Pomohaci a fost CATERISIT și de-azi înainte NU mai este preot! Comunicatul Arhiepiscopiei de Alba!

Cântărețul de muzică populară Cristian Pomohaci a fost înregistrat-audio când făcea avansuri sexuale unui tânăr. Discuția a avut loc în mașina lui Pomohaci. Înregistrarea-audio a ajuns la Ziar de Cluj, primii care au făcut dezvăluirea. Știrea a fost preluată de PRO TV și ulterior de toată mass-media națională și locală. Figură controversată, Pomohaci a avut mai multe mustrări din partea Arhiepiscopului Irineu Bistrițeanul, sub jurisdicția căruia se află parohul din Moșuni (localitate în județul Mureș).

Pomohaci a fost CATERISIT și de-azi înainte NU mai este preot! Comunicatul Arhiepiscopiei de Alba!

”Urmare a publicării în ediţia on-line a Ziarului de Cluj (www.ziardecluj.ro) din data de 23 iunie 2017 a unei înregistrări audio potrivit căreia preotul Cristian-Dorin Pomohaci, paroh al Parohiei Ortodoxe Moşuni, Protopopiatul Târgu Mureş, a făcut propuneri unui minor în vârstă de 17 ani, pe nume Flaviu, de a întreţine relaţii sexuale în schimbul unei sume de bani, preotul Cristian-Dorin Pomohaci a fost convocat la Centrul eparhial, în data de 26 iunie 2017, pentru a oferi explicaţii în privinţa acestei situaţii revoltătoare care a devenit subiect major în dezbaterile publice din spațiul mediatic național și care a afectat imaginea instituției Bisericii.

În ședința Permanenței Consiliului Eparhial din data de 26 iunie 2017, s-a dispus oprirea preotului Cristian-Dorin Pomohaci de la săvârşirea Sfintelor Taine şi a ierurgiilor, în conformitate cu prevederile art. 5 (A) alin. 1 lit. i şi art 4 lit. h din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale art. 158 şi art. 88 lit. b, v şi x din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, preotului Cristian-Dorin Pomohaci i s-a cerut, în termen de 30 de zile de la data convocării sale la Centrul eparhial, să prezinte probe (dovezi) indubitabile prin care să își susțină nevinovăția față de abaterile grave de care este acuzat. În caz contrar, cauza va fi trimisă spre judecare Consistoriului eparhial.

66151

 

În cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziție, preotul Cristian-Dorin Pomohaci nu a prezentat probe (dovezi) de dezvinovățire. Mai mult decât atât, în spațiul mediatic național au apărut noi acuzații de o gravitate morală extraordinară prin care a fost prejudiciată imaginea Bisericii și a slujitorilor ei. Preotul Cristian-Dorin Pomohaci a continuat să participe, fără binecuvântarea Chiriarhului, la mai multe spectacole folclorice, cu toate că acest lucru i-a fost interzis, iar preotul sus-numit și-a asumat în scris, de mai multe ori, faptul că nu va mai participa la astfel de evenimente. Sfidând autoritățile bisericești și cântând muzică populară îmbrăcat în costum popular, preotul Cristian-Dorin Pomohaci nu a dat dovadă de pocăință și de ascultare, ci a arătat un comportament neadecvat pentru un slujitor al Bisericii. Spre finalul celor 30 de zile, preotul sus-numit a înaintat Centrului eparhial o cerere prin care a solicitat retragerea temporară din preoție pe motive de sănătate, fără a prezenta niciun act medical.

După expirarea celor 30 de zile, dosarul părintelui Cristian-Dorin Pomohaci a fost trimis spre judecare Consistoriului eparhial care a fost convocat să se întrunească în data de 27 iulie 2017, ora 12:00. Și de această dată, preotul sus-numit a sfidat autoritatea bisericească prin neprezentarea în fața Consistoriului eparhial de judecată unde avea posibilitatea să se apere și să aducă dovezi care să îl dezincrimineze de acuzele ce i se aduc. Având în vedere gravitatea abaterilor de care a fost acuzat, lipsa probelor (dovezilor) de nevinovăție și propria lui dorință de „a se retrage temporar„ din preoție, Consistoriul eparhial a hotărât caterisirea preotului Cristian-Dorin Pomohaci (pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activități bisericești) conform art. 4 lit. r și art. 5 (B) alin. 1 lit. e din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea a fost aprobată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu și este definitivă și executorie”.

 

Pomohaci poate face RECURS la CATERISIRE către Mitropolia Sibiului! 

„Caterisirea este ridicarea darului Sf.Duh, dat unui bărbat prin taina hirotoniei din pricina nevredniciei omeneşti a purtătondui acestui dar, constatat prin judecata făcută de conducerea canonică a bisericii, conform cu legile scripturislice şi canonice. Prin caterisire se ridică omului, care poartă hirotonia, dreptul de a o exercita în sânul bisericii”

Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, Pomohaci poate face recurs împotriva deciziei Consistoriului eparhial și se poate adresa Sfântului Sinod! Sfântul Sinod poate admite sau respinge, în principiu, recursurile pentru cazurile de caterisire, pronunțate de un Consistoriu eparhial.

Conform  STATUTUL Bisericii Ortodoxe Române, preoții caterisiți în urma unei decizii a Consistoriuui eparhial, pot face recurs și adresa Sinodului Mitropolitan, format din mitropolit, împreunã cu arhiepiscopii, episcopii, precum și episcopii-vicari și arhiereii-vicari de la eparhiile sufragane. Sinodul mitropolitan ia hotãrâri cu votul a jumãtate plus unu din numãrul membrilor prezenți.

Sinodul mitropolitan primește și examineazã recursurile clericilor depuși din treapta preoției de cãtre un consistoriu eparhial din cadrul Mitropoliei. Recursurile admise, în principiu, de Sinodul mitropolitan sunt trimise Consistoriului mitropolitan spre  judecare asupra fondului, iar sentința se aprobã de cãtre mitropolit.

Ultima cale de atac în caz de recurs la CATERISIRE: Sfântul Sinod !

pArt. 14: Sfântului Sinod aprobă sau respinge, în principiu, recursurile clericilor în materie de caterisire și se pronunță asupra cererilor de iertare ale acestora, cu avizul prealabil al chiriarhului locului”.

Art. 155 – Sfântul Sinod, ca organism care se pronunțã asupra admisibilității cererilor de recurs, primește și examineazã recursurile clericilor caterisiți de cãtre un consistoriu eparhial. Recursurile admise, în principiu, de Sfântul Sinod sunt trimise Consistoriului mitropolitan spre judecare asupra fondului, iar sentința se aprobã de Patriarh.

Art. 156 „Sfântul Sinod, cu avizul chiriarhului locului, aprobã sau respinge cererile de iertare ale preoților sancționați cu pedeapsa caterisirii care, dupã recurs, a rãmas definitivã.”

Art. 160 – Cererile de revizuire a sentințelor de caterisire, bine motivate, însoțite de actele necesare, vor fi adresate Patriarhului, ca președinte al Sfântului Sinod, care le va trimite spre rejudecare Consistoriului mitropolitan competent.

Pomohaci ar putea să-și facă Biserică Privată, cum este cazul Bisericii din Secuieni, unde slujesc mai mulți preoți caterisiți de BOR!

Conform Pravilei Bisericești, caterisirea definitivă se oficiază de episcop în chipul următor: „După ce s-a citit în public sentinţa dată de tribunalul spiritual, arhiereul care o execută, dezbracă pe cel condamnat, de felonul şi epilrahilul, cu care era îmbrăcat zicînd: Tu, care astăzi pentru ultima oară, te numeşti preot al Dumnezeului ceresc, de aici înainte vei fi despoiat de darul preoţiei, pe care l-ai avut pînă acum şi pierzi darul preoţesc, cu care teai împodobit şi bucurat pînă acum în societatea omenească…”. După aceea strigă: „Nevrednic este!” apoi îi tunde cu foarfecă barba în partea dreaptă şi’ stingă, precum şi pănd din cap în trei locuri zicînd: „Nevrednic este!”.

 

 

pom2

p0

 

 

 

 

 

 

Peste 1.700 de susținători ai lui Cristian Pomohaci au semnat un memoriu pe care l-au adresat Patrirhiei și Arhiepiscopiei de Alba. Aceștia susțin că scandalul este o lucrătură a mass-mediei și explică ”starea de suspiciune care dăinuie de câțiva ani asupra părintelui Pomohaci” prin ”invidie și răutate”. De asemenea, în document se face apel la ”unitate în gândire și simțire în cadrul BOR”, pentru a stăvili ”încercările mass-media de a batjocori preoții de excepție”.

Susținătorii lui Pomohaci l-au primit cu aplauze, când ierarhul Irineu l-a chemat să se justifice. În curtea Arhiepsicopiei, susținătorii lui Pomohaci au cântat imnuri religioase și au ținut discursuri. Fanaticii lui Pomohaci consideră că este vorba de un linșaj mediatic și înregistrările în care Pomohaci îi face avansuri sexuale unui tânăr de 17 ani, ar fi FALSE.

caterisiti-1-catalin-hopuleleCitiți un REPORTAJ Mediafax, pe tema preoților caterisiți care și-au făcut biserică privată!

 

 

 

 

În plan lumesc, Parchetul General îl cercetează pe Pomohaci pentru racolare de minori în sopuri sexuale!

Cristian Pomohaci a anticipat excluderea definitivă din cler și a înaintat Mitropoliei o cerere de RETRAGERE temporară, invocând motive medicale, dar fără a depune acte justificative. Cristian Pomohaci este acuzat de racolare de minori în scopuri sexuale și cazul său este instrumentat de procurorii Parchetului General.

 

Citiți și: 

s0

AUDIO: Cântărețul Cristian Pomohaci, înregistrat când făcea avansuri SEXUALE unui tânăr de 17 ani!

2 comments

  1. Cică în amintirea fostului preot, rechinul-ciocan se va numi de acuma înainte rechinul-Pomohaci!

  2. Domnul Cristian Pomohaci şi-a luat scutire medicală. Diagnosticul este : „ciocănită cronică inghinală nodoasă precoce anchilopopetică”!

error: Content is protected !!