Cu prilejul Floriilor, Serviciul Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale a prezentat, într-o postare pe o rețea de socializare, câteva informații despre importanța acestei sărbători și obiceiurile păstrate peste ani.
”Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele douăsprezece Sărbători Împărătești și amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim. Este sărbătorită în fiecare an cu o săptămână înainte de Paști și se mai numește Duminica Stâlpilor, a Vlăstarilor, transmite Serviciul Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale.
În ziua de Florii este obiceiul de a se duce la biserică ramuri verzi de salcie, pe care preotul le sfințește la utrenie, printr-o rugăciune specială și le împarte la credincioși. Ele înseamnă „biruința lui Hristos asupra morții”. Ramurile de salcie, sfințite în duminica Floriilor și puse la icoană, au diverse întrebuințări, ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa și pe cei ai casei, pentru alungarea furtunii și a grindinei.
Cum este vremea de Florii, așa va fi și în ziua de Paști. Pentru ziua de Florii, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, de mărimi variate, după vârsta fiecăruia. În ziua de Florii oamenii au voie sa mănânce pește. În această zi nu se lucrează. Singura activitate îngăduită este scoaterea hainelor în curte, la aerisit.
Ziua aceasta se mai numește „a Florilor”, pentru că din această zi toți pomii și toate florile încep a înmuguri și înflori. Sâmbăta dinainte de Florii este dedicată morților. În cimitire preoții fac rugăciuni pentru morți, sfințesc și ramuri de salcie, care apoi se pun pe morminte!”, a transmis Serviciul Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale.
Credincioşii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori.
La nivel național, aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în ziua de Florii. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, este vorba despre 610.693 de bărbaţi şi peste 1.790.000 de femei. Cel mai întâlnit prenume masculin este Florin – 344.496 de persoane, urmat de Viorel – 134.653. La femei, cel mai întâlnit prenume este Florentina – 134.544 de persoane, urmat de Viorica – 129.581.
Odată cu ziua de Florii începe și ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.