Compania Aquabis, principalul furnizor de apă şi servicii de canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud, face apel la locuitori să utilizeze rațional apa de la robinet și să nu o folosească pentru irigarea culturilor agricole, a gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie. În caz contrar, rezervele de apă în rezervoare ar putea fi diminuate, lucru care ar putea duce la situații neplăcute, precum furnizarea apei în baza unui program sau chiar întreruperea furnizării acestei resurse în anumite zone.
”Să prețuim fiecare picătură de apă! Suntem cu toții într-o perioadă destul de dificilă în care ne preocupăm foarte intens de igiena personală, pentru a ne păstra sănătatea. Resursele de apă sunt limitate și trebuie să avem cu toții mare grijă de fiecare picătură, pentru a beneficia în continuare, la orice oră din zi sau din noapte, de o apă sigură de la robinet. Echipele AQUABIS sunt la datorie și asigură un program normal de furnizare a apei potabile, către toți utilizatorii din aria de operare, cu excepția situațiilor nedorite în care ne confruntăm cu avarii la rețele de distribuție, pe care încercăm să le rezolvăm cu maximă operativitate”, se arată într-un comunicat al Aquabis.
Compania atrage atenția că irigarea culturilor agricole sau a grădinilor poate determina o creștere a consumului, lucru care ar putea duce la diminuarea rezervelor de apă în rezervoare.
”Din păcate, experienţa anilor anteriori ne arată că vara apar, din ce în ce mai des, perioade secetoase, iar mulți utilizatori casnici sunt tentați să utilizeze apa de la robinet pentru irigarea culturilor agricole, a gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie. Cu toate că AQUABIS dispune de capacități suficiente pentru producerea și înmagazinarea cantității de apă potabilă necesară consumului casnic și menajer, utilizarea apei pentru irigarea culturilor agricole sau a grădinilor poate determina o creștere a consumului căreia nu îi putem face față. Acest lucru poate duce la diminuarea rezervelor de apă în rezervoare, ceea ce înseamnă că am putea fi puși în neplăcuta situație de a furniza apă după program în anumite zone, sau chiar să întrerupem temporar apa potabilă pe parcusul zilei, până la refacerea rezervelor. Utilizarea apei în mod irațional afectează în special utilizatorii din zonele mai înalte sau pe cei aflați la capăt de rețea, care rămân fără apă sau primesc apă cu presiune scăzută în condiții de creștere a consumului”, mai precizează Aquabis.
În plus, compania reamintește că obligaţiile contractuale ale clienţilor prevăd că toţi utilizatorii, indiferent de forma de proprietate, au obligaţia de a asigura folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua publică de alimentare.
”Problemele legate de consumurile mari pot fi rezolvate mai ușor având înțelegere și sprijin din partea utilizatorilor noștri. Compania AQUABIS va face în continuare eforturi pentru a asigura un regim de furnizare a apei 24 de ore din 24, dar contează și pe sprijinul utilizatorilor în ceea ce privește utilizarea rațională a resurselor de apă”, încheie conducerea Aquabis.