8 noiembrie 2019.

Programul Operaţional Regional are alocări regionale iar după toate realocările de fonduri de la alte axe prioritare către axa prioritara 2 efectuate în anul 2017 şi 2018, situaţia regională arăta astfel:

Zonele Nord Vest și Sud Muntenia au fost excluse de la finanțare!

Axa europeană 2.1 a stârnit interes din partea investitorilor și sumele alocate în 2017 și 2018 s-au epuizat rapid, în zona Nord Vest (s-au atras 49 de MILIOANE de euro) iar în Sud Muntenia (s-au atras 44.5 milioane de euro), cu un grad de abosrție de 100%…

Cu toate astea, zonele care nu au atras bani și au demonstrat că NU au capacitatea de atragere de fonduri au primit în continuare fonduri europene.

Ce spune Agenția de Dezvoltare Nord – Vest

” De când a fost publicat Ordinul de Ministru au început să sune telefoanele. Suntem contactați de beneficiari și nu știm ce să le răspundem…. pentru că zona Nord Vest NU a fost inclusă pe listă. Până acum am reușit să atragem 100% din fondurile puse la dispoziție pe axa prioritară 2, care a stârnit interes din partea multor investitori și ne așteptam la realocări. De la București NU ni s-a transmis nimic în acest sens ” – susțin reprezentanții ADR Nord – Vest.

Alocarea financiară este de 77,44 milioane euro. Cei mai mulți bani sunt alocați pentru Regiunea Nord-Est (26,26 mil euro), Centru (14,47 mil euro), Sud-Vest Oltenia (13,03 mil euro),Sud-Est (12,91 mil euro) și Vest (10,77 mil euro).

Zona Nord Vest : Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare, Salaj. – 0 bani

Zona Nord Est :Iași,  Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani Suceava.

Zona Centru: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Zona Vest: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş.

Zona Sud Muntenia: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. – nu primeste finanțare.

Zona Sud Vest: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea.

Zona Sud Est : Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea.

România atrage doar 20% din banii europeni!

Pe axa 2.1 A s-au pus la dispoziție 77.4 milioane de euro, bani care vor putea fi atrași de investitorii zonelor respective. Modalitățile de alocare a banilor europeni sunt realizate de instituțiile guvernamentale. Eurocomisarul Corina Crețu a declarat la Bistrița că ghidurile solicitantului și alocarea de fonduri europene sunt îngreunate de autoritățile centrale. Tocmai din acest motiv, România are un grad de absorție a fondurilor europene de numai 20%…

 

 

error: Content is protected !!