Primăria Bistrița va amenaja un sens giratoriu la intersecția drumului de centură cu strada Soarelui (drumul ce merge spre Sigmir). Pentru a putea demara execuția lucrărilor, administrația locală a comandat un studiu de fezabilitate.
Întocmirea unei documentații tehnico-economice cuprinde:- studiu de fezabilitate(SF),Proiect Tehnic (PT), Detalii de Executie (DE),documentatii pentru obtinere acorduri,avize si autorizatii aferente obiectivului de investitii, asistență tehnică din partea proiectantului pe toată durata de execuție a lucrărilor la proiectul- ”Sens giratoriu la intersecția străzilor Calea Clujului şi Soarelui”.
Contractul a fost atribuit unei firme din Bistrița, care va întocmi documentațiile cu 50.000 de lei, cam cât costă execuția propriu-zisă a giratoriului!
Proiectul de întocmire studiu de fezabilitate , proiect tehnic, detalii de executie, avize pentru- ”Sens giratoriu la intersecția străzilor Calea Clujului şi Soarelui” a fost câștigat de S.C. GENERAL PROEX S.R.L, singura firmă care a ofertat și a câștigat contractul, cu 50.400 de lei, cu doar 20 de lei peste valoarea maximă estimată.
Se vor avea în vedere la proiectarea sensului giratoriu următoarele aspecte:
– Sensul giratoriu va avea două benzi pe sens atât pe cele două ramuri ale străzii Calea Clujului cât şi pe ramura străzii Soarelui pe porţiunile de preselecţie.
– Insula centrală va avea diametrul suficient de mare pentru a permite încadrarea în sens a autovehiculelor de mare tonaj şi a celor agabaritice pentru a nu exista riscul lovirii şi degradării insulei centrale .
– Insula centrală va avea un inel ( zonă ) de siguranţă delimitată cu borduri mici înspre partea carosabilă şi cu borduri mari înspre partea centrală cu strat de pământ şi vegetaţie de talie joasă, astfel încât înălţimea totală să nu afecteze vizibilitatea în sens.
– Se va analiza posibilitatea realizării unor insule de separaţie bordurate şi cu strat de pământ şi vegetaţie de talie joasă sau numai din marcaje rutiere.
– Sensul giratoriu va fi semnalizat şi marcat în conformitate cu standardele în vigoare.
– În mijlocul insulei centrale se va amplasa un stâlp metalic cu trei console şi lămpi cu LED-uri branşate la sistemul de iluminat public şi suficient de puternice pentru a asigura o bună iluminare a sensului giratoriu pe timpul nopţii.
Un sens giratoriu asemănător se află la aproximativ 1 kilometru distanță, la intersecția drumului de centură cu strada Sigmirului.
După finalizarea studiului de fezabilitate, urmează execuția propriu-zisă a sensului gratoriu. La nivelul Primăriei Bistrița incredibil cum se sifonează banii publici, respectând procedurile administrative. Execuția propriu-zisă a unui sens giratoriu NU poate depăși 10.000 de euro, dar partea de documentație costă cât partea de execuție: 50.000 de lei.
De sensul de la capela s-a uitat? Acolo e nevoie de un sens de vreo 10 ani si tot intarzie sa apara
Sa le fie rusine