Statisticile și rapoartele de mediu naționale și europene cu privire la situația în care se află mediul natural și biodiversitatea din România în general și din Bistrița-Năsăud în particular, sunt alarmante.
Poluarea și distrugerea fără precedent a resurselor de apă și a habitatelor aferente, începând cu zonele montane, a adus bistrițenii în ultimii treizeci de ani la disperare. Contaminarea izvoarelor (inclusiv a celor de ape minerale), deversările de substanțe chimice și ape menajere netratate în râurile și lacurile noastre, exploatarea sălbatică a resurselor minerale din albiile minore și majore pe toate cursurile de ape publice indiferent dacă sunt în zone protejate de lege, distrugerea iremediabilă a râurilor și a faunei/ihtiofaunei locale de către microhidrocentrale (MHC) prin devierea, blocarea și introducerea râurilor pe țevi, regularizările nejustificate a râurilor și transformarea acestora în canale de scurgere periculoase pentru comunitățile locale, sunt doar câteva dintre crimele de mediu semnalate permanent.
Dispariția unor suprafețe impresionante de pădure, nu doar din pădurile private ci și din cele ale statului, fie ele parcuri naționale sau sit-uri Natura 2000, prin defrișări nemiloase și furturi care au depășit chiar și previziunile mafiei lemnului au oripilat nu doar bistrițenii, ci o lume întreagă. Cu doi miniștrii ai apelor și pădurilor din Bistrița-Năsăud, pădurile noastre dispar iar speranța noastră și a familiilor noastre la o viață mai bună și mai sănătoasă ia drumul spitalelor de oncologie.
Zonele rurale și urbane ale județului se prezintă execrabil din punct de vedere a mediului și a calității vieții locuitorilor lor. Promovând o politică distructivă de deșertificare a spațiilor publice, de sluțire și kitschizare a moștenirilor valoroase de mediu lăsate de predecesorii noștri, de izolare a cetățeanului între patru pereți, copleșit de griji și boli cei care apasă butoanele puterii ne condamnă la dispariție.
Cu minciuna, dezinformarea și incompetența la rang de artă, cu o atitudine iresponsabilă față de problemele reale de mediu ale locuitorilor acestui județ o bună parte dintre politicienii și oficialii momentului ne transmit disprețul lor din jilțurile în care s-au înșurubat.
Rămâne totuși o întrebare dureroasă: Cine își asumă responsabilitatea?
Cine își asumă distrugerea și haosul din viața noastră? Cine își asumă moartea din spitalele de oncologie? Cine își asumă riscurile la care vor fi supuse generațiile viitoare? Cine își asumă lipsa de viziune și autosuficiența?
Și mai ales, cum?
Partidul Verde – biroul de presă
Coaliția pentru Biodiversitate – Grup de Inițiativă Locală
Bistrița Civică – Asociație