Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat vineri, în prima ședință ordinară din acest an, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023. Potrivit președintelui instituției, Emil Radu Moldovan, peste 67% din buget va merge, anul acesta, către secțiunea de dezvoltare.
În timpul dezbaterii proiectului de hotărâre privind bugetul pe anul în curs, mai mulți consilieri județeni PNL au luat cuvântul și au făcut solicitări către administrația județeană.
Astfel, consilierul PNL Calo Viorica a precizat că, deși nu este pe deplin mulțumită de modul în care a fost întocmit bugetul pe acest an, a decis să voteze proiectul, dar a subliniat că va urmări cu mare atenție modul în care vor fi cheltuiți banii publici.
De asemenea, la rândul său, consilierul PNL Samuel Coman a punctat că și-ar dori ca administrația județeană să își îndrepte atenția și spre proiecte care prevăd realizarea unor parcuri industriale. Potrivit acestuia, în județele în care s-au realizat astfel de parcuri s-au creat și noi locuri de muncă și a crescut și bugetul.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a adăugat că astfel de investiții sunt bine venite și a menționat că angajații instituției pregătesc deja un proiect de acest fel.
”Sigur că un parc industrial este un lucru bun și bine venit, nu spun că nu. Eu nu mă opun niciunui proiect care poate dezvolta cât de puțin acest județ. (…) În momentul de față sunt făcute demersuri în acest sens împreună cu Primăria Șintereag. (…) Așteptăm să se finalizeze ghidurile și să putem accesa fonduri europene. Și noi facem demersurile necesare pentru o astfel de investiție. Poate că e prea puțin, poate că se putea mai bine, dar tot timpul e loc de mai bine. Eu nu sunt împotriva unor astfel de proiecte”, a precizat Emil Radu Moldovan.
De asemenea, consilierul Samuel Coman a mai cerut administrației județene să aibă în vedere și o restructurarea de personal.
”120 de posturi la Consiliul Județean este mult. Cu 80 de posturi vă descurcați foarte bine. La Centrul Județean pentru Cultură ar fi de ajuns jumătate din posturi și așa mai departe. Este de unde să se facă restructurări”, a spus Samuel Coman.
În replică, Emil Radu Moldovan a afirmat că restructurare în Consiliul Județean s-a făcut chiar anul trecut și a menționat că măsura aplicată în Bistrița-Năsăud este printre puținele care încă ”stau în picioare”, întrucât în alte județe angajații dați afară au fost repuși pe funcții în baza unor hotărâri ale instanțelor de judecată.
”Fiţi înţelegători cu un om în vârstă, care a făcut şi el ce a putut împreună cu dumneavoastră. Am și eu o vârstă, mă pensionez, am restructurat ce aveam de restructurat, eu mi-am luat toate urările de bine după restructurările de anul trecut, nu mai am nevoie de carne de Crăciun pentru următorul cincinal, mi-e plin frigiderul”, a mai spus, pe ton de glumă, Emil Radu Moldovan.
Un alt consilier județean PNL – Gheorghe Scuturici – s-a arătat dezamăgit de faptul că în bugetul pe acest an nu au fost cuprinse sume de bani pentru realizarea unei parcări în zona Colibița, precum și pentru amenajarea unei faleze.
Șeful administrației județene i-a răspuns și acestui consilier și i-a transmis că și astfel de investiții ar fi bine venite, dar a menționat că terenurile din zona Colibița au prețuri ”astronomice”.
”Ar fi ideal dacă am avea resursele să facem acest lucru. (…) Pe partea de faleză, s-au alocat niște bani importanți pentru realizarea documentațiilor și începerea lucrărilor. Era o soluție cred că de vreo 4 km din amonte în aval, pe stânga și pe dreapta, dar nu mai știu exact în ce stadiu e proiectul cu falezele. Pe aceleași considerente de sprijinire a turismului, am avut discuții cu cei de la ADR Nord-Vest să găsim o soluție de finanțare pentru cele 4 hectare de teren pe care le avem concesionate de la ABA Someș – Tisa în coada lacului, pentru a dezvolta acolo anumite facilități pentru tineri și pentru oamenii care nu au resurse financiare să stea în hoteluri sau în cabane. Problema pe care ați ridicat-o privind lipsa locurilor de parcare este una acută, dar în momentul de față prioritatea zero a noastră, şi asta este şi în buget, este partea de cofinanţare a proiectelor pe care le avem, în mod special pe reţeaua de drumuri judeţene TEN-T, pentru care am luat 105 milioane de euro pentru infrastructura de drumuri județene pe care trebuie să o închidem în decembrie 2023 și asta a fost rugămintea mea ca fiecare să înțeleagă că este vital să terminăm aceste proiecte în decembrie 2023. Nu ne oprește nimeni să începem să purtăm niște discuții, dar costurile în Colibița sunt astronomice la terenuri. Dar eu nu exclud varianta să încercăm un parteneriat public-privat, trebuie să căutăm niște soluții. Nu am nimic împotrivă, dar în momentul acesta nu aveam de unde să cuprindem bani pentru așa ceva”, a mai precizat Emil Radu Moldovan.
Și consilierul PNL Marin Rus s-a arătat nemulțumit de faptul că banii alocați secțiunii sport cresc de la un an la altul și a solicitat administrației județene să realizeze o strategie în ceea ce privește sportul în Bistrița-Năsăud.
”Nu am nimic împotrivă să facem o strategie. Eu nu am curajul să deschid o asemenea dezbatere. Aici tot timpul vor fi discuții. De ce unii și nu alții, de ce alții și nu ceilalți și tot așa. Solicitarea este una mare, dumneavoastră aveți dreptate, costurile au crescut, a crescut și numărul de copii. Nu cred că ne vom dezvolta mai mult de atât pentru că nu ne permitem. Să știți că e foarte complicat. E complicat și să decizi care copil să rămână și care să plece acasă”, i-a răspuns Emil Radu Moldovan consilierului Marin Rus.
În cele din urmă, cu toate aceste discuții, proiectul de buget pe anul 2023 a fost supus votului, fiind aprobat cu 28 de voturi ”pentru” și două abțineri.
Președintele CJ Bistrița-Năsăud a subliniat că 67% din bugetul judeţului pe anul acesta este destinat investiţiilor, urmând să fie susținute, cu prioritate, proiecte care vizează modernizarea infrastructurii rutiere.
AICI Proiectul de buget al județului Bistrița-Năsăud pe anul 2023