Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca anunță că va reabilita Castelul de la Arcalia cu ajutorul fondurilor europene. Proiectul care vizează modernizarea acestui imobil a obținut finanțare în valoare de peste 2,5 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional (POR).
”Proiectul vizează extinderea şi îmbunătăţirea infrastructurii de educaţie de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi la standarde europene. Primii beneficiari direcţi ai modernizării bazei UBB de la Arcalia sunt studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului şi cei ai Facultăţii de Biologie şi Geologie, care îşi desfăşoară aici practica interdisciplinară”, precizează UBB Cluj-Napoca.
Proiectul – depus şi finanţat în cadrul Axei prioritare pentru Creşterea relevanţei învăţământului terţiar universitar în relaţie cu piaţa forţei de muncă şi sectoarele economice competitive – vizează extinderea spaţiilor de învăţământ modernizate cu peste 840 mp, precum şi amenajarea unui spaţiu corespunzător pentru desfăşurarea activităţilor didactice universitare preponderent practice. Până la finalul proiectului, acest spaţiu va avea o capacitate de 313 locuri care pot fi utilizate concomitent.
Durata de implementare a proiectului este de 3 ani (mai 2020 – aprilie 2023), iar valoarea totală a acestuia se ridică la 12,35 milioane de lei, dintre care peste 12,22 milioane de lei sunt cheltuieli nerambursabile oferite prin Programul Operaţional Regional.
Catelul de la Arcalia, construit în urmă cu mai bine de 150 de ani, este singurul castel în stil maur-bizantin din Transilvania. Moșia din Arcalia are o suprafață de 16,5 hectare și include și un parc dendrologic cu mai mult de 150 de specii de plante locale și exotice.
Incă din anul 1963, pe domeniul castelului Bethlen din Arcalia, timp de peste trei decenii a functionat Centrul de Cercetari Biologice, al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. În aprilie 2009, Universitatea Babeş-Bolyai a fost dată în judecată de cetăţeanul maghiar Atzel Ferenc, care a depus acţiune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud prin care cere să fie anulat titlul de proprietate dat universităţii pentru domeniul de la Arcalia care a aparţinut contelui Bethlen, motivând că el este moştenitorul de drept al acestuia, în calitate de rudă a familiei de grofi. In anul 2014, Universitatea Babeș-Bolyai(UBB) a câștigat în instanță centrul de la Arcalia, printr-o decizie definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Cluj.
Avand in vedere ca UBB a câștigat în instanță atât castelul Bethlen din Arcalia, comuna Șieu-Măgheruș, impreuna cu parcul dendrologic in suprafata de 16,5 ha care conţine cca 150 de specii botanice autohtone şi exotice, aici ar putea fi reînfiintat Centrul de Cercetari Biologice al UBB dar si o Facultate de Biologie la Extensia UBB Bistrita. In felul acesta ar putea fi mai bine integrată cu învăţământul activitatea stiinţifică desfăsurată la Centrul de Cercetari Biologice iar Parcul Dendrologic de la Arcalia, constituind o bază permanentă pentru practică a studenţilor viitoarei facultati de biologie a extensiei UBB Bistrita.
Terenul de Golf va fi facut exact in zona de migratie spre adapat al ciutelor, mistrtilor caprioarelor etc. Vor fi taiati arbori batrani exact ca in parcul mun. B-ta si se vor planta alte bete. In nici un caz cetatenii din Arcalia nu vor avea acces la vreun picnic etc. Totul este pt. BASTANI , sa fim seriosi ! Prostimea se va uita la amenajari din drum sau cocotati pe garduri. Nu fiti prosti !
Acum trei ani, aceeasi Universitate avea „ unda verde„ pentru un proiect de care sa beneficieze si satenii, dar si alti doritori de relaxare intr-un loc mirific. Asteptam cu sufletul la gura o astfel de minune
2017” Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj a obţinut undă verde din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud să înceapă lucrările de reabilitare şi modernizare a castelui de la Arcalia şi a parcului dendrologic din jurul acestuia. Va fi construit un pavlion nou, cu un restaurant, o bază sportivă cu teren de golf, o seră şi oranjerie. Vor fi tăiaţi 155 de arbori şi arbuşti şi vor fi plantaţi alţi 230.
Conform proiectului, pavilionul vechi de cazare va avea o capacitate de 50 locuri, iar cel nou de 80 de locuri locuri. Sala de mese din pavilionul administrativ va avea o capacitate de 48 persoane, iar restaurantul pavilionului nou de cazare va avea o capacitate de 236 persoane ” Nimeni nu mai spune ce s-a intamplat cu „unda verde”.. Nu pot spune ca m-am bucur de un astfel de proiect de care beneficiaza doar Universitatea. Sorry!