Instituţiile care fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sunt pregătite să intervină în cazul situaţiilor de urgenţă ce pot apărea din cauza ninsorii.
Conform atenţionării Cod Galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de astăzi, ora 18.00, până mâine, ora 17.00, în judeţele Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Harghita, Maramureş şi Mureş, precum şi în anumite zone din judeţele Neamţ şi Satu Mare, vor predomina ninsorile, iar vântul se va intensifica, ajungând pe crestele montante la 70 km/h.
Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în zonele aflate sub incidenţa atenţionării de vreme rea emise, pompieri militari cu mijloace tehnice specifice sezonului rece sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale.
”Răspunsul la eventualele acţiuni de intervenţie în zone greu accesibile va fi asigurat de şenilata din dotarea ISU Bistriţa – Năsăud, de autospeciale ale pompierilor militari, dotate cu accesorii pentru diferite tipuri de situaţii de urgenţă, de echipaje medicale SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bistriţa – Năsăud. În funcţie de evoluţia vremii şi a situaţiei din teren, echipajele pot fi suplimentate cu personal şi mijloace de la alte inspectorate care nu se află sub incidenţa atenţionărilor” se arată într-un comunicat al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.
Echipaje de poliţie rutieră şi rurală sunt dislocate în zonele cu circulaţie intensă pentru măsuri de fluidizare a traficului rutier. Echipele specializate ale jandarmeriei de la posturile montane Piatra Fântânele şi Rodna execută misiuni de patrulare pentru sprijinirea persoanelor care se pot confrunta cu dificultăţi în zona de munte.
Serviciul Judeţean Salvamont Bistriţa – Năsăud este pregătit să vină în sprijinul echipajelor de intervenţie care pot primi solicitări în zona montană.
Echipajele de deszăpezire acţionează cu utilaje şi material antiderapant pentru curăţarea drumurilor naţionale şi judeţene.
La această oră, toate drumurile sunt deschise circulaţiei, neexistând restricţii în acest sens.
O altă măsură preventivă vizează informarea autorităţilor publice locale din zonele posibil a fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase, pentru activarea, la nevoie, a Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, care are în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.
Recomandăm cetăţenilor să urmărească permanent atenţionările transmise de autorităţi, să se informeze asupra stării drumurilor şi să îşi echipeze autoturismele pentru circulaţia în regim de iarnă. De asemenea, recomandăm persoanelor care vor să urmeze trasee montane să fie echipaţi corespunzător şi să evite zonele cu vizibilitate redusă.
Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Dispeceratul Integrat ISU – SAJ din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud.
RECOMANDĂRI PENTRU CONDIŢII METEO NEFAVORABILE
Să adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic. Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.
Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia bistriţeană recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Pentru pietoni: luaţi-vă toate măsuri de precauţie, pentru a fi siguri că sunteţi observaţi în trafic de către şoferi! Circulaţi, pe cât posibil, doar pe trotuare, faceţi traversarea străzii prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunteţi siguri că intenţia de a traversa a fost observată de către şoferi!
De asemenea, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.