Președintele PSD Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, afirmă că, deși nu este ”foarte încântat” de o guvernare alături de PNL, nu poate contesta decizia colegilor săi de la nivel central.
”Susțin public poziția domnului Turc. Nu sunt foarte interesat de o guvernare alături de liberali. În schimb, decizia colegilor mei de a ne asuma responsabilitatea când țara este într-o situație atât de critică și de criză nu o pot contesta, deși nu sunt foarte încântat de ea. Sper ca aceia care negociază să înțeleagă că această criză politică, care durează deja de două luni, a provocat mari daune României. (…) În declarațiile sale, președintele PSD a spus că va veni până vineri cu o poziție pro sau contra intrării la guvernare în urma negocierilor. Săptămâna viitoare, România ar trebui să aibă un guvern, asta dacă oamenii de acolo înțeleg. Cei din PSD au înțeles deja foarte bune. Îmi doresc ca, pe finalul săptămânii viitoare, România să aibă un guvern”, a declarat Moldovan.
Întrebat dacă va exista un protocol și la nivel județean cu PNL, liderul PSD Bistrița-Năsăud a răspuns: ”Din păcate nu va exista, pentru că și în viața de zi cu zi, atunci când îți place de cineva, încerci să-l cucerești. În momentul de față, când vedem că PNL vrea cu USR, noi nu o să le stricăm dragostea asta și o să-i lăsăm să se iubească în continuare. Lucrăm foarte bine din punct de vedere administrativ și le mulțumesc partenerilor de la PNL care au funcții administrative pentru că de fiecare dată am găsit înțelegere, atunci când a fost vorba de proiecte pentru dezvoltarea județului, și în rândul grupului de consilieri județeni PNL, și la nivelul Instituției Prefectului, și la nivelul Primăriei Bistrița, nu am de reproșat absolut nimic, colaborăm foarte bine. Din punct de vedere politic, am luat act de poziția dânșilor și o susținem”.
Totodată, președintele PSD Bistrița-Năsăud a completat că, în opinia sa, viitorul premier va fi tot de la PNL.
În această perioadă, la nivel național se poartă negocieri pentru formarea unui guvern pe varianta PNL-PSD-UDMR.
Marți, reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale au avut la Parlament primele consultări oficiale pentru formarea unui nou Guvern.
Răducu nu întelege mare lucru din filozofia puterii politice într-un regim democratic. Noua alianță de guvernare ce se prefigurează între PNL cu PSD si UDMR este o anomalie. Si asta pentru că o astfel de alianță se apropie de conceptul unui guvern de uniune naţională care presupune că toate forţele politice parlamentare sunt la putere şi niciuna nu este în opoziţie. În această situaţie este anihilată democraţia pluripartită care se bazează pe faptul că puterea este temperată de opoziţie. Lipsa unei opoziţii parlamentare puternice creează premisele pentru abuzuri din partea puterii. Pe de altă parte, un guvern de uniune naţională nu înseamnă câtuşi de puţin că şi societatea se uneşte şi începe să tragă în aceeaşi direcţie. Dimpotrivă, că dacă toate forţele politice sunt la putere, opoziţia se mută în interiorul partidelor din arcul guvernamental. Fracţiunile interioare din partide, nemulţumite de distribuţia inechitabilă a puterii, vor genera conflicte interne care vor submina activitatea întregului guvern. Lucrul cel mai grav este că de eşecul guvernului de uniune naţională vor profita mişcările extremiste de orice fel.
De aceea, cel mai corect ar fi ca după un scrutin la alegeri parlamentare, in sistemul politic pluralist să se constituie „puterea” si „opozitia” pe baze doctrinare. Chiar si atunci când nu există un câstigâtor net care să dispună cel putin de o majoritate simplă, este preferabil ca aliantele postelectorale să se facă de formatiuni care, chiar dacă au realizat scoruri mai mici, să impărtăsescă aceleasi valori doctrinare , tocmai pentru a rezulta si o opozitie puternică in măsură să cenzureze pe cei care îsi asumă puterea, conditie necesară pentru sănătatea oricărei democratii.
In cazul concret al rezultatului alegerilor din 6 decembrie,2020, o aliantă între PNL si PSD ar genera din nou o struto-camilă de tipul celei care a mai exisistat pe vremea USL-ului si care nu a dus la nimic bun.
De aceea, solutia posibilă si singura ratională ar fi fost refacerea coalitiei de guvernare PNL-USR-UDMR- Minorităti.