În ultimii 4 ani, la nivelul Primăriei Bistrița s-au înființat mai multe comisii cu rol consultativ și s-a propus un regulament special pe urbanism, care urma să intre în dezbaterea Consiliului Local. Practic, s-a încercat reglementarea blocurilor de 2 etaje, construite între case, pe parcele mici!
În mandatul lui Ioan Turc, Primăria Bistrița a încercat reglementarea blocurilor mici , de 2 etaje!
Ioan Turc a-nceput în FORȚĂ, dar s-a înmuiat pe parcurs! Bistrița avea pe țeavă un proiect MORTAL pe blocuri mici!
Chiar dacă regulamentul NU s-a mai implementat, construcția blocurilor mici s-a realizat pe baza unor PUZ-uri. Acest aspect i-a nemulțumit pe afaceriștii locali, care sunt preocupați de un singur aspect: cât mai multe etaje și apartamente.

Propuneri de reglementare la blocuri mici, în mandatul lui Turc! PUZ, obligatoriu, parcele de minim 7 ari, fără etaje retrase, 2 locuri de parcare/apartament
Planul Urbanistic General are caracter general, dar anumite aspecte pot fi reglementate ulterior, în funcție de specificul zonei, prin Regulamente de Urbanism aprobate de Consiliul Local.
– realizarea unui plan urbanistic zonal pentru fiecare locuință colectivă mică. Până atunci, dacă parcela de teren e situată în zona L2, autorizația de construire se putea elibera imediat, fără PUZ.
– întocmirea PUZ-ul se va putea realiza după avizarea documentației de către 1 comisie tehnică de specialitate și de către 1 comisie de urbanism, formată din consilieri locali.
– numărul de apartamente/imobil. Se dorește limitarea nr. de apartamente. Maxim 6 apartamente/bloc.
– numărul de apartamente, în funcție de suprafața terenului:
- – 700 mp – 3 apartamente
- -1.000 mp – 4 apartamente
- -1.500 mp – 5 apartamente
- -2.000 mp – 6 apartamente.
Numărul maxim de niveluri
- Subsol/demisol + P + 2 etaje (se elimină posibilitatea realizării spațiilor tehnice pe acoperiș, care de fapt erau apartamente )
- Subsol/demisol + P +M, cu condiția ca mansarda să fie realizată pe un singur nivel și fără a depăș 4.5 metri, înălțime.
- regimul maxim de înălțime a blocului: 9 metri.
- 1 loc de parcare/apartament cu maxim 80 mp
- 2 locuri de parcare/apartament cu peste 80 mp.
- drum de 4 metri lățime pt accesul la locurile de parcare.
- rastel cu locuri de parcare pentru biciclete.
- în situația în care drumul de acces spre parcelă este mai mic de 9 metri lățime, se vor autoriza doar blocuri cu maxim 3 apartamente.
De menționat că acest regulament a rămas la stadiul de proiect, însă construcția blocuilor de mici dimensiuni a fost reglementată, în sensul solicitării de realizare PUZ pe fiecare bloc de 2 etaje.
Administrația Ioan Turc a tergiversat implementarea acestui regulament restrictiv, iar Lazany îl desființează din START!


Propunerile la blocurilor cu 2 etaje sunt ANULATE! Lazany dă LIBER la blocuri mici! Se construiește pe repede-înainte: pe 2.5 ari, fără PUZ-uri, și cu 2 etaje în plus!
În mandatelele lui Crețu, investitorii imobiliari au ridicat clădiri de mari-dimensiuni pe parcele relativ mici de 4-5 ari situate în zone aglomerate. Acest lucru a continuat și în mandatul lui Turc, însă cu anumite restricții, cum ar fi întocmirea de PUZ-uri!
Lazany schimbă tot și autorizează blocuri fără PUZ, pe 2.5 ari!
Acum, primarul Gabriel Lazany propune noi modificări care ar permite blocuri de 2 etaje pe parcele de 2.5 ari. De asemenea, numărul de apartamente/imobil NU mai este reglementat și un dezvoltator ar putea construi 50 de apartamente/2 etaje!

P + 2 devine de fapt P + 4!
Un alt aspect la care umblă noua administrație este cel legat de etajele retrase! Locuințele colective mici vor putea avea 2 etaje în plus, “pot fi adăugate suplimentar unul sau două niveluri în funcție de volumetria caracteristică străzii Cu condiția retragerii acestora în limitele unui arc de cerc cu rază de 4 m continua cu tangenta sa până la 45°”. De menționat că acest aspect a fost INTERZIS prin regulamentul impus de Turc.

Până la viitorul PUG, Lazany face favoruri șmecherilor cu parcele mici, care doresc blocuri de P + 2 ( + 2 etaje RETRASE)
Toate aceste modificări avantajează clar dezvoltatorii imobiliari care aplică PUG-ul expirat de-acum 12 ani! Între timp, orașul a suferit modificări majore pe anumite zone, traficul s-a aglomerat vizibil, dar cu toata astea, șmecherii din imobiliare au culoar liber la construit.

În acest context, realizarea de Planuri Urbanistice Zonale sau Planuri Urbanistice de Detaliu ar reglementa anumite aspecte, cum ar fi: căile de acces, parcările subterane, regimul de înălțime, nr. de apartamente, retragerile față de vecinătăți etc.
Ce prevede modificarea propusă!
Prin proiectul de hotărâre locuința colectivă mică din zona L2 se va interpreta ca și locuință semi colectivă.
Șmecheria e simplă: se elimină OBLIGATIVITATEA realizării de PUZ-uri și PUD-uri, iar autorizațiile de construire în L2 se vor emite DIRECT de Serviciul Urbanism, fără interferența Consiliului Local.
ART.1. Se interpreteaza notiunea de locuinta colectivă mică din Regulamentul local de urbanism aferent Planului Urbanistic General al municipiului Bistrita, zona functionala L2 in sensul prevazut de Normele de proiectare NP057-02 -Normativ privind protectia cladirilor de locuinte, respectiv locuinta semicolectiva.
Art.3. Prezenta hotarare intra în vigoare incepand cu data de 01.03.2025 si se aplica in mod exclusiv cererilor depuse pentru eliberarea unor certificate de urbanism dupa aceasta data.
Puteri SPORITE pentru urbaniștii din Primăria Bistrița!

Lipsa unei reglementări CLARE a realizării blocurilor cu 2 etaje în L2, conferă puteri absolute urbaniștilor din Primăria Bistrița, care după bunul-plac vor interpreta noțiunile generale din PUG! Miza este mare, deoarece funcționarii
– vor putea cere (sau nu) PUZ-uri,
– aproba (sau nu) etaje în plus .
Lazany are mână-liberă, la BLAT cu PNL-iștii care au conceput regulamentele RESTRICTIVE în mandatul lui Turc!
Bistrița funcționează cu un PUG EXPIRAT, de 12 ani vechime, care a suferit 2 prelungiri până acum. Viitorul PUG al Bistriței se află în lucru, în sensul că s-a câștigat licitația, dar procedurile de întocmire sunt anevoioase și aprobarea propriu-zisă durează 3-5 ani.

După blatul cu PNL-iștii din Consiliul Local, Lazany se impune pe urbanism și NU are opoziție pe nicio inițiativă! Practic, va conduce discreționar în urmatorii 4 ani, cu o majoritate ultra-confortabilă în Consiliul Local!
Urbanismul local este un element-cheie în actualul mandat iar echipa lui Lazany a sesizat imediat acest aspect!
Tocmai de aceea creează un cadru ideal pentru afaceriștii din imobiliare, puși pe căpătuială într-un oraș sufocat de trafic și fără parcări!
Citiți și:
Nu e voie fără PUZ sa schimbi regimul de inaltime al zonei! Iar la PUZ ai nevoie obligatoriu de acordul vecinilor! Asa ca vigilență maximă toți cei care nu vreți să vă călărească dezvoltatorii imobiliari tuciurii de 2 lei facuti la apelul bocancilor oameni de afaceri care au început acuma sa facă blocuri pe toate dealurile printre case unifamiliale!