E haos în urbanismul local! Blocurile mici, de 2 etaje se strecoară în zonele de case. Primăria Bistrița refuză să reglementeze odată această scăpare intenționată!

Serviciul Urbanism din Primăria Bistrița a scăpat de sub control situația locuințelor colective și în municipiu NU mai există zone de case. Regimul de înălțime din anumite zone reglementate anterior prin Planul Urbanistic General se modifică ușor, prin PUZ-uri și PUD-uri ulterioare. Au fost cazuri când o zonă întreagă și-a schimbat funcțiunea, pentru a se putea construi blocuri între case sau modifica regimul de înălțime al zonei.

Ziar de Bistrița a făcut o analiză cu situația locuințelor colective mici, pentru care NU există restricții și care apar în zonele de case!

Blocuri de 2 etaje în zonele de case!

Blocurile de 2 etaje sunt considerate construcții colective mici, dar modifică radical aspectul unor zone. În zona Lac s-au construit mai multe blocuri de 2 etaje, în vecinătatea unor case. Nu există locuri de parcare la subsol și din punct de vedere estetic, clădirile masive NU se încadrează în peisaj.

Blocuri NOI pe strada primarului!

La fel este și pe strada Moșilor, strada unde stă primarul: au apărut 2 blocuri masive, de 2 etaje + mansardă , care modifică estetic și vizual întreaga parcelă.

BLOCURI în zone istorice: pe Toamnei și în Piața Mică! 

Astfel de blocuri de mici dimensiuni sunt strecurate inclusiv  în zona istorică: pe strada Toamnei s-a autorizat construcția unui bloc de 2 etaje, dar autorizația solicitată de Gavrilaș Traian NU a fost semnată de secretarul municipiului și în consecință NU este valabilă. Deocamdată!

În Piața Mică se construiește un bloc de 2 etaje, pe o parcelă liberă, situată între case, pe o parcelă relativ-îngustă. Este zonă istorică, dar cu toate astea s-a aprobat construcția unui imobil cu parter + 1 etaj plus mansardă (care de fapt e un etaj retras). La parter va funcționa un spațiu comercial.

Blocuri pe malul râului! 

BLOC de LUX în Parcul Municipal. Proiectul prevede construirea unei noi unităţi de locuințe colectivă în regim de înălțime S+P+2E, având suprafaţa totală a amplasamentului : 1.840 m2, cu acces din strada Parcului și panoramă spre Dealul Codrișor. În privința acestui proiect, cel mai probabil se va ajunge în instanță, deoarece secretarul mnicipiului Floarea Gaftone face parte din trupa conservatoare, care NU acceptă un bloc în Parcul Municipal și refuză să semneze autorizația de construcție.

Per ansamblu, șmecheriile sunt legale, deoarece : legile din urbanismul local sunt extrem de permisive și NU se doresc reglementări definitive în acest sens. Prin Hotărâri de Consiliu Local și regulamente locale de urbanism s-ar putea crea un cadru CLAR și egal pentru toți investitorii.

Fără o intervenție urgentă în acest sens, unii investitori imobiliari continuă să sfideze pur și simplu opinia publică și produc indignarea cetățenilor prin construcții masive, inestetice care NU se încadrează în mediul ambiental. Cu o legislație învechită, Bistrița va continua să se dezvoltă haotic și astfel apar blocuri între case, construcții moderniste în zone istorice, parcele cu regim de înălțime ridicat în vecinătatea unor case pe parter sau zone unde regimul de înălțime se dublează prin PUZ-uri realizate ulterior, cum este și cazul cartierului Metropolis ce va fi ridicat pe strada Libertății!

Planul Urbanistic General al Bistriței s-a realizat în 2013 și în documentația respectivă s-au trasat direcțiile de dezvoltare a muncipiului: zonele istorice, zonele cu potențial, reglementările urbanistice, regimurile de înălțime etc. Acest PUG este frecvent încălcat prin realizarea de Planuri Urbanistice Zonale prin care sunt modificate aspecte vitale care țin de anumite zone. Astfel, se modifică regimul de înălțime, sunt schimbate funcțiunile pentru anumite zone care devin zone de interes local și astfel pot apărea blocuri între case.

Etaje-n PLUS, ca la BALAMUC!

Unii investitori, cu e cazul și celor de la Matropois vor să fie mai șmecheri decât le permite legea și să ridice 10 etaje într-o zonă unde toate blocurile noi au 4 etaje! Nu au căzut de acord cu Primăria Bistrița și într-un final vor face blocuri cu 6 etaje + etaj retras! Toate aceste manevre sunt realizate cu girul urbaniștilor din Primăria Bistrița, care permit modificarea Planului Urbanistic General cu un Plan Urbanistic Zonal, șmecherie clasică în astfel de cazuri!

Zone modificate din pix, ca să fie treaba-bună!

Este de notorietate cazul Bisericii de pe Valea Ghinzii, care a fost construită la câțiva metri de o casă de locuit, după ce majoritatea consilierilor locali au votat schimbarea încadrării inițiale, în zonă cu funcțiuni mixte.

Pe Dealul Ghinzii se construiește un cartier de BLOCURI. Pentru obținere autorizațiilor de construcție, regimul de înălțime a zonei va fi modificat de la case individuale cu regim maxim P + 2 etaje se ajunge la blocuri cu 6 niveluri: 2D + P + 2E + Etaj retras. Acest lucru este posibil cu girul Serviciului Urbanism și cu aprobarea consilierilor locali. La sediul Primăriei Bistrița este afișat un Plan Urbanistic Zonal prin care se solicită construcția de locuințe colective pe Valea Ghinzii.

Potrivit proiectului, Florin Vasile Ponoran cu domiciliul în București, propune ”schimbarea destinaţiei terenului aflat în intravilan din L2 în L3 şi construirea a șase imobile cu regim de înălţime P(D)+3E”. În acest sens, modificările din Planul Urbanistic General pot fi realizate doar cu acordul Serviciului Urbanism din Primăria Bistrița (subordonat direct primarului). Momentan, conform Planului Urbanistic General aprobat acum câțiva ani, strada Ghinzii are un regim de înălțime limitat la construcții cu 2 etaje!

Orașul se dezvoltă HAOTIC, cu semnătura celor din Primărie, care NU reglemntează aspecte ce țin de: regiul de înălțime, parcări!

Modul în care se dezvoltă orașul este unul haotic și NU conferă siguranță celor care doresc să-și construiască o casă într-o zonă rezidențială, cu restricții de înălțime. Asta deoarece Planul Urbanistic General este modificat sistematic și zonele de case sunt transformate în zone de blocuri, sub argumentul că orașul se dezvoltă.

Teoretic, Regulamentele de Urbanism sunt restrictive în ce privește înălțimea, modul în care sunt afectate vecinătățile, procentul de ocupare a terenului, locurile de parcare, etc dar cu toate astea, investitorii construiesc fără probleme! Asta deoarece regulamentele sunt modificate radical prin planuri zonale sau de detaliu.

Sub supravegherea primarului Crețu, Serviciul Urbanism face jocurile dezvoltatorilor imobiliari și deocamdată Primăria Bistrița NU impune restricții majore pe anumite zone, ba din contră, lasă portițe deschise ușor de speculat de arhitecți. Se preferă un cadru general, ușor de modificat prin diferite artificii și hârțogăreli, lucru care mutilează anumite zone rezidențiale ale orașului, transformate peste noapte în cartiere de blocuri.

Pe strada Șt. O Iosif, firma Consult Imobil a ridicat un bloc cu 4 etaje. În plus de asta, mai există un proiect de construcție a unui BLOC pe o parcelă momentan goală, aflată pe Șt.O Iosif colț cu Blv. Independenței.

Investitorii imobiliari reușesc să ridice clădiri de mari-dimensiuni pe parcele relativ mici de 4-5 ari situate în zone aglomerate. Construcția de locuințe-colective ar trebui restricționată, deoarece blocurile NU se încadrează în peisaj și modifică vizual aspectul unor zone unde preponderent sunt ridicate case.

Administrația Crețu sufocă orașul iar urbaniștii dorm de-amiază! Primăria Bistrița refuză să modifice regulamentele locale de urbanism și preferă o lege de-amu’s 20 de ani… ca afaceriștii să NU fie obligați să facă parcare la fiecare apartament!

Locurile de parcare reprezintă o problemă încă nereglementată de administrația locală, care impune un loc de parcare/100 de metri pătrați… detaliu care permite dezvoltatorilor să construiască apartamente la care să NU asigure loc de parcare.

HOTĂRÂRE nr.525 din 27 iunie 1996

pentru aprobarea Regulamentului general de urbanismea din 1996 prevede un loc de parcare/ la fiecare 100 mp.

5.11.2 – Pentru construcţii de locuinţe colective sau semicolective cu acces şi lot folosit în comun: Se va asigura minim 1(un) loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafaţa construită desfăşurată de maxim 100 mp;

Se vor asigura minim 2(două) locuri de parcare pentru fiecare apartament cu• suprafaţa construită desfăşurată mai mare de 100 mp. Este necesară suplimentarea cu minim 20% a totalului de locuri de parcare/garare• stabilite, pentru vizitatori.

Administrația Crețu care NU intervine decisiv pentru tranșarea definitivă a acestor portițe speculate la maxim care permit dezvoltatorilor imobiliari să construiască apartamente fără locuri de parcare, să îngrămădească blocuri în zone de case, să modifice coeficienții de spațiu verde, să ridice etaje-n plus… fiind interesați de câștigul imediat/metru pătrat.

PUG-ul care va veni, le va potopi pe toate?

Planul Urbanistic General al municipiului Bistrița va expira anul acesta, motiv pentru care administrația locală va concepe altul! În acest sens, greșelile trecutului ar trebui să dispară iar municipiul să aibă trasate linii clare de dezvoltare, pe zone, străzi, să se interzică anumte construcții de blocuri, de hale pe anumite loturi de teren, să se reglementeze regmul de înălțime, nr mini de locuri de parcare.

City-managerul George Avram (electrician, absolvent de studii superioare economice) și Monica Pop (inginer structurist de profesie) ar avea roluri determinante în realizarea unui PUG care să reglementeze aceste aspecte vitale care țin de estetica orașului medieval, cu potențial enorm pe mai multe domenii… oraș mutilat de administrația Crețu prin haosul din urbansim și prin lipsa de viziune în ce privește marile proiecte de infrastrurcutră și trafic.