Acțiunile de ecologizare organizate la nivelul județului Bistrița-Năsăud în cadrul campaniei naționale ”Curățăm România” au ajuns la final, în timpul acestora fiind adunate peste 18 tone de deșeuri, potrivit subprefectului Decsei Atilla.
”În cadrul campaniei de ecologizare ”Curățăm România”, prelungită până la finalul lunii mai, s-a pus accentul pe oferirea unor exemple de bună practică. Astfel, atât instituții, cât și voluntari au conlucrat pentru organizarea unor acțiuni menite să schimbe mentalități și să contribuie la diminuarea cantității de deșeuri abandonate în natură. În cadrul acțiunilor organizate de către instituțiile județene aparținând Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu diverși parteneri și voluntari, s-au colectat peste 18 tone deșeuri. Acestei cantități i se adaugă și deșeurile colectate de autoritățile locale. Pe această cale, doresc să mulțumesc elevilor și profesorilor care au participat activ la această campanie din dorința de a fi utili în comunitățile din care fac parte”, a spus subprefectul Decsei Atilla, într-o ședință a Colegiului Prefectural.
Sursa citată a adăugat că în timpul acțiunilor s-au remarcat mai mulți elevi proveniți de la diferite unități de învățământ: Liceul Silvic „Transilvania” din Năsăud, Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, Școala Gimnazială Mureșenii Bârgăului, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru, Liceul Tehnologic Feldru,Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Bistrița, Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, Liceul cu Program Sportiv Bistrița.
Subprefectul a completat că a fost constituită și o comisie mixtă pentru verificarea stării de salubritate a localităților, a cursurilor de apă și a căilor de comunicație. Această comisie a efectuat verificări și a constatat o serie de nereguli.
”Neregulile constatate provin mai ales din obiceiurile cetățenilor de a depozita deșeuri pe malurile cursurilor de apă și în spatele gospodăriilor personale, precum și în văile din vecinătatea gospodăriilor, deși colectarea și transportul deșeurilor sunt asigurate de către operatorul de salubritate din județ”, a adăugat Decsei Atilla.
Comisia a dispus o serie de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate, printre acestea numărându-se desființarea tuturor depozitelor neconforme depistate, decolmatarea cursurilor de apă, a șanțurilor și rigolelor, continuarea și finalizarea lucrărilor de salubrizare și igienizare și monitorizarea permanentă a situației din fiecare unitate administrativ teritorială.
După data de 1 iunie, comisia va relua acțiunile de control.
”Vestea bună este că, în comparație cu anii trecuți, se observă o îmbunătățire semnificativă a modului în care arată localitățile din județ în această perioadă a anului, dar întotdeauna este loc de mai bine”, a mai adăugat Decsei Atilla, care a oferit și câteva exemple pozitive și negative în ceea ce privește igienizarea localităților:
Campania ”Curățăm România”a fost inițiată de către Ministerul Apelor, Mediului și Pădurilor și s-a derulat la nivelul întregii țări.