Șeful Secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, dr. Lucian Colța, a participat la o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud și a vorbit despre vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul femeilor însărcinate.
”Sunt multe mituri legate de impactul vaccinării și de impactul bolii la gravide. În ceea ce privește sănătatea, gravidele, din toate punctele de vedere, sunt o categorie specială și trebuie să fim foarte atenți și să transmitem mesaje clare. În primul rând, după cum știți, maternitatea de la SJU funcționează ca și maternitate suport – COVID. Asta înseamnă că a fost nevoie să alocăm resurse atât materiale, cât și umane ca să asigurăm circuite pentru gravidele care sunt COVID pozitive și care vin pentru probleme obstetricale și mai ales pentru naștere. Este o preocupare pentru gravide în aceste zile: ce mă fac dacă am COVID și mă apucă durerile? Avem circuite funcționale. Nu a fost ușor să le organizăm, dar avem sală de naștere, sală de operații, avem tot ce trebuie pentru ca gravidele care vin să nască și sunt COVID pozitive să poată fi îngrijite în condiții de siguranță, la fel ca și gravidele normale. Aici lucrurile sunt destul de clare și pot să asigur pacientele că nu vor avea probleme dacă sunt COVID pozitive și vin pentru naștere. Avem tot ce ne trebuie. Problema mare este la nivelul prevenției. În rândul gravidelor, procentul persoanelor vaccinate este foarte mic pentru că le-a fost frică și problema trebuie gândită în dinamică. Mesajele nu au fost întotdeauna atât de categorice în ceea ce privește gravidele. La începutul campaniei de vaccinare, la nivel mondial, nu numai în România, recomandările erau mult mai rezervate cu privire la vaccinarea gravidelor. Inițial s-a spus că se pot vaccina pe propria răspundere, după care s-a lăsat la latitudinea doctorilor să decidă care gravide se pot vaccina și care nu. De ce? Pentru că în primele valuri gravidele nu reprezentau o populație cu risc major de dezvoltare a unei forme grave de boală. Treceau relativ ușor prin boală, vă spun și din propria experiență proprie. Pe de altă parte, nu erau suficiente date pentru a afirma cu tărie că vaccinurile sunt sigure la gravide”, a spus dr. Colța.
Sursa citată a adăugat că, între timp, lucrurile s-au schimbat și au fost efectuate studii.
”Pe de o parte, acum există mult mai multe date și se poate spune că nu există motive să credem că la gravide există un risc mai mare de dezvoltare a efectelor secundare după vaccin, deci se pot vaccina liniștite. Pe de altă parte, acum vedem un alt profil al infecției cu COVID. Vedem forme grave la pacienți tineri, la gravide, deci vaccinul, cu atât mai mult, este important pentru că acum efectiv pacienții tineri care dezvoltă o formă de COVID, inclusiv gravidele, se pot aștepta să meargă rău și, din păcate, am văzut treaba asta. Am văzut pacienți tineri, am văzut gravide fără niciun fel de alte probleme, dar care au mers rău. Au fost cazuri letale, fără să putem face nimic. Deci vaccinarea e importantă și asta nu o spun eu, nu îmi dau cu părerea – asta e o problemă majoră în ceea ce privește mesajele care s-au transmis cu privire la vaccinare: toată lumea își dă cu părerea – este poziția unanimă a organizațiilor profesionale la nivel mondial, organizații profesionale de prestigiu care se bazează pe rezultatele a multor studii care s-au făcut și care, în unanimitate, transmit mesajul acesta: vaccinul nu reprezintă un pericol. Pe de altă parte, gravidele sunt în categoria de risc și pot să dezvolte forme grave de boală, deci vaccinarea e foarte importantă și este foarte indicată la gravide. Acesta este mesajul la momentul actual”, a completat dr. Lucian Colța.
Medicul de la SJU Bistrița a vorbit și despre mitul potrivit căruia vaccinul ar provoca infertilitate.
”Legat de problemele de infertilitate, nu există niciun fel de date care să susțină ipoteza aceasta și nici logic sau medical nu putem să intuim niște mecanisme prin care vaccinul ar putea să provoace infertilitate, asta pe de o parte. Pe de altă parte, infecția cu COVID, între alte complicații, poate să dea și infertilitate, deci cu atât mai mult, la unison, toate organizațiile profesionale și toți medicii de specialitate ar trebui să aibă poziția aceasta: în ceea ce privește gravidele, vaccinarea este foarte importantă”, a menționat dr. Lucian Colța.
Reamintim că, la mijlocul lunii septembrie, o tânără de doar 20 de ani din Năsăud, care era însărcinată, a decedat după ce s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2 și a dezvoltat o formă gravă.
În legătură cu acest caz, dr. Lucian Colța a spus că, în opinia sa, factorul decisiv a fost că tânăra nu era vaccinată.
”Era gravidă, acesta a fost un factor agravant și lucrurile au mers rău. Colegii de pe Secția de Boli Infecțioase și de pe ATI au făcut eforturi extrem de mari. A fost un caz care ne-a marcat pe toți și toată lumea a făcut eforturi extrem de mari ca lucrurile să meargă bine, dar asta este boala și lumea ar trebui să înțeleagă”, a explicat medicul.
La rândul său, directorul medical al SJU Bistrița, Dr. Gabriela Deak, a adăugat că pacienta a fost cooperantă și a acceptat toate procedurile pe care medicii le-au făcut în cazul său, dar din păcate toate eforturile au fost în zadar.