Un bărbat din județul Mureș s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei, după ce a fost depistat de polițiștii bistrițeni în timp ce transporta cherestea fără a deține documente legale. Materialul lemnos a fost confiscat.
”La data de 5 aprilie, polițiștii l-au oprit pentru control, pe raza localității Brăteni, pe un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Hodac, județul Mureș, care conducea un autovehicul cu care transporta cherestea. La solicitarea polițiștilor, acesta nu a putut prezenta documente de proveniență pentru materialul lemnos, motiv pentru care a fost ridicat în vederea confiscării și a fost sancţionat contravenţional, conform Legii 171/2010, cu amendă în valoare de 2000 de lei”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.
Bărbatul nu era singur în autovehicul, ci însoțit de încă două persoane. Polițiștii au constatat că atât bărbatul de 33 de ani, cât și celelalte două persoane care se aflau în autovehicul nu au respectat măsurile de deplasare conform Ordonanțelor Militare și au fost sancționați contravențional, cu amenzi în valoare totală de 5.000 lei.
În ceea ce privește transportul de material lemnos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat că, potrivit Ordonanței Militare nr.7, Gărzile Forestiere au misiunea de a se asigura că pe căile rutiere nu se transportă lemn exploatat ilegal.
”Suntem permanent pe teren și trebuie să ne asigurăm că, pe perioada stării de urgență, legislația silvică este respectată și pe căile rutiere nu se transportă lemn exploatat ilegal. Potrivit Ordonanței Militare nr. 7, inspectorii Gărzilor Forestiere se vor alătura dispozitivelor de ordine publică și control rutier împreună cu echipajele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale care controlează respectarea măsurilor de combatere a răspândirii COVID-19 pe întreg teritoriul țării, în vederea desfășurării activităților specifice pe linie de control silvic și controlului legalității transporturilor de masă lemnoasă. Chiar dacă mulți și-au imaginat că în vremuri de criză epidemiologică vigilența statului poate fi ușor înșelată, instituțiile noastre de control sunt la datorie, desfășurând acțiuni de prevenție și control în fond forestier, la depozite, pe drumurile forestiere și pe drumurile publice!”, a spus Costel Alexe.