Camera Deputaților a adoptat astăzi o NOUĂ lege a apiculturii! Practic, au fost aduse importante modificări la Legea apiculturii nr. 383/2013, modificări prin care sunt protejați producătorii autohtoni în sensul prevenirii comerțului cu miere și produse apicole falsificate.
”Este o lege bună, care în primul rând protejează rasa autohtonă, Apis Melifera Carpatica, o lege care rupe dependența de a importa mătci și material genetic din afara României. De asemenea, prin etichetare sunt protejați apicultorii români, mierea românească poate fi identificată, la fel produsele apicole”. – a declarat Ionuț Simionca de la Tribuna Parlamentului.
Principalele modificari la Legea Apiculturii!
Art. 171. – (1) Producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine.
(2) Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă, țara sau țările de origine, după caz. 4
(3) Este interzisă inscripționarea pe etichetă a sintagmei «Produs Românesc» dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua națională a produselor agroalimentare românești.
„(21 ) Produsele falsificate sau substituite mierii se vor confisca şi se vor distruge pe cheltuiala comerciantului, procesatorului sau a producătorului, după caz.”
Legea va proteja Albina Carpatica, specie autohtonă!
Art. 172 . – (1) Medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care producătorii şi procesatorii realizează procesarea mierii şi să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator, în baza planului de control al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, și în cazul reclamaţiilor cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă şi de calitate ai acestor produse. (2) În vederea realizării activităților prevăzute la alin. (1) Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va asigura condițiile și dotarea cu laboratoare specifice inclusiv la nivel regional sau pentru fiecare direcție județeană.”
Programul național de ameliorare are la bază ameliorarea rasei autohtone Apis Mellifera Carpatica, prin îmbunătățirea performanțelor acestei populații în conformitate cu legislația națională și cu programul național cadru de ameliorare a albinelor.
Pentru realizarea protectiei materialului biologic apicol autohton, prin programele nationale de sprijinire si dezvoltarea apiculturii se vor finanta proiectele si masurile in care se utilizeaza material genetic apicol autohton.
Ce amenzi se vor aplica!
Confor modificărilor vor fi aplicate amenzi
- de la 1.000 lei la 2000 lei in cazul vanzarii materialului biologic apicol neautorizat.
- amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru introducerea pe teritoriul Romaniei de material biologic apicol fara autorizatie,
- amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru producatorii, procesatorii si comerciantii care comercializeaza cu buna stiinta miere de albine cu adaosuri de zaharuri exogene sau alte substante interzise, prin nerespectarea dispozitiilor prevazute in lege si, dupa caz, suspendarea pe timp de 12 luni a documentului de autorizare/inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in conformitate cu legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in vigoare.
Au votat in favoarea proiectului 304 de deputati, iar trei s-au abtinut!
„Tot timpul am sprijinit producătorii locali și produsele românești. Astăzi am votat în Parlament legea apiculturii, o lege care protejează rasele locale și care vine în sprijinul apicultorilor români și a procesatorilor de miere și produse apicole. În continuare o sa fiu alături de fermierii, de producătorii romani, îi voi susține prin munca mea în forul legislativ pentru a deveni competitivi pe piața națiională și europeană!” – a transmis Ionuț Simionca.
România exportă 80% din producția de miere!
România exportă aproximativ 3.500 – 4.000 de tone pe an. Fără sprijin în procesul de desfacere, România exportă 80% din producția de miere care ajunge pe piețele externe. În același timp, România importă miere de calitate îndoielnică, vândută prin rețelele de magazine: Lidl, Kufland, Carrefour etc.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa.
CLICK să vedeți principalele modificări la LEGEA apiculturii!
Citiți și: