Marți, Camera Deputaților a adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de bugetari. Astfel, proiectul prevede eliminarea pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor. Camera Deputaţilor este for decizional, iar proiectul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Pe marginea acestui proiect de lege, părerile sunt împărțite. Iată ce cred politicienii bistrițeni:
Deputatul USR Cristina Iurișniți spune că de fapt a fost împins la vot ”un proiect neconstituțional” și asta pentru că, în opinia deputatului, nu se dorește într-adevăr eliminarea acestor beneficii.
”Am votat pentru abrogarea pensiilor speciale! USR a fost primul partid politic care a depus două proiecte de lege pentru desființarea pensiilor speciale în septembrie și octombrie 2017! USR s-a luptat să modifice articolele neconstituționale din legea de abrogare a pensiilor speciale pentru ca aceasta să nu cadă la CCR. PSD a refuzat, PNL a tăcut. Vom fi puși în situația să votăm o lege despre care PSD și PNL știu că e neconstituțională, a fost făcută așa ca să pice la CCR și parlamentarii să se spele pe mâini. Proiectul USR de abrogare a pensiilor speciale, care respectă deciziile CCR, este propus spre respingere. Adevărul este că PSD și PNL nu vor abrogarea pensiilor speciale și împing la vot un proiect neconstituțional pentru a folosi justificarea: noi am vrut, dar nu s-a putut din cauza CCR.USR va merge mai departe cu propriul proiect care rezolvă cu adevărat problema pensiilor speciale și eliminarea acestor privilegii pe care le-au dat PNL și PSD unor categorii de demnitari, inclusiv parlamentari!”, a declarat Cristina Iurișniți.
”Pensiile speciale au fost eliminate! Camera Deputaților a votat eliminarea pensiilor speciale”, a scris pe pagina personală de pe o rețea de socializare și deputatul PNL Robert Sighiartău.
”Dupa trei ani de luptă, am reușit! Mi-am eliminat pensia specială!”, a transmis deputatul PMP Ionuț Simionca.
”S-a isprăvit! Pensiile speciale au fost eliminate! Sper că anunțul de azi al premierului, că vor corecta această lege, nu înseamnă de fapt exceptări pentru unele categorii. Noi am mers până la capăt, așa cum am spus!”, a spus și deputatul PSD Daniel Suciu.
Proiectul de lege prevede eliminarea pensiilor speciale pentru 11 categorii de bugetari, mai puțin cele pentru militari și polițiști.
Proiectul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Acesta prevede că vor fi eliminate:
- pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori
- pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor
- pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari
- pensiile membrilor corpului diplomatic şi consular al României
- pensiile membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil
- pensiile aleşilor locali, primari şi viceprimari, precum şi preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene
Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate.
De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.
În acest fel, cei care primesc pensii speciale sunt privilegiați comparativ cu pensionarii obișnuiți, care primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuțiilor.